Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichn_zan_IIkurs_1 (2).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
94.68 Кб
Скачать

ПЛАНИ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З КУРСУ

«ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ»

Для студентів ІІ курсу

спеціальності 6.020101 Культурологія

Практичне заняття №1 (2 год.)

Тема:

Вступ до курсу. Поняття «культура», «українська культура» та «історія української культури»

План

  1. Поняття «культура» та його історична еволюція.

  2. Поняття «українська культура» та основні підходи до його визначення.

  3. Визначення терміну «історія української культури».

Методичні поради:

Розгляд першого питання слід розпочати зі визначення слова «культура» з латинської мови. Сьогодні філософи і культурологи нараховують близько 500 найрізноманітніших визначень цього поняття. Найпоширеніші серед численних тлумачень культури її чотири основних значення: 1) культура як загальний процес інтелектуального, естетичного, духовного розвитку; 2) культура як спосіб життя людей, притаманний певній спільноті, нації, історичній добі; 3) культура як цивілізація, тобто етап розвитку суспільства; 4) культура як назва для різноманітних форм інтелектуальної та художньої діяльності людей. Починаючи з античності, культура розглядалася як феномен духовного порядку, як вияв творчої діяльності в галузі науки, мистецтва, літератури. У подальшому історичному розвитку людства поряд духовною, почали досліджувати й культуру матеріальну.

Необхідно звернути увагу на те, що структурний аналіз культури передбачає виокремлення її певних типів, видів та форм за різними критеріями: за формою людської діяльності,етнічним чинником, протиставленням до пануючої культури, за рівнем майстерності й типом аудиторії,за співвідношенням традиційного і новаторського в культурі, за приналежністю до історичних епох.

При підготовці до другого питання студенту необхідно пам’ятати, що єдино правильного визначення поняття «українська культура» не існує. Щоб сформувати уявлення про нього слід зосередитися на дефінітивномувизначенні понять «етнос», «народність», «народ», «нація» та визначенніетимології етнонімів Русь, Малоросія, Україна.

У наступному питанні необхідно дати визначення поняттю «історія української культури». Розкрити джерела вивчення історії української культури. Їх можна згрупувати у кілька видів: 1) пам’ятки духовної культури; 2) пам’ятки матеріальної культури.

Рекомендована література:

  1. Андріяненко В.І. Історія і теорія української і зарубіжної культури: навч. посіб. / В.І.Андріяненко. — Луганськ, 2007. — 176 с.

  2. Балошок В. Українська етнічна спільнота: етногенез, історія, етнонімія / Відп. ред. Г.Скрипник. – Біла Церква, 2008.

  3. Грушевський М. Хто такі українці і чого вони хочуть / М.Грушевський. — Ірпінь: Знання, 1991. — 240 с.

  4. Історія культури України: навч. посіб. — К.: МАУП, 2001. — 256 с.

  5. Історія світової та української культури: підручник / Під ред. В.А.Греченко, І.В.Чорного, В.А.Кушнерука, В.А.Режко. — К. : Літера, 2000. — 464 с.

  6. Калакура Я. Українська історіографія / Я.Калакура. – К., 2007.

  7. Кордон М.В. Українська та зарубіжна культура: курс лекцій / М.В.Кордон. — К.: ЦУЛ, 2002. — 508 с.

  8. Корінний М. М. Короткий енциклопедичний словник з культури / М. М. Корінний, В. Ф. Шевченко. – К. Україна, 2003. – 384 с.

  9. Попович М.В. Нарис історії культури України / М.В.Попович. — К.: АртЕк, 2001. — 728 с.

  10. Смолій В.А., Гуржій О.І.Як і коли почала формуватися українська нація. / В.А. Смолій, О.І. Гуржій– К., 1991.

  11. Чмихов М.О. Археологія та стародавня історія України: курс лекцій / М.О.Чмихов. — К.: Либідь, 1992. — 376 с.

  12. Шейко В.М. Історія української культури: навч. посіб. / В.М.Шейко, Л.Г.Тишевська. — К.: Кондор, 2006. — 258 с.

  13. Юрій М.Ф. Історія світової та вітчизняної культури: навч. посіб / М.Ф.Юрій. — К.: Дакор, 2007. — 455 с.

  14. Ятченко В.Ф. Історія духовної культури українського етносу: навч. посіб. Ч.1: Давня українська культура / В.Ф.Ятченко. — К.: Міленіум, 2004. — 148 с.

Практичне заняття №2 (2 год.) Тема: Періодизація історії української культури

  1. Періодизація історії української культури за Д.Чижевським.

  2. Історичні підходи до періодизації історії української культури:

а) формаційний підхід;

б) державницький підхід;

в) хронологічний підхід;

г) інші підходи.

Методичні поради

При з’ясуванні періодизації історії української культури треба пам’ятати, що існуєпроблема критеріїв. Варто звернути увагу на історичному та стильовому (Дм. Чижевський, М. Семчишин) підході до періодизації.

У другому питанні студенти мають розкрити різні підходи до класифікації історії української культури. Зокрема, формаційний підхід передбачає виокремлення соціально-економічних і політичних ознак (первісне, рабовласницьке, феодальне, капіталістичне, соціалістичне (радянське) суспільство і суспільство з перехідною економікою).

За періодами становлення і розвитку української державності історія української культури поділяється на: стародавню добу, княжу добу, литовсько-руську (польсько-литовську) добу, козаччину і Гетьманську державу, період боротьби за українське національне відродження (XIX – поч. ХХ ст.), українську національно-демократичну революцію (1917-1921 рр.), радянську Україну і незалежну Українську державу.

Хронологічний підхід має такий вигляд: первісна епоха, стародавній світ, середньовіччя, новий і новітній час.

Серед новітніх розробок цієї проблеми слід звернути увагу на праці І.Лисяка-Рудницького, Н.Яковенко, З.Когута, Р.Магочія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]