Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практикум _Пашукова / 2 семестр / Лабораторне заняття 11

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
50.18 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №11 (4 год.)

Тема: Дослідження творчої уяви

Мета дослідження: дати оцінку особливостям творчої уяви.

Матеріал і устаткування: бланки з надрукованими на них трьома будь-якими словами, наприклад: капелюх, дорога, дощ; стандартні листи паперу, ручка, секундомір.

Процедура дослідження

Дане дослідження можна проводити з одним випробовуваним і з групою до 16 чоловік, але всі випробовувані повинні бути зручно розсаджені, а умови - забезпечуючими строгу самостійність їх роботи.

Перед початком дослідження кожний учасник одержує бланк з надрукованими на ньому трьома словами. Бланки можуть бути роздані в конвертах або встановлені на стіл перед випробовуваним зворотною стороною, щоб до інструкції вони не читали надруковані на них слова. При тестуванні групи даються однакові бланки кожному для можливого подальшого аналізу і порівняння. В процесі дослідження випробовуваному пропонують протягом 10 хвилин скласти з трьох слів якомога більшу кількість речень.

Інструкція випробовуваному: "Прочитайте слова, написані на бланку і складіть з них як можно більше речень так, щоб в кожне входили всі три слова. Складені речення записуйте на листі паперу. На роботу Вам відводиться 10 хвилин. Якщо все зрозуміло, тоді починаємо!"

В процесі дослідження експериментатор фіксує час і після 10 хвилин дає команду: "Стоп! Роботу припинити!"

Обробка і аналіз результатів

Показниками творчості в даному дослідженні є:

· величина балів за найдотепніше і оригінальне речення;

· сума балів за всі придумані випробовуваним протягом 10 хвилин речення.

Ці показники встановлюються за допомогою шкали оцінки творчості.

Шкала оцінки творчості

Пункт

Характеристика складеного речення

Оцінка речення в балах

а

В реченні використано всі три слова в дотепній і оригінальній комбінації.

6 балів

б

В реченні використано всі три слова без особливої дотепності, але в оригінальній комбінації.

5 балів

в

В реченні використано всі три слова в звичайній комбінації.

4 бали

г

Задані три слова використано в менш необхідній, але логічно допустимої комбінації.

3 бали

д

Правильно використано лише два слова, а третє використане з натяжкою через чисто словесний зв'язок.

2,5 бали

е

Правильно використано тільки два слова, а третє штучно введене в речення.

1 бал

ж

Задача правильно зрозуміла випробовуваним, але він дає формальне об'єднання всіх трьох слів або використовує їх із спотвореннями.

0,5 бали

3

Речення є безглуздим об'єднанням всіх трьох слів.

0 балів

Якщо випробовуваний придумав дуже схожі один на одного речення з повторенням теми, то друге і всі наступні пропозиції цього типу оцінюються половиною початкового бала.

При підрахунку бали зручніше заносити в таблицю результатів.

Якісна характеристика творчості, визначувана по величині балів, отриманих за найдотепніше і оригінальне речення, відповідає максимальній оцінці якого-небудь з складених випробовуваним речення. Ця оцінка не перевищує 6 і свідчить про розвинуту творчість або оригінальність. Якщо оцінка даного показника складає 5 або 4, то прояв творчості слідує вважати середнім. Нарешті, якщо ця оцінка склала всього лише 2 або 1 то це низький показник творчості або намір випробовуваного діяти алогічно і тим спантеличити дослідника.

Таблиця результатів.

№ речення

Оцінка речення в балах

1.

 

2.

 

3.

 

...і т.д.

 

Сума балів

 

Другий показник - це сума балів. Він має сенс для аналізу і інтерпретації результатів, тільки якщо порівнюється робота декількох чоловік, що можливе при довірчих відносинах в групі. У кого більше сума балів, у того, отже більше продуктивність творчої діяльності.

Творча уява припускає створення образу, речі, ознаки, аналогів, що не мають. В даному випадку - це створіння пропозицій без заданого зразка. Студенти філології і студенти природних факультетів розрізняються досвідом роботи з лінгвістичним матеріалом, що важливо враховувати. Крім того, одержуваний показник творчості свідчить про суб'єктивну новизну результатів якщо вони нові або оригінальні для самого випробовуваного.

3