Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

ВІТАЛЬНИК+

Такою назвою об'єднано тексти привітань, з якими можна звернутися до керівника установи, підприємства, відділу, колеги, працівників певної галузі господарства, а також до рідних і близьких людей. Тут зібрано офіційні та особисті вітання.

Вітання — це передусім слова, тексти, звернені до кого набудь підчас зустрічі на знак прихильного ставлення, доброзичливості, а також усне або письмове поздоровлення чи побажання всіляких гараздів, успіхів у різних сферах життя.

Тож вітання починається зі слова — доречного, гарного, емоційного, щирого. Тексти офіційних та особистих привітань відрізняються вживанням книжних слів і зворотів, функціонування яких залежить від того, про яку сферу — професійну чи особисту йдеться у вітанні.

Вітаючи державну посадову особу, офіційно звертаючись до фахівців певної галузі, не оминемо таких слів, як час, рішення, праця, робота, діяльність, проблема, мислення, потенціал тощо.

В офіційних вітаннях, як і загалом у діловому стилі, активізуються слова, пов'язані з позитивною оцінкою суспільних .як-от: зростання, зміцнення, подолання, утвердження, розвиток, нарощувати, створювати, забезпечувати, примножувати, удосконалювати тощо.

Одне з ключових слів в офіційних привітаннях останніх років — назва Україна з відповідними прикметниками-епітетами: багата, щедро налита сонцем степова Еллада; авторитетна, ділова, благословенна, відроджувана, багатовікова, благодатна, європейська, сучасна, суверенна, законоповажна, розвинена, незалежна, нова тощо.

Серед поздоровлень, що їх готують, надсилають, оприлюднюють протягом року в офіційно-діловому листуванні, особливе місце посідають новорічні вітання. У них активізуються епітети до слова рік: важкий, динамічний, напружений, нелегкий, непростий, но­вий, тривожний, омріяний, щасливий, рік сподівань, тривог тощо.

Як в офіційних, так і в неофіційних особистих вітаннях важливи­ми є побажальні конструкції з відповідною лексикою: здоров'я (міцне, козацьке, запорозьке, добре); настрій (чудовий, гарний, доб­рий, святковий); мрія (казкова, найказковіша); воля (тверда); а також успіх, щастя, мир, добро, злагода, добробут, любов тощо.

Текст вітання має характерну побудову.

Починається він із звертання: високоповажаний (-а)-і, високоповажний (-а)-і, високошановний (-а)-і, вельмишановний (-а)-і, поважаний (-а)-і, шановний (-а)-і, дорогий (-а)-і, до якого додається ім'я, по батькові, іноді — прізвище у кличному відмінку.

Наступним є власне поздоровлення, що може мати різноманітні варіації: слова сердечно, щиро, щиросердно, тепло, від усього серця поєднуються із дієсловами вітаємо, поздоровляємо, віншуємо. Цей синонімічний ряд розширюється за рахунок словосполучень на зразок прийміть вітання, прийміть моє (наше) привітання, радий привітати, хочу поздоровити, дозвольте привітати тощо.

Складання тексту привітання є результатом творчої роботи і важко піддається систематизації, при цьому важливою є оцінка роботи, методів керівництва, професійних якостей і досягнень, особистих рис людини.

Побажання, віншування — прикінцева частина поздоровлення — також може варіюватися. Найчастіше використовують слова бажаю (-ємо), зичу (имо), а також хай увійде це свято, нехай подарує цей день, хай буде. Нерідко вітання закінчується, власне, словами-побажаннями на зразок: Здоров'я, щастя й радощів Вам! Добра й Миру Вам і Вашій родині! З роси й води!

Готується текст привітання за підписом особи, яка його складає чи надсилає. Залежно від ступеня офіційності поздоровлення підпис під ним можна оформити по-різному й відповідно розміщувати під текстом:

З повагою

від імені

та особисто Ім'я, по батькові, прізвище

(підпис)

З глибокою повагою Степан Литвинчук

(підпис)

Щиро Ваш Іван Корнієнко

(підпис)

Голова Полтавської міської держадміністрації Ім'я, по батькові, прізвище

(підпис)

Приклади привітань із новим роком та різдвом христовим (сфера спілкування офіційних осіб)

Щиросердно поздоровляю Вас і Вашу родину з Новорічними святами!

Авторитет України — це самовіддана праця кожного громадянина, його прагнення примножувати славу суверенної держави.

Бажаємо Вам, високоповажаний ,

міцного козацького здоров'я, здійснення задуманих планів. Хай Новий рік принесе добро й щастя у Вашу родину.

● Відходить в історію рік, рік наполегливої праці, рік тривог і сподівань. Перегортаємо ще одну сторінку нашого життя.

Цей рік був нелегким, але міська влада робила все можливе, щоб поліпшити ситуацію в місті, закласти підвалини для плідної роботи на наступні роки. Незважаючи на економічні труднощі, у місті побудовано квартир, сучасних поліклінік, шкіл та дитячих садків, відкрито_________ ще

Міська влада входить у Новий рік із конкретними програмами, виконання яких стане гарантією стабілізації економічного й політичного життя ____Ми працюватимемо над втіленням у життя нових програм, щоб вирішити нагальні проблеми та поліпшити життя кожного________ .

Дякую Вам за старанну працю, наполегливість, за участь у розбудові нашого спільного дому, прагнення зробити його кращим, привітнішим і заможнішим. Переконаний, спільними зусиллями ми зробимо __________справжнім ________.

У переддень свята прийміть мої найщиріші вітання з Новим роком та Різдвом Христовим. Нехай вони додадуть Вам віри й оптимізму, а Новий рік принесе здоров'я, щастя, радощів та здійснення запо­вітних мрій!

Миром і злагодою нехай увійде Новорічне свято до Ваших родин.

Вітаю Вас із Новим роком та Різдвом Христовим!

Прожито ще один рік нашого життя, перегорнуто ще одну сторінку історії України. Минулий рік змушує замислитися над зробленим, помріяти про найближче майбутнє. Непроста Ваша праця, але почесна. На Вас законом покладено обов'язок чіткого й вдумливого виконання рішень____________ , від яких залежить благо Вітчизни й добробут українського народу.

Мудрість, енергійність, компетентність, терпіння і старанність є необхідними у Вашій роботі. Бажаю Вам зберегти ці надійні професійні якості й застосувати їх на користь __________________ у наступному році.

Хай задумане справдиться, бажаю, щоб серце наповнювала радість, щоб мир і злагода, щастя і здоров'я увійшли з Новорічними свята­ми до Вашого дому!

Щиросердно вітаю Вас із Новим роком та Різдвяними святами!

Вам довірено охороняти правове поле нашої держави. Верховенство обов'язків і прав людини наділяє Вас великою відповідальністю перед Богом, власною совістю, попереднім, нинішнім та прийдешнім поколіннями. Для людини, яка чесно служить Феміді, це нелегка ноша.

Бажаю Вам наснаги й професійного сумління у вірному служінні Батьківщині, чесного виконання обов'язків, сміливості та твердості у відстоюванні конституційності дій. Хай невичерпними будуть притаманні Вам людяність, доброта, професійна майстерність. Не­хай ці новорічно-різдвяні свята додадуть Вам віри й оптимізму, козацького здоров'я й щастя, радості, миру, добробуту!

Прийміть найщиріші вітання з Новорічними святами. Сповнений наполегливої державотворчої праці, тривог і сподівань ________рік відходить у минуле.

Складну й почесну справу довірила Вам держава. У загальних світових процесах актуальними є питання збереження самобутності корінних народів і національних меншин України, єднання та розвит­ку української політичної нації.

За Вашої підтримки й співучасті успішно відбулися всеукраїнські акції на відзначення . У році відновлено пам'ятки.

Так, робилося й зроблено чимало. Гадаю, що в Новий рік Ви входите з новими конкретними програмами. Вашої пильної уваги, повсякденної турботи й захисту потребують науковці та освітяни, діячі культури й митці, усі, кому не байдужий національно-культур­ний поступ України.

Бажаю Вам не втрачати живого інтересу до дорученої справи, ділової енергії для здійснення гуманітарної політики в Україні.

Миром і злагодою, добробутом і вірою нехай увійде Новорічне свято у Ваш дім. Здоров'я, щастя й радощів Вам!

Тепло й сердечно вітаю Вас із Новим _____ роком та Різдвом Христовим!

У Новому році, як і сьогодні, Ваша діяльність буде спрямована на вміле керування багатогалузевим господарством області, на життєдайне забезпечення інфраструктури нашого прекрасного квітучого краю, на піднесення добробуту населення України, підвищення його соціальної та правової захищеності, дотримання законності й порядку та забезпечення стабільності, взаємоповаги й злагоди в нашому суспільстві.

Тож бажаю Вам на цій благодатній ниві зібрати урожай достатку, удачі й розуміння.

Зичу Вам міцного здоров'я, сімейного добробуту й щастя. Нехай і надалі в Новому році лунає слава про трудову звитягу і завзяття невтомних працівників області!

Щиро вітаю Вас, Вашу родину з Новим________ роком і Різдвом Христовим!

Ви власним прикладом довели вірність Батьківщині. З честю виконуючи свій священний обов'язок, захищаючи інтереси України, Ви ні на мить не забували про реальний стан справ.

Вірю, що Новий рік змінить наше життя на краще, а Ваша ціле­спрямованість буде прикладом служіння людині, державі, прогре­су. Сподіваюсь на співпрацю та взаєморозуміння.

Бажаю Вам у Новому році людського щастя, добра, здоров'я, творчих успіхів, любові!

● У переддень Нового року щиро вітаю Вас і Вашу родину з Новорічними святами!

Передноворічні вогні на вулицях ________переносять кожного з нас у майбутній ________ рік.

Маємо бути щасливі з того, що живемо в такому значущому часі, що входимо в історію як велика європейська держава.

Очолюючи , Ви своїми знаннями, досвідом, ефективною діяльністю наближаєте нас до громадянського гума­ністичного суспільства, дбаєте про досконалі закони, які служи­ли б людині, виховували політичну й правову культуру громадян України.

Прийміть найсердечніші новорічні побажання міцного здоров'я, щедрого посівання на Добро й Щастя усій Вашій родині. Нових Вам задумів і звершень!

Сердечно поздоровляю Вас і Вашу родину З Новим роком та Різдвяними святами!

Новорічне свято — особливе. Ми оцінюємо минулий рік і заглядаємо в майбутнє.

Як _______________ Ви працюєте на зміцнення оборонної могутності нашої держави, на утвердження її серед країн із потужним науково-технічним потенціалом. Досвід і кваліфікація таких людей, як Ви, є запорукою могутності й стабільності держави.

Бажаємо Вам, , козацького здоров'я, удачі й щасливого життя-буття під мирним небом України.

Хай ясні зорі й тихі води Батьківщини будуть для Вас наснагою в творчості!

Щасливого Нового року!

ПРИКЛАДИ ВІТАНЬ З НАГОДИ ДЕРЖАВНИХ, ПРОФЕСІЙНИХ І ЦЕРКОВНИХ СВЯТ

День жінки

Щовесни, коли з'являються перші проліски, у кожну родину приходить прекрасне свято — 8 Березня.

Це ще одна нагода для чоловіків вшанувати вас, дорогі наші матері, бабусі, дружини, донечки, онучки, кохані.

Ви — сутність нашого буття, його гармонія і краса, вічне джерело життєвої наснаги. Ви даруєте нам кохання, надихаєте нас твори­ти добро, бути мудрими й мужніми.

Лагідні й ніжні, ви самовіддано працюєте в усіх сферах суспіль­ної діяльності і разом з тим оберігаєте родинний затишок, виховуєте дітей, знаходите в собі сили, душевну міць змінювати наше життя на краще.

За це вам — велика шана і повага. Задля вас і нашого гідного майбутнього ми робитимемо все, щоб у кожній оселі панували мир і злагода, щоб ваші очі сяяли безмежною радістю.

Бажаю вам щасливої долі, весняного настрою, любові й кохання.

Усі квіти в цей день — вам, дорогі наші жінки!