Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая сжатая ZIP-папка (2) / СУЛМ / Основни роздили укр. мови.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
734.21 Кб
Скачать

Синтаксис і пунктуація

Синтаксис – це сукупність правил і схем творення словосполучень, речень і тексту як словесний моделей певних фрагментів дійсності чи внутрішніх станів людини.

Пунктуація – це система правил членування написаного тексту за допомогою розділових знаків відповідно до його синтаксичних, смислових та інтонаційних особливостей.

Одиночна кома ставиться між двома частинами речення: між однорідними членами та між простими реченнями, що входять до складного.

Парними комами виділяються з обох боків підрядні речення в середині головного, відокремлені члени речення та внесення (звертання, вставні та вставлені слова й речення, слова-речення, вигуки)

Крапка з комою ставиться там, де й одинична кома (між однорідними членами речення та між простими, що входять до складного), якщо розділювані нею частини далекі за змістом або мають у собі розділові знаки.

Одиночне тире може ставитися між групою підмета і групою присудка, між простими реченнями в складному; після однорідних членів , якщо в реченні є узагальнювальне слово; на початку прямої мови; на місці пропущених слів і, взагалі, там, де жоден інший розділовий знак не ставиться (Обов’язок лікаря – лікувати хворого).

Парне тире виділяє вставні речення, відокремлені члени речення, вигуки в середині речення, іноді – однорідні члени, якщо в реченні є узагальнювальне слово (усі – актори, оператори, режисери – працювали щиро, чесною, з любов’ю).

Двокрапка завжди вказує, що далі щось розкривається, уточнюється, доповнюється. Вона ставиться перед однорідними членами, якщо в реченні є узагальнювальне слово, між частинами складного безсполучникового речення та після слів автора при прямій мові (усе ясно і прозоро: відступати опозиція не збирається).

Дужки – беруться додаткові повідомлення, уточнення, роз’яснення (вставні слова й речення, посилання на джерела інформації) (Трипільська цивілізація (IV-ІІІ тисячоліття до нашої ери) як цілість духовної і матеріальної культури не могла б безперервно життєдіяти 1500 років, не маючи виробленої системи письма і лічби).

Кома й тире ставиться між частинами періоду, при протиставному порівнянні, ними виділяються слова автора від прямої мови. Іноді комами й тире охоплюють х обох боків вставлені речення – у такому разі вони виконують ту саму роль, що й дужки.

Три крапки в середині речення вказують на схвильованість мови або на паузу перед важливим чи несподіваним повідомленням (А ще вона – чудова мати, чуйна бабуся, зразкова прабабуся і …неперевершена виконавиця задушевних романсів).

Дефіс синтаксичну роль виконує лише при прикладці (дівчина-красуня, весна-чарівниця).

Синтаксична словоформа

Лексичні словоформи (лексеми) виконують номінативну роль.

Морфологічні словоформи відбивають можливості слів тієї чи іншої частини мови відображати різні відношення між окремими явищами як дійсності, так і внутрішнього стану людини (товариша(словоформа) - допомога товариша(суб’єкт дії) – зустріч товариша (об’єкт) – плече товариша (частина від цілого) - немає товариша (відсутність)).

Синтаксична словоформа – це різні форми самостійних частин мови, використовувані як будівельний матеріал для творення словосполучень і речень як словесних моделей певних фрагментів явищ дійсності чи внутрішніх станів людини.

Соседние файлы в папке СУЛМ