Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПАПКА.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
540.98 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки,молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г.Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра філологічних дисциплін

Українська мова (за професійним спрямуванням)

Матеріали і завдання до практичної,індивідуальної

та самостійної роботи

Студентки групи ПН-261

Заочної форми навчання

Трубчанінової Ольги Сергіївни

Полтава,2013 рік

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.

(положенню частини першої статті 10 дано офіційне тлумачення згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 14.12.99 р. N 10-рп/99)

Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

Державним гімномУкраїни є перший куплет та приспів пісні «Ще не вмерла Україниі Слава, і Воля», слова Павла Чубинського, музикаМихайла Вербицького. Офіційно «Музичну редакцію» державного гімну ухвалила Верховна рада України15 січня1992року; слова гімну затверджено «законом про Гімн України»6 березня2003року.

Держа́вний пра́пор Украї́ни — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Жовтий (золотий) і синій кольори використовувалися на гербі Руського королівства 14 століття. Вони також вживалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу. У 18 столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто вироблялися з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлених шатах, із золотим орнаментом та арматурою. 1848 року українці Галичини використовували синьо-жовтий стяг як національний прапор. В 19171921 роках, під час української революції, цей стяг був державним прапором Української Народної Республіки й Української Держави. Впродовж 20 столітті жовто-блакитний прапор слугував символом українського національного опору проти комуністично-радянської та нацистської окупацій. 1991 року, після розвалу СРСР, цей прапор де-факто використовувався як державний стяг незалежної України. 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора країни[2][3]. 23 серпня в Україні щорічно відзначають

Держа́вний Герб Украї́ни — гербдержавиУкраїна, один із чотирьох її офіційних символів поряд зпрапором,гі́мноміКонституцією.19 лютого1992року затверджено Малий Державний герб України.Конституцієютакож передбачений і Великий Державний герб, однак досі його не прийнято.

Центральною геральдичною фігурою герба є ТризубВолодимира І Святого,великого князя київського, володаряРусі. Окрім цього, згідно з Конституцією України, елементом Великого герба мусить бути гербВійська Запорозького[1].

Вислови про мову

Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості. (Іван Огієнко) Руйнування мови – основи національної культури – це вже не просто вина, а злочин держави перед народом. (А. Мокренко) Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу. (Ліна Костенко) Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб. (Іван Огієнко) Засвоюючи рідну мову, дитина засвоює не самі тільки слова, їх сполучення та видозміни, але безліч понять, поглядів на речі, велику кількість думок, почуттів, художніх образів, логіку і філософію мови... (Костянтин Ушинський) Щоб любити – треба знати, а щоб проникнути в таку тонку й неосяжну, величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити. (Василь Сухомлинський) Як парость виноградної лози, Плекайте мову. Пильно й ненастанно Політь бур'ян. Чистіша від сльози Вона хай буде. Вірно і слухняно Нехай вона щоразу служить вам, Хоч і живе своїм живим життям. (Максим Рильський)