Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
71.77 Кб
Скачать

1.

Одним з важливих напрямів державної підтримки малого підприємництва в Україні є:

Національна програма сприяння розвитку малого підприємництва, ухвалена в 2001 році. Згідно із Законом України „Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні”, її заходи затверджуються Кабінетом Міністрів, а обсяги бюджетного фінансування – Верховною Радою під час затвердження бюджету на наступний рік.

Сучасна тенденція розвитку державної підтримки підприємництва в Україні на період 2004-2015 рр. спрямована на:

1) упорядкування та вдосконалення законодавчої і нормативної бази, що регламентує діяльність малого підприємства й законодавче врегулювання діяльності органів відповідного контролю;

2) спрощення процедур реєстрації, ліцензування та започаткування бізнесу;

3) зміцнення фінансово-кредитного забезпечення розвитку малого підприємництва;

4) удосконалення податкової політики щодо малого підприємництва;

5) розбудова ефективної інфраструктури підтримки підприємництва, яка забезпечуватиме інформаційні, консультативні, науково-технологічні та навчальні послуги для малих підприємств;

6) запровадження системи організаційно-освітніх заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня, знань, навичок учасників підприємницької діяльності у питаннях ведення бізнесу;

7) забезпечення надійної захищеності державою малих підприємств від кримінального рекету та бюрократичного тиску;

8) забезпечення дієвості та комплексності регіональної політики стосовно розвитку підприємництва шляхом упровадження регіональних програм сприяння розвитку підприємництва.

Підтримка підприємництва в Україні здійснюється на підставі Господарського кодексу України, згідно з яким держава:

1) на умовах, передбачених законодавством, надає земельні ділянки, передає підприємцю державне майно, необхідні для здійснення підприємницької діяльності;

2) сприяє організації матеріально-технічного забезпечення підприємців, підготовці кадрів;

3) стимулює за допомогою економічних важелів модернізацію технологій, інноваційну діяльність, освоєння нових видів продукції.

Спеціальним органом державної підтримки бізнесу в Україні є Державний комітет у сприянні малим підприємствам і підприємництву.

2.Етика справедливості в бізнесі:

Етика – це система норм моральної поведінки людей, їхніх обов’язків по відношенню один до одного та до суспільства в цілому.

Етика справедливості виходить з положення, що люди за своєю природою є суспільними істотами, основною цінністю для яких є рівність як вираження соціальної справедливості. При цьому мається на увазі рівність людей перед законом, який має бути однаковим для всіх.

Контролюючи працю підлеглих, керівникам рекомендується дотримуватись таких норм етики:

1) уникати дріб’язкової опіки працівника;

4) суворо і вимогливо контролювати діяльність тих працівників, які можуть працювати продуктивніше, але не роблять цього, імітуючи процес ефективної праці;

5) боротися з будь-якою дискримінацією у трудовому колективі;

6) встановити особливий статус працівників з обмеженою дієздатністю;

7) організовувати навчання і розвиток персоналу;

8) обговорювати кар’єри працівників;

9) розробляти і здійснювати програми оздоровлення працівників.

Причинами неетичної поведінки у компанії можуть бути:

1) жорстока конкурентна боротьба, яка відсуває на далекий план етичні міркування;

2) недостатність законодавчої та нормативно-правової бази;

3) значний обсяг «тіньової економіки»;

4) відсутність стимулювання етичної поведінки керівників;

5) загальне зниження ролі етики у суспільстві;

6) певний тиск на рядових працівників з боку компанії з метою пошуку компромісу між їхніми цінностями та інтересами компанії тощо.

Інструментами поліпшення етичності поведінки в організаціях можуть бути:

1) етичні стандарти (кодекси), які описують загальну систему цінностей, етичні правила, яких мають дотримуватися працівники компанії;

2) комітети з етики, які здійснюють повсякденну оцінку виробничої діяльності компанії з позиції етичних вимог;

3) соціальні ревізії, які проводяться для аналізу та оцінки звітів і програм соціальної відповідальності компанії;

4) навчання етичній поведінці керівників і підлеглих працівників компанії.

3. Основні напрями бізнес-етики

11.утилітаризм

16. Деонтична етика

1) Утилітаризм, за яким морально виправдовується кожна підприємницька дія, яка призводить до максимально корисного ефекту. При цьому не обов’язково, щоб ця дія була правомірною або етично виправданою.Отже, теорія утилітаризму враховує лише корисність ефекту підприємницької дії по відношенню до суспільства в цілому, але не погоджує цей результат з результатом розподілу отриманих благ між окремими людьми.

2) Деонтична етика стверджує: ніхто не має права заважати людям займатися бізнесом, але при цьому бізнесмени повинні відповідати за своїми зобов’язаннями і справами. Центральним в цьому підході є поняття права. Термін «право» застосовується для опису нормованого відношення людини до чого-небудь. Права є могутнім інструментом соціальної регуляції, їхнє призначення полягає в тому, щоб забезпечувати для людей можливість вільного вибору діяльності, і в тому, щоб гарантувати цей вибір, захищаючи його. Найбільш важливі є моральні права, які тісно пов’язані з обов’язками.

3) Етика справедливості виходить з положення, що люди за своєю природою є суспільними істотами, основною цінністю для яких є рівність як вираження соціальної справедливості. При цьому мається на увазі рівність людей перед законом, який має бути однаковим для всіх. Це передбачає прийняття справедливих законів і відсутність дискримінації і привілеїв. Складність проявляється в тому, що існують різні поняття про справедливість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]