Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Narodni_promisli / лекції / 1_семестр / лекція №4.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
45.2 Кб
Скачать

Лекція № 4

Рогозоплетіння. Соломоплетіння

План:

  1. З історії рогозо плетіння, соломоплетіння.

  2. Матеріали, інструменти та пристрої.

  3. Технологія плетіння.

ЛІТЕРАТУРА

Основна

  1. Антонович Є.А. Декоративно-прикладне мистецтво / Є.А. Антонович, Р.В. Захарчук-Чугай, М.Є.Степанович. - Львів: Світ, 1992.- 272с.

  2. Козлов В.М. ІІлетение из ивового прута / Козлов В.М. – М., 2001.

  3. Лобачевская О. Плетение из соломки / Лобачевская О. – Культура и традиции, 2000.

  4. РыженкоВ.И. Плетение. Лоза. Береста. Рогоза. Соломка. Тростник / РыженкоВ.И. –Оникс, 2009.

  5. Файвишевский Я.Л. Мягкая тара из мочала, древесной стружки и рогоза / Я.Л. Файвишевский, М.Г. Пашенич. – М.–Л., 1993.

6. Інтернет ресурс: http://rukotvory.com.ua/maystry.

Додаткова

  1. ЛобачевскаяО. Плетение из соломки. Техника. Приемы. Изделия. Энциклопедия /ЛобачевскаяО. –АСТ-Пресс Книга, 2008.

  2. Прикрась свій дім / Л.П. Гура, Л.Е. Жоголь, Н.М. Ісупова та ін. – 2 вид. – К., 1999.

  3. Ретивская Л.Н.Иконы из соломки. Книга + 30 образцов для выполнения рисунков и орнаментов /Ретивская Л.Н.–Феникс, 2010.

  4. Таболин В.А. Ажурна лоза / В.А. Таболин // Сделай сам. – 1990. – № 3. – С. 67–100.

Рогозоплетіння – виготовлення господарсько-побутових та художніх виробів з рогозу.

Цей вид плетіння – одне з традиційних ремесел у багатьох областях України. Особливо воно поширене там, де є великі зарості рогозу по заплавах річок Дніпра, Дністра, Бугу, Псла, Ворскли, Удаю та інших. Особливо такі зарості знаходяться у Полтавській, Одеській та Херсонській областях. Рогіз росте практично повсюди, по берегах заболочених водойм, меліоративних каналів, промислових відстійників та інших очисних споруд.

Рогіз (рогоза) – багаторічна трав’яниста рослина з повзучим товстим кореневищем. Стебло прямостояче досягає 2,5–3м. Особливістю рослини є те, що її кореневище і значна частина стебла знаходиться під водою. На одному кореневищі щорічно виростає 10–20 стебел. Листки рогозу лінійні, витягнуті вгору. На першому і другому році розвиваються тільки листки, а на третьому виростає міцне циліндричне стебло, яке закінчується суцвіттям. Суцвіття довжиною до 150–300 м складається з двох частин (качанів) – жіночого (нижче) і чоловічого (вище). Після запилення і дозрівання чоловіча частина суцвіття обсипається, а жіноча утворює дрібні плоди з волосками світлого, темнокоричневого або чорного кольорів на кінцях, колір яких і обумовлює бархатистий вигляд качана. Рогіз на Україні здавна використовували для плетіння господарських кошиків, жіночих сумок, туфель, брилів, килимків, як матеріал для утеплення тощо. Для виготовлення цих виробів використовують листки і серцевину рогозу. На Україні поширений широко- та вузьколистий рогіз.

Майстер по рогозоплетінню Педяш Галина Степанівнаіз Пирятинського району Полтавської області, навчаючись у сільськогосподарському інституті, почала працювати директором станції юних натуралістів. Організовувала виставки робіт дітей, як у районі, так і області. Одного разу по телебаченню була передача «Про що шепоче рогоза». В ній розповідалось про майстра Я.І. Ремінецького, який виготовив багато художніх виробів з рогозу. Передача і спонукала зайнятися цим видом рукомесла, до цього підштовхувало і мальовниче село Березова Рудка, де мешкала Галина Степанівна. От вона і почала працювати з цим цікавим матеріалом. Рогіз легкий, пластичний, не потребує багато додаткового матеріалу та обладнання. Тут можна творити справжні чудеса за допомогою ножиць і рук. Вироби рідкісні, дивовижні, а можливості – необмежені. Діти із задоволенням сприймають цю творчість.

Працює Галина Степанівна керівником гуртків Пирятинського районного будинку дитячо-юнацької творчості і по цей час, багато років присвятила цьому заняттю. Захоплена плетінням художніх виробів, створила велику кількість композицій. Серед них – «Несе Галя воду», «Я пас ягнята…», «Пішла в снопи, пошкандибала», «Колобок», «Баба Параска і баба Палажка», «Жирафчики» та інші.

Працюючи за авторською програмою, Галина Степанівна навчає учнів спочатку виготовляти найпростіші підвіски для інтер’єру, вазочки, а далі складніші вироби. При виготовленні виробів використовують багато методів плетіння. Це і просте перекручування, тобто мотузочка, шахматка, ялиночка тощо. «Цікаво, що за багаторічну практику прийшла до висновку, – навчаючи дітей, вчуся у них. Рогозоплетіння вимагає певних навичок у роботі, і якість виконання прямо пропорційна старанню. Створивши гарний виріб, вдало втіливши свій задум, отримуєш відчуття нестримної радості і біжиш з нею до людей, щоб поділитись, показати зроблене. Але перш ніж зробити виріб руками, потрібно створити, уявити його, а також щоб був душевний спокій, гармонія. Знервований стан далеко не помічник у справі. Бажаючи щось створити, потрібно, в першу чергу, заспокоїтись», – розповідає майстриня.

Гуртківці беруть активну участь у різних виставках, конкурсах, починаючи від загальношкільних, сільських, районних, обласних аж до республіканських. Брали участь у виставці «Журавлині ключі Покрови», яка була організована Міжнародним дитячим фондом імені Ярослава Мудрого. Отримали грошову премію і подяку.

Вироби з рогозу захоплюють своєю легкістю, пластичністю, унікальністю.

Соседние файлы в папке 1_семестр