Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практикум _Пашукова / 2 семестр / Лабораторне заняття 4

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
42.5 Кб
Скачать

ПАМ'ЯТЬ

Лабораторне заняття №4 (4 год.)

Тема: .Порівняльне дослідження безпосереднього та опосередкованого запам’ятовування абстрактних понять

Питання для теоретичної підготовки:

  1. Мимовільна та довільна пам’ять.

  2. Короткочасна, довготривала та оперативна пам’ять.

  3. Образна, словесно-логічна, рухова та емоційна пам’ять.

Мета роботи. встановлення ролі системи допоміжних піктографічних знаків у розширенні обсягів понять.

Обладнання: набори слів, тестовий бланк для піктограм розміром в стандартний лист, розділений на 20 клітинок, протокол дослідження, папір, олівці або ручки для запису і малювання, секундомір.

Хід роботи. Дослідження складається з двох дослідів, які проводяться з одним випробовуваним.

.

Дослід №1

Задача першого досліду: визначити об'єм пам'яті випробовуваного на абстрактні поняття класичним методом утримання членів ряду.

Матеріалом для запам'ятовування служать 20 абстрактних понять рівного об'єму. Експериментатор чітко читає в ході досліду слова-поняття, роблячи між кожним з них коротку паузу в 10-12 c. По прочитанні всі 20 слів пауза триває 5 хв. після якої випробовуваному письмово пропонується в протоколі записати слова, що запам'яталися, по можливості зберігаючи їх порядок:

Інструкція випробовуваному. "Я прочитаю вам 20 слів. Слухайте мене уважно і запам'ятовуйте їх. Коли я скажу "Пишіть!", запишіть

в протоколі ті слова, які Ви запам'ятали, зберігаючи по можливості порядок їх пред'явлення. Якщо все зрозуміло приготуйтеся слухати і запам'ятовувати".

Слова для запам'ятовування в першому досвіді:

1. Санкція 8. Упевненість 15. Законність

2. Фантазія 9. Терпіння 16. Самотність

3. Надбудова 10. Поняття 17. Пізнавання

4. Узагальнення 11. Зречення 18. Здатність

5. Вірогідність 12. Мислення 19. Індукція

6. Естетика 13. Простір 20. Твір

7. Інтуїція 14. Творення

Після досвіду записується в протокол словесний звіт випробовуваного про спосіб, який він використовував для запам'ятовування слів і спостереження експериментатора.

Дослід №2

Задача другого досліду: визначити об'єм пам'яті випробовуваного на абстрактні поняття при утриманні членів ряду методом піктограм.

Другий дослід проводиться не раніше, ніж через 30 хв. після закінчення першого. Експериментальним матеріалом. так само як і в першому досліді, служать абстрактні поняття, тієї ж кількості і об'єму.

В цьому досліді випробовуваному дають тестовий бланк для замальовок в його клітинках запропонованих на запам'ятовування понять. В цих же клітинках він може поняття, що потім згадалися, відтворити. Читати поняття експериментатор повинен чітко роблячи паузу між кожним словом для зарисовки не більше 10-12 с. По прочитанні всі 20 понять пауза триває 5 хв. Потім, по сигналу: "Пишіть!" випробовуваний відтворює поняття, що запам'яталися, а потім дає звіт про те, як він їх пов'язував з малюнками.

Бланк для зарисовок, стандартний лист паперу, розділений на 20 пронумерованих в лівому верхньому кутку клітинок, дають випробовуваному перед інструкцією.

Інструкція випробовуваному: "Я читатиму Вам 20 слів. Це - відвернуті поняття. Слухайте їх уважно і, щоб краще запам'ятати, замалюйте кожне у відповідній клітинці запропонованого Вам бланка. Якість малюнків значення не має але писати слова, букви і цифри в клітинках не дозволяється. Коли буде прочитаний і замальований всі 20 слів, переверніть лист бланка, щоб не бачити свої малюнки. Після паузи, я скажу: "Пишіть!". Тоді Ви переверніть бланк на лицьову сторону і в кожній клітинці запишіть ті поняття, які відповідно до малюнка запам'ятали.

Чи все Вам зрозуміло? Якщо так, то приготуйтеся слухати, малювати і запам'ятовувати!"

Слова для запам'ятовування в другому досвіді:

1. Ерудиція 8. Авантюризм 15. Неуцтво

2. Сприйняття 9. Байдужість 16. Відношення

3. Базис 10. Роздум 17. Тріумфування

4. Абстракція 11. Покликання 18. Схильність

5. Можливість 12. Відчуття 19. Аналогія

6. Етика 13. Віддзеркалення 20. Думка

7. Констатація 14. Руйнування

Обробка результатів

Показником об'єму пам'яті на абстрактні поняття є кількість правильно відтворених в кожному досвіді слів. Оскільки помилково відтворені слова використовуються для аналізу процесу опосередкованого запам'ятовування то і правильно відтворені слова і показники помилково відтворених заносяться в зведену таблицю:

Слова, відтворені

Досвід 1

Досвід 2

правильно неправильно

 

 

Аналіз результатів

Зіставляючи результати обох дослідів по кількісних і якісних показниках і словесних звітах потрібно встановити відмінності в безпосередньому і опосередкованому запам'ятовуванні. В ході їх аналізу важливо показати доцільність замальовок як засобів для запам'ятовування.

В обговоренні результатів бажано прослідити характер зв'язку запам'ятовувань із змістом замальовок, особливо якщо відтворення було успішним. Використовування замальово, тобто піктограм для запам'ятовування абстрактного матеріалу можливо при розвинутому мисленні випробовуваного. Можна виділити в зв'язку з

цим типологію замальовок. Люди в яких переважає абстрактне мислення частіше малюють в клітинках символи, наприклад, хвилясті лінії, набори крапок математичні знаки і тому подібне. Ті, у кого переважає образне мышлени вважають за краще малювати щось конкретне: квіти, дерева, антропоморфізовані об'єкти і ін.