Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

4. Проблема матерії у французькому просвітництві

У другій чверті XVIII ст. сформувався широкий і міцний рух – Просвітництво. Його представники критикували феодалізм та його культуру, вимагали встановлення нових прогресивних суспільних відносин, виступали на захист трудящих, за їх право на освіту та культуру. Вони вірили в людину, її розум і високе покликання.

Значний внесок в цей рух внесли енциклопедисти – французькі філософи, письменники і публіцисти XVIII ст., які брали участь у визнанні «Енциклопедії, або Тлумачного словника наук, мистецтв і ремесел», 35 томів його ввійшли в 1751-1780 рр. у Франції за редакцією Дідро і Д’Аламбера. Вона систематизувала наукові досягнення передової думки XVIII ст. До авторів належали Монтеск’є, Вольтер, Гельвецій, Гольбах, Руссо, Бюффон, Маблі, Кондільяк, Тюрго.

Монтеск’є запропонував тлумачити історію як природний, зумовлений законами процес. Виступив за розподіл законодавчої, виконавчої та судової влади.

Вольтер – деїст (від лат: dues – Бог). Визнавав Бога першоосновою світу, заперечуючи його втручання в явища природи та в хід суспільних подій. Виступав проти кріпосництва, за рівність громадян перед законом, критику приватної власності рішуче заперечував, розумним державним ладом вважав конституційну монархію на чолі з освіченим монархом. Причину зміни історії вбачав у зміні ідей.

Руссо вважав, що суспільство у якому існує нерівність повинно бути ліквідованим, нове повинне базуватися на принципах суспільного договору. Його суспільний договір – це заклик повернутися назад до первісної простоти і рівності природного стану людини.

Ідейним вождем енциклопедистів був Дені Дідро. Він відстоював вчення про вічність і нескінченність природи, яка ніким не створена, крім неї і поза нею немає нічого.

Представниками французького матеріалізму були у XVIII ст. Ламетрій, Гольбах, Гельвецій. Важливим принципом французьких матеріалістів був принцип заперечення надприродних сил, пояснення природи з неї самої. Матерія як сукупність усього існуючого тотожна природі. У Гольбаха і Гельвеція матерія складається з неподільних атомів, у Ламетрі й Дідро – з молекул, яким властива ще й чуттєвість (гілозоїзм). У теорії пзнання французькі матеріалісти були сенсуалістами [Для сенсуалізму відчуття – єдине джерело знань].

Соседние файлы в папке Опорні конспекти лекцій