Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЯ ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
15.1 Mб
Скачать

МОЯ ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ

ЕНЦИКЛОПЕДІЯ • ДОВІДНИК • КНИГА ДЛЯ ЧИТАННЯ

Написала Нагорна А.М.

Полтава 2014р

Зміст

Любі друзі! 3

ЗЕМЛЯ - НАШ КОСМІЧНИЙ ДІМ 4

Будова Землі 6

Сонце 7

День і ніч 7

Чи світить Місяць? 8

Пори року 9

Інші планети. Сонячна система 12

Порівняй розміри. Сонця і планет 13

Якого розміру зірки 14

Полюси Землі. Екватор 15

Контрольні питання 16

СВІТ НАВКОЛО ТЕБЕ 17

Які бувають гори 18

Вулкани 19

Вода 20

Кругообіг води 21

Океани, моря, озера, річки 22

Повітря 24

Ґрунт 25

Досліди з повітрям 26

Досліди з ґрунтом 26

Природа жива й нежива 27

Рослини — зелене диво Землі 29

Частини рослин З0

Рослини — їжа для всіх 31

Види рослин 32

Види тварин 34

Глобус 36

Зображення Землі на карті 37

Сторони світу 38

Які бувають карти 40

Чим схожі всі карти 42

Материки Землі 43

Тваринний світ морів та океанів 46

Контрольні питання 48

Любі друзі!

Ця книга допоможе вам зробити перші кроки у пізнанні дивного світу навколо нас.

Вона складається з трьох розділів. Перший розповість вам про Сонце й Місяць, планети й зірки. Ви побачите,як виглядає наша Земля, якщо дивитися на неї з космосу, дізнаєтесь про її внутрішню будову. Знайдете відповідь на запитання: чому бувають день і ніч, чому взимку холодно, а влітку—тепло.

Другий розділ розповість вам про природу навколо нас. Тут ви дістанете цікаву інформацію про гори й вулкани, океани й моря. Разом з автором поміркуєте над тим, із чого складаються та для чого потрібні вода, повітря й ґрунт. Ви довідаєтесь про живу й неживу природу, про царства рослин і тварин — мешканців нашої планети.

Третій розділ являє собою дивовижну подорож навколо земної кулі. Ви дізнаєтесь, для чого потрібен глобус, як намальовано карти. Познайомитесь із мешканцями океанів і материків Землі. На вас чекають захоплюючі розповіді про

погоду, природу й населення різних куточків світу. Цікаві факти та яскраві ілюстрації не залишать байдужими читача будь-якого віку.

Під час читання книги вам напевне траплятимуться нові, незнайомі слова. Обов'язково просіть дорослих пояснювати їх вам. Адже тільки так ви зможете повністю зрозуміти зміст написаного.

Щиро сподіваємось, що, прочитавши чи прослухавши цю книгу, ви пізнаєте багато нового й цікавого.

Наша планета земля

Ми всі живемо на планеті Земля. Що таке планета? Уяви собі величезний м'яч. Тільки зроблений він не з гуми. І на ньому є річки й моря, гори й долини. На ньому ростуть дерева і мешкають люди та тварини.

Земля мчить у космосі з величезною швидкістю, але ми цього не помічаємо. Якщо ти сядеш у машину і не будеш дивитися у вікно, твої очі також не зможуть сказати тобі, їде машина чи ні.

На малюнку нижче зображено нашу Землю такою, якою вона виглядає з дуже великої відстані. Білим кольором намальовані хмари. Жовтим і коричневим зображено сушу. Зеленим — ліси. Голубий колір — це вода: океани, моря й озера. Водою вкрита більша частина Землі. Тому Землю ще називають голубою планетою.

Будова землі

Земля складається з трьох шарів. Учені, які вивчають будову нашої планети, дали їм такі назви: ядро, мантія і земна кора.

Земною корою називають верхній, твердий шар Землі. Під земною корою лежить мантія. Вона має більшу товщину і дуже гаряча. Але ядро, що знаходиться в центрі Землі, ще гарячіше.

Учені говорять, що Земля має кілька оболонок. А Кам'яну оболонку називають літосферою. Океани, моря, озера та річки — це водна оболонка,гідросфера. Повітряна оболонка називається атмосферою. Мешканці Землі: рослини, тварини, люди — це її жива оболонка, або біосфера.

СОНЦЕ

Сонце на небі здається нам не дуже великим. Насправді це не так. Сонце — це велетенська розпечена куля, яка набагато більша від Землі. А маленьким воно здається тому, що знаходиться дуже далеко від нас. Сонячні промені несуть нам світло і тепло.

ДЕНЬ І НІЧ

Земля обертається навколо Сонця. Але вона також крутиться навколо своєї осі, наче дзиґа. За добу Земля - робить повний оберт навколо своєї осі. Коли Земля крутиться, вона повертається до Сонця спочатку одним, а потім іншим боком. На освітленому боці Землі день, на неосвітленому —ніч.

ЧИ СВІТИТЬ МІСЯЦЬ?

Місяць також має форму кулі, але він менший за Землю і набагато менший від Сонця. Місяць завжди обертається навколо Землі,тому його ще називають супутником Землі.

Вночі нам з вами здається, ніби Місяць світиться. Насправді це не так. Він лише відбиває світло від Сонця. Саме тому ми з вами можемо бачити на небі Місяць різної форми. Адже ми бачимо не весь Місяць, а лише його освітлену частину (див. малюнок на стор. 8). Іноді Місяць повернутий до нас неосвітленим боком — тоді ми зовсім не бачимо його. Потім ми можемо бачити лише тонкий серп Місяця, який стає дедалі товщим і згодом перетворюється на повний Місяць. Далі Місяць знову зменшується, аж поки не зникне на небі.

ПОРИ РОКУ

Наша Земля поділена на дві півкулі — південну та північну. Ми з вами живемо у північній півкулі. Коли в нашій півкулі літо, то у південній — зима. Коли у нас весна, то у південній півкулі — осінь. І навпаки. Чому так буває?

За рік Земля робить повний оберт навколо Сонця. Під _ час руху сонячні промені по-різному освітлюють різні півкулі. Влітку промені падають на нашу півкулю майже прямо, добре її нагріваючи. Навесні, восени, а особливо взимку проміння ніби ковзає по поверхні землі, нагріваючи її значно менше.

ІНШІ ПЛАНЕТИ. СОНЯЧНА СИСТЕМА

Ти вже знаєш, що ми живемо на планеті Земля. Ти знаєш також, що Земля обертається навколо Сонця. Але, окрім Землі, є й інші планети, які також обертаються навколо нашого Сонця.

Сонце разом із планетами називають Сонячною системою. У нашій Сонячній системі дев'ять планет. Найближча до Сонця планета — Меркурій. Далі йдуть Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун та Плутон.

Усі планети різні за розміром. Найбільша з них — Юпітер. Найменша планета — Плутон. Її так і називають: «мала планета». Ти знаєш, що у нашої планети є супутник — Місяць. У деяких планет також є супутники.

ЯКОГО РОЗМІРУ ЗІРКИ

Усі ми бачили зірки, що світять на небі вночі. Вони здаються нам маленькими сяючими цятками. А насправді зірки — це величезні розпечені кулі, такі ж самі, як і наше Сонце. Тільки вони дуже, далеко від нас. Наше Сонце — це також зірка, але знаходиться воно ближче, тому і виглядає більшим.

Деякі зірки набагато більші від нашого Сонця. Хоча є й менші за розміром. Власне, кожна зірка — це також сонце. І навколо неї, як і в нашій Сонячній системі, так само обертаються планети. Найбільш яскраві зірки об'єднані в групи, які називаються сузір’ями.

ПОЛЮСИ ЗЕМЛІ. ЕКВАТОР

Ти вже знаєш, що наша планета Земля постійно обертається навколо своєї осі. Ця вісь проходить через Північний та Південний полюси. Полюси знаходяться «на вершинах» північної та південної півкуль. Лінію, що поділяє Землю на північну та південну півкулі, називають екватором.

Полюси — найхолодніші місця на нашій планеті. Вони завжди вкриті товстим шаром льоду та снігу. Якщо рухатися від полюсів до екватора, ставатиме дедалі тепліше. Екватор — найтепліше місце на Землі. Там завжди тепло, набагато тепліше, ніж у нас улітку.

На малюнку видно, що сонячні промені падають на екватор майже прямо, тому там дуже жарко. А от на полюсах сонячне проміння ніби ковзає по поверхні землі, нагріваючи її значно менше.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

  1. Як називається наша планета?

  2. Що займає більшу частину поверхні Землі — вода чи суша?

  3. Чому нашу планету називають голубою?

  4. Із яких трьох шарів складається планета Земля?

  5. Який із цих шарів більш гарячий?

  6. Сонце більше чи менше від Землі?

  7. Чому Сонце здається нам маленьким?

  8. Що несуть нам сонячні промені?

  9. Чому бувають день і ніч?

  10. Місяць більший чи менший від Землі?

  11. Місяць більший чи менший від Сонця?

  12. Чи світить Місяць?

  13. Чому ми можемо бачити на небі Місяць різної форми?

  14. Яку форму насправді має Місяць?

  15. У якій півкулі ми живемо — у південній чи у північній?

  16. Коли у південній півкулі зима, яка пора року у північній півкулі?

  17. Як сонячні промені падають на нашу півкулю влітку?

  18. Як сонячні промені падають на нашу півкулю взимку?

  19. Назви пори року по порядку, починаючи із зими.

  20. Як упродовж року змінюється тривалість дня й ночі?

  21. Коли день буває найкоротшим? А найдовшим?

  22. Земля обертається навколо Сонця чи навпаки?

  23. Скільки планет у нашій Сонячній системі?

  24. Які планети входять до складу Сонячної системи?

  25. Зірки — це велетенські розпечені кулі. То чому ж вони здаються нам маленькими цятками на небі?

  26. Як називаються вершини північної та південної півкуль?

  27. Назви полюси Землі.

  28. На полюсах завжди холодно чи завжди тепло?

  29. Як називається уявна лінія, що поділяє Землю на північну та південну півкулі?

  30. Чому на екваторі завжди спекотно?