Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика природознавства оконч.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
44.5 Кб
Скачать

Полтавський національний педагогічний університет

імені В. Г. Короленка

Звітна документація

з педагогічної практики

ОСНОВИ ПРИРОДОЗНАВСТВА З МЕТОДИКОЮ

студентки ІІІ курсу

психолого-педагогічного факультету

групи ДВ-36

Богдан Олени Сергіївни

Розпочато: 02.04.2015

Закінчено: 17.04.2015

Полтава 2015

Тема 1: організація навчання при ознайомленні дітей з природою в дитячому садку Аналіз заняття

  1. Загальні відомості про заняття.

Заняття проведено 06.04.2015 року.

Вихователь: Жамардій Наталія Віталіївна

ДНЗ № 6 «Чебурашка», середня логопедична група № 11

Тема заняття: «Що ми знаємо про весну»

Мета. Узагальнювати знання дітей про весняні явища природи, правильно і влучно висловлювати свої думки. Активізувати зв’язне мовлення та активний словник дітей. Уточнити і систематизувати знання дітей про характерні ознаки весни (збільшується день, тане сніг, сильніше гріє сонце, набухають бруньки). Систематизувати знання про рослин рідного краю, про перші квіти-первоцвіти. Закріпити в словнику малят назви весняних місяців. Вправляти малят у розтлумаченні прислів’їв. Розвивати інтерес до подій, що відбуваються у довкіллі навесні. Виховувати бережливе ставлення до природи.

Унаочнення до заняття: демонстраційна картинка із зображенням весни, набір дидактичних картинок з зображеннями, що позначають ознаки весни, картинки з квітами-первоцвітами, картки червоного і зеленого кольорів.

Тип заняття: підсумкове заняття у середній логопедичній групі.

  1. Структура заняття і методика його проведення.

Заняття складалося з організаційної, основної та підсумкової частини. Структура відповідає типу заняття.

Тривалість: 25 хвилин. Організаційна частина: 5 хвилин. Основна частина: 15 хвилин. Підсумкова – 5 хвилин.

Структура. На початку заняття вихователь разом з дітьми промовляючи віршик вітаються один з одним. Потім проводиться вступна бесіда про пору року та місяці весни. Зацікавлюючим моментом є лист, який передала дітям Весна і в якому містяться завдання для дітей.

Гра «Весна». Діти беруть картинки з ознаками весни і розповідають про те, що відбувається навесні за змістом картинки.

Діти відповідають повними реченнями, з допомогою вихователя, коли одна дитина не правильно говорить, то інші діти її виправляють.

Проведення фізкультхвилинки.

Гра «Назви ознаки весни».

Гра «Світлофор».

Виконання пісні про весну.

Узагальнююча бесіда за змістом заняття.

  1. Аналіз змісту навчального матеріалу.

Зміст проведеного заняття відповідає вимогам програми та віковим особливостям дітей, адже діти вже знали ті явища, про які говорилося у занятті та вони були їм знайомими і зрозумілими, діти з цікавістю виконували всі завдання вихователя. Отже, зміст навчального матеріалу відповідав рівню підготовки дітей.

Всі факти, що озвучувалися на занятті були точними, повними та правильними. Завдання, поставлені вихователем перед дітьми, були спрямовані на засвоєння та узагальнення знань про явища природи, розвиток зв’язного мовлення та активного словника дітей, пізнавальний розвиток дітей, тобто всі завдання охоплюють різні розділи програми. Дидактичний матеріал мав виховуючий характер, адже вихователь наголошувала на тому, що, наприклад, не можна зривати з дерев бруньки, які розпускаються, адже з них проростуть листочки.

  1. Майстерність вихователя.

Під час заняття було видно, що вихователь добре знає дітей, до кожного звертається на ім’я, кожного, в разі потреби, заспокоює окремим способом, а також проявляє індивідуальний підхід до кожної дитини. У Наталії Віталіївни добре налагоджений контакт з групою дітей, малюки її слухаються, виконують всі вимоги і не порушують дисципліну на занятті. Час, відведений на заняття, використовувався раціонально. Мова вихователя чітка, чиста, виразна, літературна, він добре володіє голосом та мімікою.

  1. Висновки.

Мета заняття була досягнута в повному обсязі, діти добре орієнтуються у всіх поняттях, що були озвучені вихователем, знають їх характеристики та призначення. Позитивними сторонами заняття з природознавства, яке я переглянула, було застосування відповідного наочного та дидактичного матеріалу, те, що діти відповідали на запитання вихователя повними реченнями, проявляли ініціативність, а також виправляли помилки у відповідях ровесників. Загалом заняття було побудовано правильно, відповідно до вимог програми та вікових особливостей дітей і рівня їхніх знань.