Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
23.26 Кб
Скачать

САМОСТІЙНА РОБОТА №1

Наука

Опрацюйте самостійно додатковий матеріал до теми «Наука», поданий у електронному ресурсі. Зробіть короткий конспект. Підготуйтеся до бесіди за питаннями плану на практичному занятті №1.

ПЛАН

1. Причини виникнення науки.

2. Типи картин світу. Поняття «наукова картина світу».

2. Форми досліджень.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для підготовки 1 питання скористайтеся додатковим матеріалом із підручника з філософії, вміщеним у скороченому вигляді в додатку до практичного заняття №1 або зайдіть в Інтернеті за вказаною адресою і самостійно долучіться до вказаного розділу підручника. Намагайтеся зафіксувати найцікавіші факти і думки.

Для підготовки питання №2 скористайтеся статтями з філософських та енциклопедичних словників. Деякі з них подано у списку літератури і вміщено в електронному варіанті на диску з курсу. Зверніть увагу на матеріал статті, присвячений цьому питанню, вміщений в додатку до СР№1 у скороченому вигляді. За бажанням можете долучитися до повного тексту статті, вміщеному в тій же папці.

Питання №3 менш широко вже розглядалося на лекційному занятті. Додатковий матеріал в електронній формі дозволить поглибити знання з цього питання.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Горлач М., Наука // Філософія / М. Горлач, В. Кремень. – Харків : Фоліо, 2001. – 400 с. http://readbookz.com/books/179.html.

2. Философский энциклопедический словарь / Гл. ред. Ильичев Л.Ф., Федосеев П.Н. и др. М. : Советская энциклопедия, 1983. – 836 с. – С.403-406. (є електронний варіант на диску).

3. Философский словарь / [авт-сост.: И.В. Андрущенко, О.А. Вусатюк, С.В. Линецкий и др.]. – К. : А.С.К., 2006. – 1056 с.

4. Цехмістрова Г. С. Основи наукових досліджень : навч. посіб. / Г. С. Цехмістрова. – К. : ВД «Слово», 2004. – 240 с. (є електронний варіант на диску).

5. Щербань Є. А. Огляд теоретичних досліджень структури та типологій картини світу людини / Є. А. Щербань // Збірник наук. праць / Інститут психології і соціальної педагогіки Київського університету ім. Бориса Грінченка; Московський гуманітарний педагогічний інститут. – Випуск 2. – К., М. , 2010. – с. 192–198. (є електронний варіант на диску або Режим доступу до збірника : http://www.psyh.kiev.ua/Збірник_наук._праць._-_Випуск_2 ).

САМОСТІЙНА РОБОТА №2

ЗАГАЛЬНОНАУКОВІ МЕТОДИ І МЕТОДИКИ

ПЛАН

1. Методи емпіричного дослідження.

2. Методи теоретико-емпіричного (теоретичного) рівнів наукового дослідження.

ЗАВДАННЯ

1. Подумайте і зафіксуйте, як можна застосувати (або вже застосовуються) згадані загальнонаукові методи для дослідження в лінгвістиці та літературознавстві.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Розкрийте питання плану у формі схеми або таблиці.

Під час виконання завдання зверніть увагу на той факт, що часто методи використовуються не окремо, а у взаємозв’язку.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Цехмістрова Г. С. Основи наукових досліджень : навч. посіб. / Г. С. Цехмістрова. – К. : ВД «Слово», 2004. – 240 с. (є електронний варіант на диску).

2. Шейко В. М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності : підруч. для вищих навчальних закладів / В. М. Шейко, Н. М. Кушнаренко. – К. : Знання, 2008.

САМОСТІЙНА РОБОТА №3

ЛІНГВІСТИЧНІ ТА ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

ПЛАН

1. Основні лінгвістичні методи: описовий, порівняльно-історичний, зіставний, структурний та його методики (дистрибутивний, трансформаційний, безпосередніх складників, компонентний аналіз), метод опозицій, валентнісний, гіпотетико-дедуктивний тощо.

2. Математичні методи дослідження в лінгвістиці.

3. Літературознавчі методи: біографічний, психологічний, психоаналітичний, феноменологічний, формальний, структурний, культурно-історичний, порівняльний, порівняльно-історичний, соціологічний, архетипічний, метод міфопоетичного аналізу, метод мотивного аналізу, інтертекстуального аналізу, метод літературної герменевтики, рецептивна естетика тощо.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Скористайтеся матеріалом, поданим у ДОДАТКУ ДО СР №3. Оформіть роботу у вигляді таблиці.

Таблиця 1.

Лінгвістичні та літературознавчі методи досліджень

Назва метода

Суть метода

Приклади застосування метода

!!!! ПИТАННЯ СР №3 БУДЕ ВКЛЮЧЕНО В МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ №1.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна:

  1. Арнольд И. В. Основы научных исследований в лингвистике : учеб. пособ. / И. В. Арнольд. – М. : Высш. Школа, 1991. – 140 с. С. 33–61. (є електронний варіант на диску).

  2. Кочерган М. П. Вступ до мовознавства : підруч. / М. П. Кочерган. – К. : ВЦ «Академія», 2000. – 368 с. С. 11–16.

  3. Дорошенко С. І. Вступ до мовознавства : навч. посіб. / С. І. Дорошенко, П. С. Дудик. – К. : Вища школа, – 1974. – 296 с. С. 12–19.

Додатковий матеріал на диску.

САМОСТІЙНА РОБОТА №4

НАУКОВА ІНФОРМАЦІЯ. ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВА ЛІТЕРАТУРА.

ЗАВДАННЯ

  1. Укладіть список основних наукових літературознавчих і мовознавчих періодичних видань з вашого фаху (українська, англійська чи німецька мови та українська чи світова література).

  2. Опрацюйте статтю Сидоренко О.М. Українська комп’ютерна лексикографія як важливий інноваційний чинник навчального процесу / О. М. Сидоренко // Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство : міжвуз. зб. статей. – 2010. – Вип. ХХІІІ, ч. !. – С. 524–528 [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/17253.

  3. Зайдіть на сторінки вказаних у попередній статті електронних словників. Зробіть коротку характеристику структури і призначення поданих там словників та корпусів.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для якісного виконання завдань варто скористатися матеріалами, поданими у додатку, а також завітати до інформаційного відділу бібліотеки.

САМОСТІЙНА РОБОТА №5

МОВНІ ОСОБЛИВОСТІ НАУКОВОГО СТИЛЮ.

ТЕРМІНОЛОГІЯ У ПРОФЕСІЙНОМУ СПІЛКУВАННІ.

ПЛАН

    1. Мовні особливості наукового стилю:

а) лексика і фразеологія наукового мовлення;

б) морфологія наукового мовлення;

в) синтаксиc наукового мовлення.

2. Українська термінологія у професійному спілкуванні.

2.1. Ознаки терміна.

2.2. Загальнонаукова, міжгалузева і вузькоспеціальна термінологія.

2.3. Способи творення термінів.

2.4. Проблеми сучасного термінознавства.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Опрацюйте матеріал у вигляді конспекту. Використовуйте прийом схематизації.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Семеног О.М. Культура наукової української мови : навч. посіб. / О.М. Семеног. – К. : ВЦ «Академія», 2012. – 216 с.(є електронний варіант на диску).

2. Шевчук С.В. Українська мова за професійним спрямуванням : підруч. / С.В.Шевчук, І.В.Клименко. – К. : Алерта, 2012. – 696 с. (є електронний варіант на диску).