Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
24.58 Кб
Скачать

БЛАГОДІЙНИЙБЛАГОЧИННИЙ. Ці слова хоча й мають спільний старослов'янський корінь благо-, з яким у мові утворено чимало лексем, але різняться як значеннями, так і сферами функціонування.

Благочинний – назва служителя культу, що керує церквами кількох парафій. Відповідно його посада йменується благочинство. Напр.: Патріарх Іова запровадив посаду «попівських старост» (благочинних) (3 газети); Не чув тебе наш благочинний, а то до хору взяв би, додав Микола (В. Шевчук); Він [о. Артемій] став недавно благочинним, і це благочинство пригодилось йому, щоб через його добувати собі користь навіть од сусідніх дідичів (І. Нечуй-Левицький).

Благодійний – 1) «який дає користь; благотворний, добрий» і водночас 2) «призначений для подавання матеріальної допомоги бідним, сиротам і т. ін.» Напр.: Нині ідеї милосердя воскресають, широкий благодійний рух громадськості відроджується (3 газети); Учасники шоу-програми відвідують будинки для людей похилого віку і дитячі будинки, лікарні, займаються благодійною діяльністю (3 газети). Саме в другому значенні та в сполуках на зразок благодійна програма, благодійний аукціон, благодійна справа, благодійне свято, благодійний внесок тощо це слово видається співзвучним із благочинний. До того ж і мовна практика засобів масової інформації засвідчує, що слово благочинний вже вживають як синонім до благодійний у другому значенні; пор.: Грошові кошти від проведення лотереї частково підуть на благочинні внески до Фонду Червоного Хреста України (3 газети).

Оманлива синонімічність виникла під впливом паронімічної схожості слів, а також подібності значень їх складників: чинний діяльний, активний та дійовий здатний активно діяти; здатний впливати на що-небудь. Об'єднує ці слова також сема «служіння» – власне, служіння благородній справі.

Соседние файлы в папке 5