Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полтавщина.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
100.49 Кб
Скачать
  1. Здійснення суцільної колективізації сільського господарства.

  2. Голодомор 1932-1933 років.

  3. Модернізація народного господарства (промисловості, транспорту).

  4. «Великий терор» 1937-1938 років.

  5. Стан культури і освіти.

В період радянської модернізації країни

(1929 — 1941 роки)

Полтава. Історичний нарис

Наприкінці 20-х років політичне керівництво СРСР на чолі зі Сталіним, остаточно відмовившись від непу, взяло курс на створення адміністративно-командної системи — з жорстким централізованим плануванням, різким обмеженням сфери дії товарно-грошових відносин та впровадженням директивних, позаекономічних методів управління економікою. У цих умовах почала здійснюватись форсована індустріалізація країни, покликана привести до переважання в економіці великого промислового виробництва, збільшення чисельності робітничого класу та зростання міст.

Розвиток народного господарства, починаючи з 1928 року, визначався п'ятирічними планами, які диктували економічні показники для кожної республіки, області, району, міста. Перший п'ятирічний план, складений для Полтавського округу та міста Полтави з участю голови окрвиконкому Т.С. Винникова, голови міськради О.І. Верби, голови окрплану М.І. Попова, провідних спеціалістів-економістів, враховував особливості попереднього розвитку народного господарства краю. Оскільки місто мало багато дрібних напівкустарних підприємств із виробництва панчіх, рукавиць, трикотажу, було заплановано розгорнути масовий випуск цієї продукції, але вже на базі високомеханізованого фабричного виробництва. Для забезпечення перероб-(155)ки сільськогосподарської сировини Полтавщини намічалось збудувати кілька підприємств харчової промисловості. Відповідно металообробні заводи і майстерні після реконструкції мали перепрофілюватися на виробництво і ремонт обладнання для легкої і харчової промисловості. У капітальне будівництво нових підприємств за п'ятирічку передбачалося вкласти 70 мільйонів карбованців.

У відповідності до планових накреслень у 1928 — 1929 роках у Полтаві стали до ладу панчішна фабрика, де працювало понад 1000 робітниць, та рукавична фабрика імені 1 Травня. За рахунок спорудження нових цехів та приєднання дрібних майстерень ріс завод "Метал". Після переоснащення його новими металообробними верстатами робітники та інженери взялися освоювати випуск складної американської трикотажної машини типу "Томпкінс", яку до того ввозили з-за кордону. При налагодженні серійного випуску машини спеціалісти заводу "Метал" не просто скопіювали американський зразок, але й зробили його значно продуктивнішим. Для цього довелося спроектувати і перерозрахувати технічні характеристики 350 деталей. У 1931 році на заводі також було налагоджено випуск перших радянських плоско-друкарських машин, якими обладнувались районні друкарні.

Одним з найбільших підприємств харчової індустрії в Україні став утворений у 1929 році на базі колишньої холодобійні споживчої кооперації Полтавський м'ясокомбінат. Підприємство було розраховане на забій та переробку щороку до 150 тисяч голів великої рогатої худоби, 100 тисяч свиней, 600 тисяч курей та іншої птиці. Комбінат мав потужний холодильник, цехи по виготовленню ковбас, копченостей, консервів та іншої м'ясної продукції. З інших переробних підприємств, споруджених у першій п'ятирічці, помітне місце займали олійзавод (1928 р.) та комбікормовий (1930 p.).

У 1929 році найстаріше підприємство Полтави — паровозоремонтні майстерні — після капітальної реконструкції одержало статус заводу. Виробничі потужності ППРЗ дозволяли щорічно ремонтувати до 240 паровозів 13 серій. У 1931 році, освоївши новітні технології, колектив встановив два світових рекорди швидкості ремонту локомотивів. Досвід заводчан вивчали всі паровозоремонтні підприємства країни.

У липні 1931 року стала до ладу Полтавська фабрика медичних термометрів — перше підприємство такого профілю в Україні. До цього термометри в республіку завозили з Німеччини. За півтора року в місті була споруджена поліграфічна фабрика, яку урочисто відкрили в жовтні 1931 року. Її виробничі потужності дозволили щомісяця випускати в світ до 1,5 мільйона примірників книжок. Тут же друкувалася газетна продукція, виготовлялися учнівські зошити.

З початку індустріалізації партійні і профспілкові органи міста посилено впроваджували на промислових підприємствах так зване соціалістичне змагання, покликане підняти продуктивність праці робітників без належного матеріального стимулювання. При цьому змагання намагалися видати за прояв трудового ентузіазму мас. Насправді його насаджували директивними методами згори. День 21 квітня 1929 року напередодні відкриття XVI всесоюзної партійної конференції, яка затвердила план першої п'ятирічки, був проголошений днем початку соціалістичного змагання в Полтаві. На фабриках, заводах, у будівельних організаціях, артілях промислової кооперації проводилась кампанія укладання угод про виконання і перевиконання виробничих норм. Все це робилося під гаслом (157) "П'ятирічку — за чотири роки!". З 1 жовтня 1930 року стали проводитися дні ударника, під час яких робітників об'єднували у найменовані за військовою термінологією ударні та штурмові бригади. Такі бригади брали на себе підвищені соцзобов'язання. Впровадження ударницького руху велося формально, насамперед йшла гонитва за його масовістю. Вже на кінець 1930 року в ударних бригадах рахувалося 77 відсотків усіх робітників міста, хоча далеко не всі вони могли працювати з високою продуктивністю. Обстеження, проведене 1932 року на 11 великих промислових підприємствах Полтави, показало, що із загальної кількості ударників норми виробітку виконували тільки 43 відсотки. Навіть керівники профспілок міста змушені були констатувати: "Часто ми маємо справу з ударництвом лише на папері".

Звичайно, серед робітників, службовців, інженерно-технічних працівників було чимало людей, які сумлінно ставилися до праці. У даному випадку спрацьовували переважно матеріальні мотиви — бажання мати більшу платню, швидше отримати житло. Певний час, особливо серед молоді, трималася наївна віра, нібито із завершенням будівництва "фундаменту соціалізму" матеріальний рівень життя різко зросте, що в свою чергу живило трудовий ентузіазм людей.

З великими труднощами довелося зіткнутися при освоєнні складної індустріальної техніки. За 1928 — 1932 роки чисельність робітників у Полтаві зросла у 2,2 раза (з 6415 до 13024 чоловік). Переважною більшістю колективи новозбудованих і реконструйованих заводів і фабрик формувалися з робітників дрібних напівкустарних підприємств, а також колишніх селян, що прибули до Полтави, рятуючись від примусової колективізації. Нові промислові кадри мали низьку виробничу кваліфікацію і були, як правило, малописьменними. Питома вага некваліфікованих робітників на паровозоремонтному заводі в 1932 році становила 57, на заводі "Метал" — 50 відсотків. Ще гірша ситуація складалася на м'ясокомбінаті та в інших колективах легкої і харчової промисловості. Тому одночасно з будівництвом підприємств, обладнанням їх промисловим устаткуванням здійснювалась підготовка молоді через систему фабрично-заводського учнівства та технічне навчання робітників безпосередньо на заводах і фабриках. Школи ФЗУ міста в кінці першої п'ятирічки після 6 — 9-місячного терміну навчання випускали близько 2 тисяч робітників. На 20 основних промислових підприємствах 5300 робітників відвідували 172 гуртки технічного навчання. І все-таки цього було явно недостатньо для якісного освоєння техніки. Погано навчені робітники часто псували техніку, через поломки велика кількість її простоювала. Навіть на паровозоремонтному заводі, який вважався на той час передовим підприємством, використання верстатів становило 75 відсотків. Низька заробітна плата, погані умови праці, нехтування технікою безпеки породжували велику плинність кадрів. На підприємства легкої промисловості міста в 1932 році на роботу було прийнято 5500 робітників, а звільнилося — 6646. Прогули досягали 13 відсотків від задіяної робочої сили.

Та, незважаючи на всі ці недоліки, промисловий потенціал Полтави зростав. На кінець 1932 року вартість виробленої промислової продукції дорівнювала 110 мільйонам карбованців проти 33 мільйонів у 1928 році. Бурхливе промислове будівництво викликало попит на робочу силу і в кінцевому рахунку забезпечило повну зайнятість населення. 1929 року у місті нараховувалось 7 тисяч безробітних, на 1 квітня 1930-го — 4,5 тисячі, здебільшого до-(158)машніх господарок. У 1931 році безробітних вже зафіксовано не було.

У період другої і перших років третьої п'ятирічок головна увага приділялася не стільки будівництву в Полтаві нових заводів і фабрик, скільки реконструкції вже діючих та освоєнню встановленого там промислового устаткування. У зв'язку з цим безперервне нарощування розміру капіталовкладень у промисловість міста, яке було характерне для кінця 20-х — першої половини 30-х років, поступово пішло на спад. Якщо в 1936 році ці капіталовкладення становили 26,9 мільйона, в 1937 — 14,2 мільйона, то в 1939 році — лише 11 мільйонів карбованців.

Найбільшою новобудовою середини 30-х років стала бавовнопрядильна фабрика на 100 тисяч веретен. Спорудження її почалось у травні 1934-го, а рівно через два роки фабрика дала першу продукцію. На повну потужність підприємство розгорнуло роботу в 1940 році, коли за добу в середньому вироблялось 24,5 тонни пряжі. Своєю продукцією фабрика задовольняла потреби половини всієї трикотажної промисловості України.

Колектив заводу "Метал" одночасно із нарощуванням виробничих потужностей свого підприємства та розбудовою нових цехів різко підвищив випуск складного трикотажного обладнання, в тому числі і верстатів-автоматів. Директор заводу Є.М. Ширяєв, начальник механічного цеху Г.Д. Прудський, конструктор В.І. Дедушевський, інженери О.І. Кононов і К.Г. Сосяк, ливарники В.І. Черевко, П.Д. Гонтаренко, слюсарі Т.І. Пустогородський, Д.П. Іщенко та інші доклали чимало зусиль для впровадження нових технологій. Творча співдружність робітників та інженерно-технічного персоналу дала добрі результати. У 1940 році в порівнянні з 1925 завод у 122 рази збільшив випуск валової продукції, кількість працюючих зросла в 25 разів, а продуктивність праці — в 10.

Зростали потужності і підприємств харчової промисловості. У роки другої п'ятирічки в Полтаві став до ладу новий механізований хлібозавод. Удвічі збільшив випуск своєї продукції м'ясокомбінат У 1936 році при комбінаті почала діяти єдина в СРСР струнна фабрика, а в 1939 м'ясокомбінат освоїв виробництво такого цінного медичного препарату, як гематоген.

Індустріальний розвиток країни в роки другої п'ятирічки теж намагалися форсувати, експлуатуючи віру в краще майбутнє, вишукуючи нові форми соцзмагання. З осені 1935 року в Полтаві, як і в цілому по СРСР, стали пропагувати стаханівський рух. Об'єктивно він був викликаний тим, що поступово росла кваліфікація робітників, вони опановували нову техніку, а після того, як були введені більш прогресивні системи оплати праці, у людей з'явилася і матеріальна зацікавленість у результатах своєї роботи. Перші стаханівці з'явилися на панчішній фабриці, потім у рух включилися робітники м'ясокомбінату та інших підприємств. А в 1936 році стаханівців, до числа яких зараховувались робітники, котрі виконували норми виробітку на 120 і більше процентів, по місту нараховувалось 4960, або 31 відсоток від загальної кількості робітників.

За вказівкою згори адміністрація, парткоми і профкоми підприємств влаштували чергову кампанію проведення стаханівських днів, тижнів, декад, для перших стаханівців створювали особливо сприятливі умови праці, нерідко приписували їм фактично виконану іншими роботу. Все це породжувало "рекордоманію", появу "липових" стаханівців. У той час по всій Полтавщині лунало ім'я машиніста Полтавського паровозного депо Й.М. Яцини. (159) 1936 року він виступив з почином збільшити середньодобовий пробіг паровозів, знизити час перебування їх у профілактичному ремонті. Спочатку цей почин базувався на вмілому, новаторському використанні техніки, тож давав добрі результати. Завдяки цьому середньодобовий пробіг паровозів депо у вересні 1936 року становив 325 кілометрів при нормі 287, продуктивність праці в ремонтних цехах зросла на 37 відсотків. Блискуче складалася кар'єра і в Яцини. Його призначили начальником депо, обрали депутатом Верховної Ради СРСР. Та незабаром Й. Яцина і його послідовники у гонитві за новими рекордами стали по-рвацьки експлуатувати паровози, що вело до їх передчасного зношення і аварій. Щоб припинити дезорганізацію роботи паровозного депо, без зайвого галасу відмовилися від "стаханівського почину", а Яцину послали до Москви на навчання.

Стаханівський рух дав короткочасний ефект. У 1935 — 1937 роках спостерігався середньорічний приріст продуктивності праці на промислових підприємствах міста до 10 відсотків. Та після того, як на фабриках і заводах ввели, орієнтуючись на показники окремих стаханівців, підвищені норми виробітку для всіх робітників, замість очікуваного зростання виробництва намітилась тенденція до його стагнації. У 1936 році середній виробіток продукції на одного робітника в Полтаві становив 10,8 тисячі карбованців, у 1937 — 11,7 тисячі, в 1938 — 12,0 і в 1939 році — теж 12,0 тисяч карбованців. На підприємствах збільшилися плинність кадрів, прогули, запізнення.

Напередодні війни керівництво країни, не прокладаючись більше на ентузіазм, вдалось до драконівських методів налагодження трудової дисципліни. 26 червня 1940 року був прийнятий указ Президії Верховної Ради СРСР, за яким робітників і службовців, що вчинили прогул чи навіть на 20 хвилин запізнилися на роботу, віддавали під суд. Застосування цього карального указу набуло масового поширення. У другій половині 1940 року на Полтавському паровозоремонтному заводі, колектив якого налічував 3607 чоловік, за цим указом було засуджено 350 чоловік, тобто кожен десятий робітник і службовець, з них 66 працівників потрапили до в'язниці, а решта отримали примусові роботи з відрахуванням на користь держави 20 відсотків заробітку. Подібна картина спостерігалась і на інших підприємствах.

Завдяки зусиллям полтавців їх рідне місто вже в довоєнні роки перетворилося у важливий центр харчової і легкої індустрії України. На початок 1940 року в Полтаві діяло 231 підприємство союзного, республіканського і обласного підпорядкування, де працювали 20159 робітників. У 1939 році випуск валової промислової продуції досяг 266,3 мільйона карбованців, тобто перевищив рівень 1932 року у 2,5 раза. Із загального обсягу випущеної в 1939 році валової продукції 72,4 відсотка вироблялося на підприємствах легкої і харчової промисловості.

17 січня 1939 року був проведений всесоюзний перепис населення, який дав цінні підсумкові відомості і про жителів Полтави напередодні війни. Загальна чисельність населення міста складала 130,5 тисячі чоловік, з них чоловіків 59,9 тисячі (45,9 відсотка), жінок 70,6 тисячі (54,1 відсотка). Питома вага українців серед жителів Полтави становила 78,5 відсотка, євреїв — 9,9, росіян — 9,5, інших національностей — 2,1 відсотка. У результаті індустріального розвитку міста докорінним чином змінилась соціальна структура населення. Панівне становище в ній зайняли представники класів і соціальних груп, пов'язаних з усуспільненим (160) сектором народного господарства. Серед жителів міста 49 відсотків були робітниками, 38,4 — службовцями, 5,6 — колгоспниками, 5,4 — кооперативними кустарями, 0,7 — некооперативними кустарями, 0,1 відсотка — селянами-одноосібниками. Соціальна приналежність 0,8 відсотка жителів не була визначена.

Встановлення в кінці 20-х — на початку 30-х років сталінського авторитарного режиму внесло значні зміни у політичну систему суспільства, зокрема, різко знизило і без того обмежену роль Рад. Формально будучи органом народовладдя, Полтавська міськрада мало що вирішувала самостійно, без попереднього схвалення на бюро міськкому КП(б)У. Склад депутатів міськради лід час виборів 1928, 1931, 1934, 1939 років заздалегідь визначався встановленими згори пропозиціями щодо статі, віку, національності, партійності, соціального походження. Висунення одного кандидата на місце, відкрите голосування (до прийняття Конституції 1936 року) дозволяло мати бажаний для партійного керівництва депутатський корпус. Полтавська міськрада 1934 року скликання, наприклад, мала серед депутатів 36,3 відсотка комуністів. Питома вага робітників-депутатів становила 45,7 відсотка, службовців — 38,1, домогосподарок — 13,8, інших — 2,4 відсотка. Як і інші громадяни, депутати були незахищеними від репресій. Досить відзначити, що з 3491 депутата, обраного до складу міськради а 1934 році, до 1939 року 134 втратили свій мандат "за політичними мотивами", тобто за поданням органів НКВС, після арешту, а то й розстрілу "народних обранців".

Бюрократичні методи керівництва всіма сферами життя міста з боку партійно-державної номенклатури вели до байдужості і соціальної пасивності простих полтавців до громадських справ.

Якщо в 1935 році у секціях міськради працювало 765 активістів, то в 1939 — тільки 161, у квартальних комітетах відповідно 1197 і 150 чоловік.

Скасування непу і утвердження антиринкового господарського механізму негативно позначилося на життєвому рівні трудящих. Орієнтація на непомірно високі темпи створення важкої індустрії, жорсткий режим економії, спрямований на збільшення частки національного доходу, що вилучалась із споживання у виробничу сферу, породили інфляцію і зростання дорожнечі, за якими не встигала заробітна плата. У 1927 році річний фонд зарплати по Полтаві в перерахунку на одного робітника становив 550, а в 1939 — 2800 карбованців, тобто за 12 років збільшився у 5 разів, але державні роздрібні ціни за цей же час зросли у 6 — 7 разів.

Інфляційні процеси уже в кінці 20-х років призвели до гострого дефіциту продовольчих і промислових товарів, основну масу яких у 1928 — 1929 роках довелося розподіляти за картками, знизили роль торгівлі як регулятора економічних взаємовідносин між містом і селом.

У кінці 1928 року мережа торговельних закладів Полтави мала 1268 одиниць. Основну роль у реалізації товарів відігравала споживча кооперація, яка 1929 року охоплювала бюджет міського споживача майже на 80 відсотків. Полтавський центральний робітничий кооператив (ЦРК) мав 29,6 тисячі пайовиків і його річний товарообіг складав 19 мільйонів карбованців. Введення карткової системи на основні товари народного споживання в 1928 — 1929 роках змінили суть і функції споживчої кооперації. Торговельні заклади перетворились у розподільники, де споживачам у залежності від їх соціальної категорії відпускався мінімум продовольства і промтоварів. Фактична заборона в 1930 році приватної торгівлі (161) призвела до скорочення торговельної мережі в Полтаві на 975 одиниць. У 1932 — 1933 роках у місті було 4 відділи робітничого постачання та 8 окремих закритих робітничих кооперативів, які, в свою чергу, розподіляли товари між підприємствами, установами.

Особливо напружене становище з продовольством у місті склалося в 1932 — 1933 роках. Робітники на день отримували 300 грамів хліба, службовці — 200 грамів. На утриманців видавалася половинна норма. Вільний продаж хліба, навіть за так званими комерційними, непомірно високими, цінами, у Полтаві до осені 1933 року не здійснювався. У зв'язку з проведенням хлібозаготівельної кампанії методом продрозкладки на колгоспи і одноосібників продаж хліба і хлібопродуктів на ринках міста теж був заборонений. 23 листопада 1932 року бюро Полтавського міськкому КП(б)У прийняло постанову "Про посилення боротьби з спекуляцією хлібом", яка фактично заборонила торгівлю хлібопродуктами і зерном на ринках міста.

Зовсім іншим було становище номенклатурних партійно-державних працівників. Вони забезпечувались продовольством у спеціальних розподільниках за цілком нормальними споживацькими нормами. Посилені щомісячні пайки видавались уповноваженим міськкому партії та міськради, надісланим на село для проведення хлібозаготівель. Члени їх сімей теж отримували пайки і харчувались у закритій їдальні.

Під час голодомору 1932 — 1933 років Полтава бачила тисячі вмираючих селян, що добрели до міста в пошуках хліба, але, окрім цілковитої байдужості властей і трагічної смерті під парканом, нічого тут не знаходили. Лише навесні 1933 року в Полтаві почала діяти їдальня на 111 осіб для голодуючих, що, звичайно, було вкрай недостатньо для порятунку великої кількості людей. Полтавські вулиці та вокзали знов, як і в роки громадянської війни, заповнили безпритульні діти, чиї батьки загинули від голоду. Про масштаби цього страхітливого явища скупо говорять рядки постанови Полтавського міськкому КП(6)У від 20 березня 1933 року "Про охорону дитинства", в якій пропонувалося створити нічліжку для дітей не менше ніж на 500 місць, відкрити для безпритульної малечі ясла на 600 місць, а бригадам міліції через 2 — 3 дні робити облави по виявленню "бродячих дітей", яких відправляли до дитбудинків і колоній.

У середині 30-х років, особливо після врожайного 1933 року, збільшення оплати трудодня в колгоспах, дозволу колгоспникам вільно продавати продукцію особистого присадибного господарства і частину натуроплати, одержаної з громадського виробництва, становище з сільськогосподарськими продуктами в місті дещо поліпшилось. У Полтаві функціонувало 5 колгоспних ринків, почали систематично влаштовуватись передсвяткові базари і ярмарки.

З великим полегшенням зустріли трудящі міста скасування в 1935 році карткової системи і переходу до нормальної роздрібної торгівлі. У Полтаві почали відкриватися нові, як на ті часи, торговельні заклади. На Новобазарній вулиці збудували великий універмаг, на Жовтневій — культмаг. У 1939 році місто мало 277 магазинів і 117 яток. Товарообіг державної і кооперативної торгівлі того року становив 210,5 мільйона карбованців. Та, незважаючи на укрупнення магазинів, існуюча торговельна мережа в передвоєнні роки не дозволяла належним чином обслуговувати покупців, особливо на околицях міста, де гостро бракувало магазинів.

Напередодні війни централізовані фонди постачання Полтави хлібом та хлібопродуктами знову були урізані. (162) Окрім того, зменшилась оплата трудодня зерном (за підсумками врожаю 1939 року чверть колгоспів Полтавської області видала колгоспникам менше 500 грамів зерна на трудодень). Внаслідок цього значна частина сільських жителів приїздила в місто для купівлі печеного хліба. У листі секретаря Полтавського обкому партії В.С. Маркова в ЦК КП(б)У від 11 січня 1940 року повідомлялося: "В останній час продаж хліба відбувається при наявності величезних черг, які утворюються ще з ночі. Такий стан із забезпеченням хлібом робітників на підприємствах викликав запізнення на роботу та прогули".

Під час здійснення індустріалізації першочергова увага приділялась будівництву споруд промислово-виробничого призначення, а не житла. Державне житлове будівництво в Полтаві розпочалося 1924 року і велося надто повільно. Протягом 1924 — 1931 років житлова площа у місті зросла лише на 24235 квадратних метрів, що при середньорічних темпах зростання населення Полтави на 3 — 4 тисячі було вкрай недостатньо. Найбільш поширеним видом житла для робітників новоспоруджених промислових підприємств у першій п'ятирічці були бараки і гуртожитки.

У роки другої і третьої п'ятирічок житлове будівництво в місті набуло планового характеру, розширились його масштаби. Перший генеральний план реконструкції Полтави був розроблений у 1934 — 1935 роках (автор — інженер-архітектор А.І. Станіславський). У ньому багато уваги приділялося зведенню багатоповерхового житла, споруд побутово-культурного призначення, благоустрою, реконструкції головних вулиць.

22 вересня 1937 року була утворена Полтавська область з центром у місті Полтаві. У зв'язку з цим 1938 року ухвалили другий генеральний план реконструкції міста, який передбачав створення громадських, житлових і промислових зон, з винесенням фабрик і заводів за межі житлових районів, закладення нових парків і скверів.

Інтенсивна забудова велась на колишніх околицях міста — на Павленках, Юрівці, Ліску, споруджувались нові житлові будинки для робітників паровозоремонтного заводу і залізничників на Подолі, житловий масив прядильно-ткацької фабрики на розі вулиць Пушкіна та Артема. Цілий квартал зайняв чотириповерховий будинок для працівників панчішних фабрик на розі вулиці Жовтневої та площі Леніна. Найвищих у довоєнний період темпів житлового будівництва було досягнуто в 1939 році, коли було введено в експлуатацію 14,4 тисячі квадратних метрів житла. Та житлове будівництво не встигало за приростом міського населення, і криза житла рік у рік поглиблювалася. Якщо 1931 року на одного мешканця Полтави в середньому при-(163)падало 7,4 квадратного метра корисної житлової площі, то в 1940 — тільки 6,3 квадратного метра. У державних будинках набула масового поширення так звана комунальна квартира, в якій одночасно проживало кілька сімей. Низьким залишався і рівень комфортності житла. Тільки 24,8 відсотка будинків усуспільненого житлового фонду мали водопровід, 15,1 — каналізацію, 13,5 — центральне опалення.

Що ж до партноменклатура кількість якої в Полтаві набагато збільшилась після створення області, то вона житлову проблему розв'язувала просто — займала квартири репресованих у 1937 — 1938 роках громадян. Це беззаконня чинилося настільки брутально, що представник прокуратури СРСР, який прибув до Полтави, заборонив масові виселення сімей репресованих з квартир. Тоді на захист своїх підлеглих став перший секретар Полтавського обкому КП(б)У В.С. Марков. 24 вересня 1938 року він надіслав листа М.С. Хрущову і Г.М. Маленкову з проханням відповідно вплинути на прокуратуру.

Незважаючи на інтенсивне будівництво, тридцяті роки майже не залишили в місті пам'яток архітектури. Навпаки, Полтава в цей період втратила цілий ряд архітектурних шедеврів. Сталінська люта нетерпимість до всього, що не вкладалось у рамки його псевдокомуністичних догматів, вилилась у кампанію руйнування культових споруд. У 1932 — 1933 роках були зруйновані чудові пам'ятки українського барокко — Вознесенська і Стрітенська церкви, через чотири роки спалили дерев'яну Петро-Павлівську церкву. Ці пам'ятки архітектури другої половини XVIII століття напівграмотні чиновники від ідеології цинічно оголосили такими, що не мають культурної цінності. Справжнім святотатством стало зруйнування в 1936 році Успенської соборної церкви. Збудований у 1748 — 1780 роках собор став не тільки перлиною церковного зодчества, але й символом духовності українського народу. З храмом пов'язаний життєвий шлях І.П. Котляревського, його замалював для нащадків Т.Г. Шевченко, з нього полтавці проводжали в останню путь Панаса Мирного.

Збільшення міського населення, промислове і житлове будівництво вимагали істотного поліпшення роботи комунальних служб. У 30-і роки в Полтаві налагодили регулярне автобусне сполучення по єдиному тоді маршруту між Південним і Київським вокзалами, який обслуговували 7 автобусів. Водопостачання Полтави здійснювалось із 12 глибоководних артезіанських свердловин. Збільшувалась довжина водогінної мережі (у 1939 р. вона становила 76 кілометрів). Проте система міського водогону могла подати споживачам лише 6700 кубометрів води при добовій потребі 18000 кубометрів.

(164) Помітну роль у побуті та культурному дозвіллі полтавців відігравали радіо і кіно. Планова радіофікація міста почалася в 1926 році, коли став до ладу перший радіотрансляційний вузол на 800 абонентів. У 1940 роках таких вузлів уже працювало 8 і вони обслуговували 13519 абонентів. У Полтаві діяло два звукових кінотеатри — імені Короленка та "КІМ" — на 1127 місць і 6 кіноустановок при клубах і будинках культури. Хоча і повільно, але йшла і телефонізація. 1939 року в Полтаві було 1215 телефонних абонентів. Однак телефони встановлювались переважно на підприємствах та в установах. Квартирних абонентів було лише 153.

У довоєнні роки, внаслідок значних витрат на охорону здоров'я, стали загальнодоступними людям медичні послуги. У 1940 році в Полтаві діяло 7 лікарень на 1045 ліжок (без психіатричної лікарні), 6 амбулаторно-поліклінічних установ, 12 здоровпунктів на підприємствах, 2 диспансери, 5 жіночих і дитячих консультацій. Тут працювали 236 лікарів і 414 медичних працівників середньої ланки. Один лікар у середньому припадав на 550 чоловік населення, одне лікарняне ліжко — на 124. Повагою полтавців користувалися гінеколог Л.Г. Березіна, невропатологи М.К. Драгоманов і С.І. Мороз, окуліст Ф.С. Мончик, фтизіатр Б.П. Олександровський, завідуючий обласною лікарнею Г.Г. Симіченко.

Однією із соціальних програм, яку вдалося виконати в той час, було завершення ліквідації неписьменності. У 1930 році у Полтаві проживало 11556 неписьменних і малописьменних у віці 14 років і старше. Навчання їх елементарній грамоті здійснювалось через систему лікнепівських шкіл і пунктів за місцем роботи і проживання. Таких закладів по місту було розгорнуто 415, де одночасно навчалися 2750 чоловік. Для роботи з неписьменними і малописьменними залучили 1300 культармійців, переважно вчителів і студентів. Складність ліквідації неписьменності полягала в тому, що до міста весь час переїздили на проживання селяни, рівень грамотності яких був нижчим, ніж у міського населення. Якщо вірити статистичним даним того часу, то на кінець 1939 року залишилося лише 530 неписьменних, переважно людей похилого віку.

Значні зміни відбулися і в розвитку загальноосвітньої школи. Якщо в роки першої п'ятирічки в місті було завершено перехід до загальної обов'язкової початкової освіти, то в роки другої — до загальної семирічної. Тримаючи курс на перспективне запровадження для переважної більшості дітей середньої освіти, міськрада і міськвно турбувалися, насамперед, про відкриття середніх шкіл. У 1939 — 1940 навчальному році в Полтаві діяло 36 шкіл, з них 3 початкові, 11 неповних середніх і 22 середні. Тут працювало 722 учителі та навчалося 17440 учнів.

Гостра потреба у кваліфікованих кадрах для народного господарства обумовила необхідність відкриття в місті ряду нових вищих і середніх спеціальних закладів. 1929 року був відкритий сільськогосподарський інститут. Через рік факультет інженерів сільськогосподарського будівництва цього інституту перетворено на самостійний вуз під тією ж назвою. З кожним роком більшало студентів в Інституті народної освіти (з 1933 року — педагогічний). У 1940 — 1941 навчальному році в полтавських вузах навчалося 1636 студентів, у 11 технікумах — 2568 учнів.

У 1930 році на базі Полтавської зоотехнічної дослідної станції відкрито Всесоюзний науково-дослідний інститут свинарства. Першим його директором став відомий вчений, професор О.Ф. Бондаренко. Науковці інституту вели дослідження в галузі поліпшення (165) породи миргородських рябих свиней, розробляли раціональні способи годівлі і утримання худоби. Тут у 30-і роки розпочав свій трудовий шлях і згодом став доктором біологічних наук О.В. Квасницький.

Надто суперечно відбувався розвиток культури в місті. У сфері літератури і мистецтва особливо нестерпним було некомпетентне втручання номенклатурного чиновництва. Літературне життя Полтави після видання 1932 року постанови ЦК ВКП(б) "Про перебудову літературних організацій" та припинення на початку 1933-го процесу українізації характеризувалося встановленням щонайпильнішого контролю над творчістю письменників. Усі літературні об'єднання і групи, що існували до того, були розпущені. У травні 1932 року в Харкові був утворений оргкомітет Спілки радянських письменників України, до складу якого, крім письменників, увійшли також представники ЦК партії. На оргкомітет покладалося завдання залучити до спілки тільки політично витриманих з точки зору партійного керівництва прозаїків і поетів. Всі митці, що хоча б якоюсь мірою виявляли творчу особливість чи непокору ідеологічному диктату, потрапляли до категорії класово ворожих.

Одним з перших до цієї категорії потрапив полтавець О.І. Ковінька. Співуча народна мова, дотепний гумор перших його книг оповідань "Індустріальна техніка" (1929 р.) та "Колективом подолаємо" (1930 p.), що стали творчим дебютом молодого письменника, зразу ж привабили читачів. Та довго довелося чекати їм наступних творів гумориста. У 1936 році О.І. Ковіньку разом із багатьма іншими митцями заарештували та звинуватили у приналежності до вигаданої контрреволюційної націоналістичної організації, і майже двадцять років письменник змушений був поневірятися по сибірських концтаборах.

Трагічно склалася і доля відомого письменника П.Й. Капельгородського. Його творчий шлях був тісно пов'язаний з Полтавою. Тут ще до революції закінчив духовну семінарію, тут у 20-і (166) роки став одним з фундаторів літературної організації "Плуг", активно співпрацював у місцевій пресі. Його фейлетони дошкульно пробирали бюрократів і чинуш. Помітним здобутком української літератури став роман П. Капельгородського "Шурган" (1932 p.). У 1936 році П.Й. Капельгородський за сфабрикованими звинуваченнями був розстріляний енкаведистами.

Справжнім центром національної музичної культури Полтави став музичний технікум (нині училище), який у 1928 — 1933 роках очолював відомий диригент і композитор Ф.М. Попадич. Він же керував і державною хоровою капелою, яка вважалася одним з найкращих мистецьких колективів України. Учень і послідовник М.В. Лисенка, відомий український композитор, диригент, професор Інституту народної освіти В.М. Верховинець у 1930 році створив жіночий театралізований хоровий ансамбль (жінхоранс). За задумом свого керівника, жінхоранс подавав народну пісню в театралізованому плані, і таким чином українська музика і танець прокладали собі дорогу на естраду. У 1935 році жінхоранс перевели до Києва, де він став державним ансамблем. Невдовзі В.М. Верховинця репресували.

Непродумані адміністративні реорганізації в галузі театрального мистецтва призвели до того, що в першій половині 30-х років Полтава не мала свого стаціонарного театру. Тільки в травні 1936-го в місті створили український театр музичної драми імені М.В. Гоголя. Трупу очолив В.М. Скляренко (пізніше народний артист УРСР). Щороку театр давав до 300 вистав. Репертуар його складала українська і світова класика, хоча доводилось робити й постановки кон'юнктурних п'єс, в яких оспівувалось "щасливе життя" радянських людей. У 1939 році малеча міста отримала хороший подарунок — для неї відкрився ляльковий театр.

Художників міста в 1927 — 1930 роках об'єднувала Полтавська філія Асоціації художників Червоної України. Члени філії Д. Ангельський, М. Брукман, П. Горобець, В. Магденко, С. Розенбаум, І. Орлов, А. Федоренко, розвиваючи традиції свого земляка художника-передвижника М. Ярошенка, теж влаштовували виставки на підприємствах Полтави, у містах Слобожанщини і Донбасу. Розквіту народних талантів сприяла діяльність Полтавського технікуму промислової кооперації (1928 — 1933 pp.), де готували висококваліфікованих ткаль, килимарниць, вишивальниць, різьбярів, меблярів і керамістів. Твори різьбярів-полтавців В. Гарбуза і Я. Халабудного, ткалі Г. Тихонової з кооперативно-промислової артілі імені Лесі Українки демонструвалися (167) на І виставці українського народного мистецтва (Київ, 1936 р.), на Всесвітній виставці в Парижі (1937 p.).

У 1940 році Полтавська картинна галерея (створена в 1919 р.) після поновлення її творами народної творчості з фондів краєзнавчого музею була перетворена на художній музей. За кількістю експонатів (понад 30 тисяч) перед війною він вважався одним з найбільших в Україні.

Полтавці берегли пам'ять про видатного російського письменника-гуманіста В.Г. Короленка, останні роки життя і громадської діяльності якого минули в Полтаві. 1928 року, до 75-річчя Короленка, краєзнавчий музей спільно з сім'єю письменника організував у будинку, де він проживав у 1903 — 1921 роках, постійно діючу виставку про його життя і діяльність. У 1940 році виставка була перетворена в літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка. Того ж року відкрито музей видатного українського письменника-демократа Панаса Мирного (П.Я. Рудченка). Його експозиція розміщувалась у будинку, в якому Панас Мирний мешкав з 1903 по 1920 рік. Організатором і першим директором музею був син письменника М.П. Рудченко.

Далеко не кращими виявилися 30-і роки для краєзнавчого музею, навколо якого з початку його створення гуртувалися наукові і культурні сили міста. Співробітники музею всіляко протидіяли спробам властей перетворити цей заклад у засіб примітивної агітації, намагалися зберегти і примножити кращі традиції вивчення рідного краю. Міськком партії, вважаючи музей "вогнищем буржуазного націоналізму", починаючи з 1928 року, провів кілька чисток його колективу. У різний час були позбавлені роботи і репресовані завідуючий відділом природи М.І. Гавриленко, завідуючий відділом етнографії Н.X. Онацький, заступник директора з наукової роботи Я.О. Риженко, археолог О.К. Тахтай, історик і етнограф М.Г. Філянський, директор музею Т.В. Чернявський.

У 30-і роки життя полтавців, як і всього народу, залишалося соціально незахищеним. Під час масових сталінських репресій будинок колишнього земського банку по вулиці Жовтневій (168) перетворився у найжахливіше місце в Полтаві, Тут у приміщенні обласного управління НКВС слідчі жорстоко катували невинних громадян, заарештованих у Полтаві та інших містах і селах Полтавщини, вибиваючи зізнання в найтяжчих "контрреволюційних" злочинах, тут позасудова "трійка" штампувала вироки за фальсифікованими справами і тут же, в підвалі, засуджених до смертної кари розстрілювали.

Пік кривавої вакханалії припадає на другу половину 1937-го — першу половину 1938 року, коли УНКВС очолювали А.О. Петерс-Здебський та О.О. Волков. Тоді на території області було заарештовано 12469 чоловік. Фальсифікацію справ по звинуваченню полтавців у шпигунстві, терорі, диверсіях, створенні "контрреволюційних організацій" було поставлено на конвейєр. За свідченнями самих енкаведистів, протягом 3 — 4 днів "готувалося" до 15 — 20 і більше справ. Один з відповідальних працівників УНКВС Чернявський власноручно написав: "Немає такого оперативного працівника в обласному управлінні, який би не бив заарештованих". Між слідчими йшло "соцзмагання": хто викриє більше "ворогів народу". Рекорди ставив Фішман, в якого за ніч "розколювалось" по три ув'язнених.

Виконуючи волю вищого партійного керівництва і накази своїх безпосередніх начальників з Луб'янки, полтавські енкаведисти "викривали і знешкоджували" ними ж вигадані обласні штаби "Всеукраїнського націоналістичного центру", "Священного союзу партизан", "Російського загальновійськового союзу", "Українського право-троцькістського центру", "Польської організації військової", "білої повстанської", "бундівської", "сіоністської", "церковної" і ще багатьох міфічних "контрреволюційних організацій". І по кожній груповій справі заарештовували в місті сотні людей. Лише в справі "Російського загальновійськового союзу" в Полтаві заарештували 170 громадян. Вироки відзначалися винятковою жорстокістю. Так, у сфабрикованій справі "Українського національного центру" в Полтаві й області заарештували понад 1000 чоловік. Більше половини з них "трійка" засудила до розстрілу, решту — до тривалих строків ув'язнення в північних концтаборах, що теж фактично означало смерть.

Серед численних жертв енкаведистського терору в Полтаві були представники різних соціальних верств: священик І.М. Богданович, студент педінституту І.Г. Головко, домогосподарка П.Й. Дунаєвська, бухгалтер І.Ф. Інзик, складач поліграфічної фабрики В.Г. Казнодій, директор паровозоремонтного заводу А.В. Лозовий, технік телефонної станції Т.І. Марченко, ректор сільськогосподарського інституту І.В. Сердюк, машиніст паровозного депо О.Я. Ткачук, учень залізничного технікуму С.О. Трухін, секретар обкому партії О.Г. Удовиченко, голова міськвиконкому Ф.П. Шелестюк, відомий фольклорист, етнограф, літературознавець, професор В.О. Щепотьєв... Чоловіки і жінки... Українці, росіяни, євреї... Молодь і люди похилого віку... Всі вони були розчавлені бездушною репресивною машиною тоталітаризму.

Тридцяті роки... Полтава стала одним з культурних, індустріальних центрів України. Разом з тим остаточне утвердження адміністративно-командної системи не дозволяло належним чином матеріально стимулювати виробничу діяльність людей, що вело до низької продуктивності праці і в кінцевому підсумку до неефективної економіки в цілому. А сталінський політичний режим, режим тоталітаризму, закріпив правову і соціальну незахищеність громадян, відібрав життя в тисяч полтавців.

ГОЛОДОМОР

Голод 1932-1933рр. – це жахливе злодіяння сталінського режиму – до останнього часу залишався ’’ білою плямою ’’ в історії нашої країни, як і достовірні сторінки про колективізацію, про те, якими методами вона проводилася і до яких наслідків призвела.

Нині відомо, що основною причиною голоду на Україні, в тому числі й на Полтавщині, було введення на початку 1928 року продрозкладки ( хлібозаготівельного плану ).

Радянський уряд прагнув налагодити ’’державну організацію розподілу продуктів замість приватної торгівлі, промислових продуктів на село ’’. Положення про витіснення торгівлі планомірно організованим розподілом у рамках споживчо-виробничих комун увійшло до підготовленого Леніним начерку проекту нової партійної програми. В умовах розруху у промисловості обмін між містом і селом набув форми продовольчої розкладки, коли всі товарні лишки забирали у селян майже безкоштовно. Селянські маси реагували на продрозкладку скороченням обсягу вироблюваної продукції і, тоді щоб запобігти цьому VIII з’їзд Рад у грудні 1920 року висловився за встановлення кожному селянському господарству обов’язкових завдань по засіву. Цей крок ( ніколи не реалізований ) був таким же логічним продовженням продрозкладки, як і заборона торгівлі. Переконані в тому, що НЕП є вимушеним відступом, викликаним тимчасовими обставинами, більшовики прагнули повернути суспільство назад, до політики «воєнного комунізму». Сталіністи почали втілювати в життя ідею ’’ побудови соціалізму в одній окремо взятій країні ’’. Це насамперед передбачало перетворення СРСР, якнайшвидше, в передову індустріальну державу.

Курс на соціалістичну індустріалізацію, що інтенсивно втілювався в життя, ’’ наступ соціалізму по всьому фронту ’’, потребували імпортного промислового обладнання, вимагали матеріального фонду для будівництва великих промислових підприємств. Основним джерелом поповнення валюти став експорт хліба, що весь час зростав. А хліб можна було взяти лише в трудівника-селянина. У країні було кинуто клич: перетворити у життя ленінський кооперативний план, провести суцільну колективізацію, ліквідувати куркульство – останній експлуататорський клас. Хоч фактично великі куркульські господарства було ліквідовано ще на початку 20-х років, Й.В.Сталіним був знехтуваний і перекручений ленінський план кооперування села, розроблений на підставі фундаментальних праць кращих російських економістів. Кооперативний план В.І.Леніна передбачав соціалістичні перетворення сільського господарства на основі докорінної технічної реконструкції, піднесення загальної культури села, розрахований був на добровільний принцип і тривалий час. Усе це було знехтувано Сталіним і його прибічниками.

Така комуністична влада не збиралася робити українського селянина вільним. Вона навіть у неврожайний 1928 рік змусила його продати перед жнивами торішні запаси за державними цінами, що прирікало українських хліборобів на голод. Про становище українських селян після неврожаю 1928 року засвідчує лист із Ставропілля: ’’ Херсонських людей наїхало сюди до нас гибель, тут зимують багато коней, а той так з сімействами наїхали та зимують тут. Котрий явиться сюди, то просто не схожий на чоловіка, а на якесь опудало. Розказують про своє життя, що така біда, що хоч живими закопуйся в землю; в кого була яка коняка, повозка, молотила, упряж, килими, рядна все сюди до нас повивозили на продаж. Сума в Херсонській, Катеринославській та Тавридській губернії була така, що через пилюгу й світу не видно. Хліб зовсім не вродив, а здирства безперестанні. Щодня їздять по хатах наші хлібозаготівники – і дай, дай хоч трісни та дай; молоти не дозволяють, а мелене – висівати, ’’ їж мужло прокляте, з висівками ’’. Хліб, який уродив, влада забрала до чиста, і на насіння не лишила, а обіцяє видати нам якесь чистосортне, люди приїжджі покупили собі тут потроху хліба додому для сімейства, пуда по два, по три, то пишуть, що в Знаменці у них відібрали той хліб; не дозволяє влада провозити нізвідки хліба і сама не дає голодуючим, просто хоч пропадай. При тім єдиновірним хліборобам не дають хлібопашці, а заганяють силою в комуну, а в комуні хто пробуде та вирветься, то проклинає на чому світ стоїть того, хто цю комуну та радянську власть видумав ’’.[18]

Сталін переміг, сховавшись за гаслом боротьби за прискорену індустріалізацію країни. Здобувши абсолютний контроль над партією і державою, він негайно перейшов до авантюристичної лівацької політики «стрибка» в індустріалізації. Ускладнень у фінансуванні капітального виробництва більше не існувало, хоч через відсутність справжнього госпрозрахунку промисловість самостійно заробляла порівняно небагато.

1.1. Рік великого перелому

Мандрівник, що відвідав би в середині 20-х рр. Радянську Україну, був би вражений тими важливими змінами, що їх зробили Ради. Про це свідчили, нова ідеологія, структура уряду, організація економіки, правопорядок, освіта й культура. Але не менш вразило б його й те, як багато ще лишилося старого. Україна, як і раніше, була переважно краєм землеробів, що працювали по-старому, церкви, пануючої в духовному житті, й традиційних цінностей, що лишалися в силі. Фактично йшлося про суспільство, в якому співіснували й змагалися дві культури. В містах переважали радянські порядки, на селі, де жила більшість населення, зміни були відносно незначними. Чи не найдужче дратувало більшовицьких революціонерів те, що селяни не виявляли великого бажання перейматися їхньою вірою в комуністичну утопію. Тому існувала реальна можливість того, що попри революційні зміни Радянський Союз може залишитися відсталою й переважно аграрною країною. Відтак перед партією стояло невдячне завдання встановлювати диктатуру в переважно селянському середовищі. Для Сталіна таке становище було не лише гнітючим, а й загрозливим. За НЕПу економічно зміцніли запеклі вороги нового режиму – куркулі. Але ще зловісніше над молодою соціалістичною державою нависла загроза нападу, що його як застерігав Сталін, готують капіталістичні країни. Такий підхід породжував серед членів партії відчуття необхідності термінових і радикальних дій для порятунку революції та здійснення пов’язаних із нею сподівань.

1929 рік у радянській літературі традиційно називався «роком великого перелому». Зазначений термін вперше ввів у оборот партійної пропаганди Й.В.Сталін у своїй однойменній статті, опублікованій в газеті «Правда» 7.11.1929р. У ній наголошувалося, що саме в цьому році наступив великий перелом на всіх фронтах соціалістичного будівництва. Стосовно села мова йшлася про ’’корінний перелом у розвитку землеробства від дрібного і відсталого індивідуального господарства до великого і передового землеробства’’.[13] Насправді ж у 1929 році була започаткована примусова колективізація сільського господарства, яка обернулася для десятків мільйонів селян зубожінням, репресіями та трагедією голодомору 1932-1933рр. Не оминули ці сумні наслідки сталінського «великого перелому» і полтавський край.

Полтавщина з її роботящим хліборобським населенням, прекрасними родючими ґрунтами здавна належала до основних житниць країни. Протягом 1906-1915рр. Полтавська губернія щорічно давала 144,5 млн. пудів хліба, в тому числі 44 млн. товарного зерна. Товарна продукція сільського господарства вироблялася у поміщицьких та великих селянських господарств.

Радянське законодавство ввело серйозні обмеження для заможних господарств щодо використання найманої праці. Внаслідок цього число селянських господарств на Полтавщині, що наймали строкових сільськогосподарських робітників в 1924 році, складало 2,7% в той час, як у 1917 році таких господарств було 6,6%.

В радянській історіографії, починаючи з 30-х рр., постійно насаджувалася теза, що нібито одноосібні селянські господарства ще до початку суцільної колективізації вже повністю вичерпали можливості для свого подальшого розвитку, внаслідок чого намітилась деградація сільськогосподарського виробництва і це, зокрема, виявилось у хлібозаготівельній кризі 1928-1929рр.

На Полтавщині успішно розвивались різні форми селянської кооперації – сільськогосподарської, споживчої, кустарно-промислової. Досить давні і міцні коріння мала сільськогосподарська кооперація. Найстаріше товариство сільськогосподарської кооперації, «Полтавське товариство сільського господарства» тут було засноване ще в 1865 році. До 1913 року в Полтавській губернії налічувалось 307 товариств сільськогосподарської кооперації. Через кооперацію селянин поєднував інтереси власного індивідуального господарства з інтересами інших членів кооперативних товариств, задовольняв свої потреби у кредитах, отримував чистосортне насіння, племінну худобу, складні машини і реманент, збував свою сільськогосподарську продукцію. Сільськогосподарська кооперація повністю будувалася за принципом добровільного членства і користувалася підтримкою з боку селянства.

Набагато складнішою була справа із сільськогосподарськими колективними господарствами (колгоспами), які теж включалися в систему сільськогосподарської кооперації. Колективні господарства об’єднували не більше одного відсотка селянських господарств, практично не давали товарної продукції і існували завдяки матеріальній підтримці з боку держави. Та, незважаючи на підтримку з боку держави, справи в колгоспах йшли невтішно. Трудова дисципліна занепала. Настрій у колгоспників був гнітючий. Була національна ворожнеча. Болгари не мирилися з українцями, українці не мирилися з болгарами. Сварки, лайки, бруд, безгосподарність, цілковитий занепад – ось на що захворіли колгоспи на кінець 1929 та початок 1930 року. Вони з агітатора за колективізацію перетворилися у агітатора проти колективізації. [9]

Практичне здійснення сталінського варіанту соціалістичної індустріалізації вимагало величезних коштів, які держава сподівалася отримати, зокрема, і шляхом встановлення своєрідного «зверх податку на село». Він забезпечувався високими цінами на промислові товари, що споживались селянами, і низькими – на сільськогосподарські. В результаті село змушене було продавати державі хліба все більше, не отримуючи за нього еквівалентної оплати. І вже в час хлібозаготівельної кампанії 1927-1928рр. сталінському керівництву довелось зіткнутися з опором селянства, що не бажало продавати зерно за низькими цінами. У відповідь на це, починаючи з 1928 року, щодо заможної частини селянства стали застосовуватись надзвичайні заходи позаекономічного примусу, які особливого розмаху набули в 1929 році.

Не менш обтяжливим для заможного селянства було і так зване самооподаткування. Закон «Про самооподаткування населення на задоволення його громадських потреб» був виданий ВУЦВК 2 січня 1928 року. На відмінну від попередніх законодавчих актів про самооподаткування цей закон мав яскраво виражений класовий характер. Шкала, що визначала грошовий внесок (пай), була побудована за принципом зростаючої прогресії у залежності від прибутковості господарства. Біднота і частина маломіцних середняцьких господарств від самооподаткування звільнялись. Для того, щоб сплатити сільськогосподарський податок і самооподаткування, заможним господарствам доводилось продавати не тільки зерно, але й частину худоби та реманенту. Для таких господарств було зрозуміло, що шляхом посиленого оподаткування влада фактично взяла на експропріацію їх господарств.

Рік «великого перелому» характеризувався остаточним відступом до політики «воєнного комунізму». Початок форсованої колективізації збігся з практичною забороною торгівлі і введенням практики планових завдань щодо здавання державі хліба та інших сільськогосподарських продуктів з розкладкою плану по кожному селу, колективному або індивідуальному господарству.

1.2.Колективізація сільського господарства

1929 рік був роком крутого повороту політики Політбюро ВКП(б) взагалі, а на Україні – особливо. Партія взяла курс на знищення «куркуля як класи» та на колективізацію сільського господарства.

Що ховалося під цими формулами? Чого хотіло Політбюро комуністичної партії, цей найжорстокіший диктатор Росії – СРСР? В московському Політбюрові ВКП(б) йшлося про те, щоб землю у селян одібрати, а самих селян примусово спролетаризувати, перетворити їх (хоч і з дрібних, а все ж самостійних господарів) на звичайних робітників, які працювали б на державній землі, які б не мали жодних власних засобів виробництва, які позбавлені були б будь-яких прав на продукти своєї власної праці. А для чого це було потрібно? Це потрібно було для того, щоб, по-перше, задурно забирати у селянства увесь урожай сільськогосподарських продуктів, залишаючи самому виробникові лише голодну норму харчів, а іноді й того менше, для того, щоб довести визиск селянської маси до найвищої міри. По-друге, щоб цілком узалежнити багатомільйонову селянську масу від себе, від своїх партійних агентів-урядовців і цим зробити її, цю селянську масу, зовсім безвільною, слухняною, нездатною навіть на пасивний опір. А цей то опір у різних його формах саме на Україні (з часу пробудження українського народу до вільного незалежного й свідомого політичного життя в 1917-1919рр.) – ніяк не зникав після московської окупації України. Не зникав, не зважаючи на всі жорстокості окупаційного режиму, протягом десятка років. Для того щоб, цей процес пограбування селянства не виглядав дуже чорно, особливо для закордонного пролетаріату, придумано відповідні формули: «знищення куркуля як класи» і «колективізація сільського господарства».

Із середини 1929 року почав впроваджуватися курс на суцільну колективізацію сільського господарства, що на практиці перетворилося на примусове усуспільнення засобів виробництва селян у колгоспах. Тих, хто відмовлявся вступати до колгоспу, прирівнювали до куркулів та їх посібників. Одних судили, інших цілими сім’ями, відібравши все майно і продукти, відправляли до Сибіру, декого висилали в інші села, але без майна, й поселяли в хати найбідніших селян. Позбавлені всього необхідного для прожитку, люди бідували, голодували. Всі біди поглиблювало ще й те, що для «розкуркулювання», «викачки» хліба та інших продуктів залучалися здебільшого малограмотні люди, а нерідко й нечесні елементи, дармоїди, які прагнули поживитися за рахунок майна та худоби розкуркулених селян. Люди змушені були вступати до колгоспів. Ставши не з своєї волі колгоспником, учорашній селянин-одноосібник у колгоспі почував себе швидше батраком, ніж господарем, а це в свою чергу породжувало незацікавленість станом справ в артілі, безвідповідальність, низьку трудову дисципліну. В 1932 році різко зросла кількість колгоспників, які не бажали брати участь в суспільному виробництві, почастішали випадки масових виходів із колгоспів. У с. Підлужжя Кременчуцького району органи робітничо-селянської інспекції провели з’ясування мотивів, за якими 90 колгоспників вийшли з артілей ім. «Червоних партизан» та ім. Шевченка. За словами самих колгоспників, вони виявилися такими:’’1) в колгоспі грабують; 2) ми голодні, не в змозі працювати; 3) дуже важкі норми виробітку, їх не можливо виконати; 4) немає зиску працювати в артілі; 5) погане громадське харчування’.[5] Як приклад, наведемо декілька статей опублікованих в газеті «Більшовик Полтавщини» за 6 квітня 1933 року.

Громадське харчування занедбали.

Організація правильного громадського харчування є невід’ємна частина вчасного проведення весняної сівби. Цього не розуміють керівники колгоспів Мачуської сільради. Майже по всіх артілях кухні та їдальні не обладнані. Казани давно пора ладити. У приміщеннях брудно. Столів немає, ложок та мисок не вистачає. Правління не турбуються про обладнання їдалень та про налагодження справи громадського харчування. Цим самим вони зривають успішне проведення більшовицької сівби. Сільраді та партосередкові рішуче треба перевірити справу громадського харчування по колгоспах і домогтися негайної ліквідації всіх неполадків.

Покласти край розкраданню громадських харчів.

Партія та уряд дали чітке настановлення в справі громадського харчування: хто робить той і їсть. В артілі «Веселий Ранок», Рибчанської сільради, цього настановлення не додержуються. Щодня з їдальні, видається більше обідів ніж було людей на роботах. Керівники їдалень припустили ту помилку, що видають колгоспникам талони на обід наперед. Отже, ледар має можливість, одержавши талони, зовсім не ходити на роботу. А є й такі колгоспники-ударники, що жаліють ледарів і дають їм свої талони. Управа артілі повинна організувати суворий контроль над видачею талонів на обіди і покласти край розкраданню громадських харчів.

Тоталітарна система, безжально пограбувавши колгоспників та одноосібників під час весняної посівної кампанії 1933 року, остаточно прирекла селян на вимирання. Підсумовуючи колективізацію сільського господарства 1929-1933рр., можна стверджувати, що більшовики мали всі підстави святкувати «перемогу»: показали селянам, яким має бути «заможне життя» за більшовицькими критеріями, депортували, вивезли до Сибіру найбільш працелюбну та заможну частину українського селянства (за більшовицькою термінологією – куркулі), винищили, засадили до концтаборів національно свідомих громадян України. То була справжня війна сталінського режиму проти українського народу.