Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13 ДЕ Зміст курсу ТН з практ Бак.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.1 Кб
Скачать

Трудове навчання з практикумом

Мета курсу «Трудове навчання з практикумом» – формування творчо активної особистості вчителя початкових класів, яка відзначається досить високим рівнем художньої культури, володіє системою знань і умінь у галузі трудового навчання, а також методикою творчого пошуку.

Основними завданнями технолого-педагогічної підготовки вчителів початкових класів є:

  • формування вмінь бачити красу в природі і речах, створених людиною;

  • розвиток уміння переносити власний досвід сприймання прекрасного на різні види діяльності;

  • розвиток проектно-художнього бачення форми відповідно до утилітарно-естетичної функції виробу;

  • оволодіння основними теоретичними поняттями в галузі трудового навчання;

  • оволодіння практичними уміннями у предметно-перетворювальній, конструкторській та конструкторсько-художній діяльності;

  • оволодіння методикою навчання школярів трудовому навчанню з урахуванням їх вікових та психологічних особливостей.

Зміст курсу

Модуль 1: Питання загальної методики трудового навчання

ТЕМА 1.1: Вступ. Предмет і ФУНКЦІЇ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ, ЙОГО МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ

Трудове навчання як галузь технолого-педагогічної науки. Завдання трудового навчання в загальноосвітній школі. Методологічні засади методики трудового навчання.

ТЕМА 1.2: ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ У СВІТОВІЙ ПРАКТИЦІ ТА ШКОЛАХ УКРАЇНИ

Ідеї вивчення трудового навчання у теорії і практиці зарубіжних педагогів. Уроки праці в школах України дореволюційного періоду. Уроки праці в українській радянській школі. Трудове навчання в загальноосвітній школі незалежної України.

ТЕМА 1.3: ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ НАВЧАННЯ-УЧНІВ РІЗНИХ ВІКОВИХ КАТЕГОРІЙ ТРУДОВОМУ НАВЧАННЮ

Розвивальний характер трудового навчання. Фізичний розвиток у процесі занять трудовим навчанням. Розумовий розвиток на заняттях з трудового навчання. Моральний та естетичний розвиток учнів у процесі занять трудовим навчанням. Розвиток економічного та екологічного світогляду учнів загальноосвітньої школи.

ТЕМА 1.4: ЗМІСТ ЗАНЯТЬ З ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ

Дидактичні принципи як наукова база змісту навчання трудовому навчанню. Система основних принципів визначення змісту предмету в загальноосвітній школі: політехнізм; спрямованість навчання на комплексне вирішення завдань розвитку творчої активності, виховання й освіти; науковість навчання і зв’язок його з життям; систематичність і послідовність, доступність навчання; свідомість і самостійність учнів у навчанні; оптимальне поєднання словесних, наочних і практичних, репродуктивних і пошукових, індуктивних і дедуктивних методів, колективних та індивідуальних форм навчання. Аналіз програмних завдань з трудового навчання в загальноосвітній школі. Комплекс базових знань і вмінь з трудового навчання учнів різних вікових категорій.

Тема 1.5: організація навчально-трудового процесу з трудового навчання в робочій і класній кімнатах

Обладнання робочої кімнати. Обладнання і організація робочого місця учня. Матеріальне і методичне забезпечення трудового процесу.

ТЕМА 1.6: МЕТОДИ І ПРИЙОМИ НАВЧАННЯ ПРАЦІ УЧНІВ РІЗНИХ ВІКОВИХ КАТЕГОРІЙ

Поняття про методи і прийоми навчання. Характеристика методів, що визначаються за джерелом інформації. Методи, що визначаються за характером навчально-пізнавальної діяльності учнів. Методи стимулювання діяльності учнів. Методи стимулювання обов’язку і відповідальності.

ТЕМА 1.7: ТИПИ Й СТРУКТУРА УРОКІВ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ. ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛЯ ДО УРОКУ

Специфіка і типи уроків трудового навчання. Психолого-педагогічні вимоги до уроків трудового навчання. Підготовка вчителя до уроків, планування уроків трудовогот навчання. Структура уроків трудового тнавчання. Система контролю і оцінювання досягнень учнів.

ТЕМА 1.8: ЕКСКУРСІЯ В ТРУДОВОМУ НАВЧАННІ. ПРОФЕСІЙНА ОРІЄНТАЦІЯ УЧНІВ РІЗНИХ ВІКОВИХ КАТЕГОРІЙ

Екскурсія як форма організації навчання. Організація і проведення екскурсії. Пропедевтика профорієнтації.

ТЕМА 1.9: ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЗАУРОЧНОЇ РОБОТИ З ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ

Завдання і принципи позаурочної роботи з трудового навчання. Індивідуальна робота з учнями на уроках трудового навчання. Види позаурочної роботи. Масові форми позаурочної роботи з трудового навчання.

Модуль 2. Питання окремої методики трудового навчання

ТЕМА 2.1. ВИВЧЕННЯ Й НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОГРАМ, ПЕДАГОГІЧНОЇ І МЕТОДИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ З ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ

Принципи побудови програм з трудового навчання, наукові основи її змісту. Характеристика програмних завдань і рекомендованого змісту різних видів трудової діяльності для учнів різних вікових категорій . Педагогічні умови забезпечення успішності оволодіння учнями різних вікових категорій різними видами трудової діяльності.

ТЕМА 2.2: СКЛАДАННЯ КАЛЕНДАРНОГО ТА ТЕМАТИЧНОГО ПЛАНУ РОБОТИ ГУРТКА З ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ

Зміст і перспективне планування роботи гуртків, груп продовженого дня та інших форм позаурочної роботи з трудового навчання. Виховні можливості позаурочних заходів з трудового навчання.

ТЕМА 2.3: РОЗРОБКА ПЛАНУ-КОНСПЕКТУ УРОКУ ЗА СКЛАДЕНИМ КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНИМ ПЛАНОМ

Загальні вимоги до написання плану-конспекту уроку з трудового навчання. Методика розробки викладання теми уроку. Характеристика методичного забезпечення уроків трудового навчання.

ТЕМА 2.4: РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ І ГРАФІЧНИХ ІНСТРУКЦІЙНИХ КАРТ

Поняття технологічних і графічних інструкційних карт. Демонстрація зразків графічних зображень операцій, які застосовуються в технологічній діяльності. Правила розробки технологічних і графічних інструкційних карт та їх застосування на уроках трудового навчання.

Модуль 3. Спеціальні питання методики трудового навчання

Тема 3.1. Папір та картон НА УРОКАХ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ

3.1.1. Папір і його властивості. М’ятий і рваний папір

Короткі відомості про виробництво й застосування паперу, його види. Механічні, фізичні, хімічні властивості паперу, його декоративні особливості. Правила роботи з папером, картоном, клеєм. Санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця.

Виявлення властивостей технологічних способів формоутворення з паперу (складання, вирізування, скручування, плетіння, склеювання), вироблення умінь роботи з інструментом, з’єднувальним і обробним матеріалом.

Виготовлення композиції на площині зі шматків рваного паперу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]