Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.85 Кб
Скачать

Білет № 1

1. Розкрийте предмет та завдання загальної психології.

Термін "психологія" походить від грецьк. – душа і – слово, вчення, що означає "наука про душу". Об'єктом її вивчення є найскладніша сфера життєдіяльності людини – психіка. Психічна активність людини спрямовується на різні об'єкти. Задовольняючи свої матеріальні (органічні) та духовні потреби як необхідну умову життя, людина шукає й одержує з навколишнього природного та соціального середовища необхідні для цього джерела, здобуває знання, планує свої дії, визначає засоби й шляхи їх здійснення, напружує свої сили, щоб досягти поставленої мети, переживає успіхи та невдачі. Усе це становить психічну діяльність людини, яку вивчає наука психологія. Предметом психології є закономірності розвитку і проявів психічних явищ та їх механізми.

Завдання загальної психології : 1.Вивчити умови і основні закономірності формування особистості, засобів впливу на неї, можливість керування нею. 2.Вивчити можливості щодо засвоєння людиною знань.3.Вивчення психологічних передумов підвищення продуктивності праці.4.Визначити індивідуальні підходи до дитини, закономірності та умови підвищення ефективності навчання та виховання.6.Дослідження структури психологічної діяльності людини, основні прояви, форми.

Отже, знання психіки, природи психічних явищ та їх закономірностей має винятково важливе значення в житті та діяльності людини для керування психічним розвитком і діяльністю особистості. Психологія – наука, яка вивчає факти, закономірності, механізми психіки як відображеного в мозку людини образу дійсності, за допомогою якого відбувається управління діяльністю людини.

2. Схарактеризуйте педагогіку як науку. Визначте основні категорії.

Об’єкт педагогіки – система педагогічних явищ.Предмет педагогіки – дослідження сутності розвитку та формування особистості та формування на цій основі теорії та методики виховання як спеціально створеного процесу.(різні проблеми виховання).Завдання : а) вдосконалення змісту освіти, б) вироблення принципово нових засобів навчання, в) підготовка підручників відповідно до вдосконалення змісту освіти, г) комп’ютеризація праці вчителя, д) вироблення нових і модернізація наявних форм і методів навчання, е) підсилення виховної ролі уроку, є) удосконалення політехнічної підготовки учнів, їх професійної орієнтації та підготовки до праці, ж) вироблення шляхів демократизації життя й діяльності школи.

Основні категорії педагогіки : Виховання – спеціально організований процес педагогічного впливу на особистість, що розвивається з метою формування у неї конкретних рис і якостей. Навчання – процес двосторонній, цілеспрямована взаємодія вчителя і учнів у процесі якої засвоюються знання, формуються вміння і навички. Освіта – процес і результат засвоєння учнями цілеспрямованих знань, умінь, навичок, формування на їх основі наукового світогляду, моральних та інших якостей особистості, розвиток її творчих сил і здібностей. Розвиток – ряд послідовно пов’язаних кількісних та якісних змін, що відбувається з організмом людини від моменту її народження і до кінця життя, становлення людини як соціальної істоти. Самоосвіта – освіта, яка одержується поза навчальним закладом шляхом самостійної роботи. Самовиховання – цілеспрямований свідомий процес формування морально-психологічних якостей особистості або свідома цілеспрямована діяльність людини по вдосконаленню своєї особистості.

Педагогіка – це наука про виховання (навчання, освіту) людини на всіх етапах життя.