Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая сжатая ZIP-папка (2) / СУЛМ / Основни роздили укр. мови.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
734.21 Кб
Скачать

Головні члени речення

Підмет називає предмет або поняття, яким приписується якась дія, стан, інша змінна ознака чи наявність. Підмет відповідає на питання хто? що?

Простий підмет – виражений одним повнозначним словом

Складений підмет – виражається словосполученням – двома та більше повнозначними словами

Словосполученням на зразок батько із сином (Межи втікачами були й (хто?) Остап з Соломією)

Словосполученням на зразок хтось із них (хто?) (Кожний з нас трьох мав улюбленого героя)

Поєднанням кількісного слова з іменником ((хто? що?) Багато літ перевернулось (хто? що?) води чимало утекло)

Поєднанням слів близько, більше, менше, понад, з, до з числівниковим словосполученням (І на постріли, і на крик вибігають (хто?) чоловіка з п’ять хуторян)

З іншими словосполученнями (Помовчавши трохи, (хто?) Кирило Іванович починає розповідати)

Присудок називає дію, стан або змінну ознаку діяча або безвідносно до діяча і відповідає на питання що робить предмет? що з ним робиться? у якому він стані? який він є? хто або що він є? що робиться?

Простий дієслівний присудок – це присудок, виражений дієсловом у дійсному, умовному, наказовому способі (Я бачу насамперед себе ціле покоління таких молодих сил, що будуть, як орли, облітати нашу країну і шукати для неї простір – «бачу, будуть облітати, шукатимуть» – дійсний спосіб)

Складений дієслівний присудок – це присудок який виражається неозначеною формою дієслова в поєднанні з допоміжним словом (Україні, її люду хочу я служити – «хочу» служити складений присудок)

Складений іменний присудок виражається іменником, прикметником, дієприкметником, числівником, займенником у поєднанні з дієсловом-зв’язком (Неописанно чудова літня ніч в степах України – «чудова» іменний присудок)

Складні присудки являють собою поєднання елементів дієслівного й іменного присудків

Складний дієслівний присудок за структурою нагадує складений дієслівний, тільки роль неозначеної форми дієслова в ньому виконує дієслівне словосполучення, у якому головним членом є інфінітив, а залежне – іменна частина мови. (Наближалася зима, почало робитися холодно – складним дієслівним присудком є почало робитися холодно, дієслівне інфінітивне словосполучення робитися холодно, а на граматичне значення способу, часу, роду, числа вказує допоміжне дієслово почало)

Складний іменний присудок за структурою нагадує складний іменний, тільки роль дієслова-зв’язки в ньому виконує повнозначне дієслово, а іменна частина виражається словами з означальним значенням, найчастіше прикметником або дієприкметником (такий присудок називають подвійним) (Шлях стелився їм далекий - складний іменний присудок є стелився далекий, перший присудок стелився наближення до дієслова-зв’язки бути, його можна легко замінити без шкоди для змісту – Шлях їхній був далекий)

Двоскладне речення

Двоскладне речення обов’язкова має обидва головні члени – підмет і присудок (Я так люблю зимові вечори в людському домі, де зростають діти)

Особові й не особові двоскладні речення за структурою однакові різняться вони між собою лише реальним значенням підмета. До особових належать усі двоскладні речення, підмет у яких виражено займенниками 1-ї і 1-ї осіб (я, ми, ви) а також займенниками (той, хто, хтось, хто-небудь, будь-хто)

Безособові двоскладні речення, на відміну від особових й не особових, поставити до підмета і присудка питання хто? що? не можна.

Перший різновид – це постійно двоскладні речення, у яких підмет виражено неозначеною формою дієслова, а присудок – або теж неозначеною формою дієслова, або абстрактним іменником (Керувати – це передбачити)

Другий різновид – це речення, які залежно від логічного наголосу можуть сприйматися то як односкладні (із складеним дієслівним присудком), то як двоскладні (з підметом, вираженим неозначеною формою дієслова, і присудком, вираженим предикативним прислівником або безособовим дієсловом) (Приємно відчувати прохолоду ночі – Відчувати прохолоду ночі після спекотного дня кожному приємно. Підмет виражений неозначеною формою дієслова відчувати, а присудком стало допоміжне слово приємно)

Третій різновид двоскладних безособових речень виникає тоді, коли в безособовому речення з’являється підмет, виражений частками це, то, все, воно (Це дуже добре, що все це сталося)

У двоскладному реченні присудок із підметом пов’язується переважно підрядним зв’язком узгодження.

Тире між групою підметка і групою присудка ставиться, якщо між ними чується вичікувальна пауза і в групі присудка є вказівні частки це, то, ось, значить або їх можна підставити (Життя без книги – це хата без вікна)

Соседние файлы в папке СУЛМ