Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
15.82 Кб
Скачать

Такою назвою об'єднано тексти привітань, з якими можна звер¬нутися до керівника установи, підприємства, відділу, колеги, праців¬ників певної галузі господарства, а також до рідних і близьких людей. Тут зібрано офіційні та особисті вітання.

Вітання — це передусім слова, тексти, звернені до кого-небудь Під час зустрічі на знак прихильного ставлення, доброзичливості, а також усне або письмове поздоровлення чи побажання всіляких гараздів, успіхів у різних сферах життя.

Тож вітання починається зі с л о в а — доречного, гарного, емоційного, щирого. Тексти офіційних та особистих привітань відрізняються вживанням книжних слів і зворотів, функціонування яких залежить від того, про яку сферу — професійну чи особисту — йдеться у вітанні.

Вітаючи державну посадову особу, офіційно звертаючись до фахівців певної галузі, не оминемо таких слів, як час, рішення, праця, робота, діяльність, проблема, мислення, потенціал тощо. Ці частотні іменники означуються оцінними епітетами. Напр.: праця - активна, державотворча, ефективна, наполеглива, нелегка, непроста, почесна, старанна, успішна, чесна; робота — державницька, майстерна, плідна; мислення — державне, державницьке, мобільне; потенціал — інтелектуальний, висококультурний, майстерно-спортивний тощо. Тексти офіційних привітань Ні позбавлені також книжних зворотів, усталених висловів на зра-і і/спішна, плідна діяльність; новий, задуманий план (плани); відповідальне рішення; ключові проблеми; позитивна тенденція та ін.

В офіційних вітаннях, як і загалом у діловому стилі, активізуються слова, пов'язані з позитивною оцінкою суспільних процесів, як от: зростання, зміцнення, подолання, утвердження, розвиток,нарощувати, створювати, забезпечувати, примножувати, удосконалити тощо.

Одне з ключових слів в офіційних привітаннях останніх років назва Україна з відповідними прикметниками-епітетами: багата щедро налита сонцем степова Еллада; авторитетна, ділова, благословенна, відроджувана, багатовікова, благодатна, європейська, сучасна, суверенна, законоповажна, розвинена, незалежна, нова тощо.

Серед поздоровлень, що їх готують, надсилають, оприлюднюють протягом року в офіційно-діловому листуванні, особливе місце пі і сідають новорічні вітання. У них активізуються епітети до слова рік: важкий, динамічний, напружений, нелегкий, непростий, новий, тривожний, омріяний, щасливий, рік сподівань, тривог тощо

Як в офіційних, так і в неофіційних особистих вітаннях важливими є побажальні конструкції з відповідною лексикою: здоров'я (міцне, козацьке, запорозьке, добре); настрій (чудовий, гарний, добрий, святковий); мрія (казкова, найказковіша); воля (тверда), а також успіх, щастя, мир, добро, злагода, добробут, любов тощо.

Текст вітання має характерну побудову.

Починається він із звертання: високоповажаний (-а)-і, високо поважний (-а)-і, високошановний (-а)-і, вельмишановний (-а)-і, поважаний (-а)-і, шановний (-а)-і, дорогий (-а)-і, до якого додається ім'я, по батькові, іноді — прізвище у кличному відмінку.

Наступним є власне поздоровлення, що може мати різноманітні варіації: слова сердечно, щиро, щиросердно, тепло, від усього сер­ця поєднуються із дієсловами вітаємо, поздоровляємо, віншуємо. Цей синонімічний ряд розширюється за рахунок словосполучень на зразок прийміть вітання, прийміть моє (наше) привітання, радий привітати, хочу поздоровити, дозвольте привітати тощо.

Складання тексту привітання є результатом творчої роботи і важ­ко піддається систематизації, при цьому важливою є оцінка роботи, методів керівництва, професійних якостей і досягнень, особистих рис людини.

Побажання, віншування — прикінцева частина поздоровлен­ня — також може варіюватися. Найчастіше використовують слова бажаю (-ємо), зичу (-имо), а також хай увійде це свято, нехай подарує цей день, хай буде. Нерідко вітання закінчується, власне, словами-побажаннями на зразок: Здоров'я, щастя й радощів Вам! Добра й Миру Вам і Вашій родині! З роси й води!Готується текст привітання за підписом особи, яка його складає чи надсилає. Залежно від ступеня офіційності поздоровлення підпис під ним можна оформити по-різному й відповідно розміщувати під текстом:

З повагою

від імені.......... Ім'я, по батькові, прізвище

та особисто

(підпис)

З глибокою повагою Степан Литвинчук

(підпис)

Щиро Ваш Іван Корнієнко

(підпис)

Голова Миколаївської

міської держадміністрації Ім'я, по батькові, прізвище

(підпис)

Соседние файлы в папке 3