Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IkursIn18 / dyt3.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.1 Кб
Скачать

Практичне заняття № 3

Тема: «Перекладна літературна казка XVII-XIX століть – дітям»

Завдання: дати визначення поняттям «мотив», «художній прийом», «тема», «ліризм», «автобіографічність».

План

1. Життєвий і творчий шлях Шарля Перро.

2. Основні особливості казок письменника (їх джерела; основні теми, особливості композиції; драматизм сюжетів; поєднання фантастичних і гумористичних мотивів; основні художні прийоми).

3. Аналіз казки «Попелюшка».

4. Німецькі народні казки в обробці братів Грімм (Якоба та Вільгельма):

4.1. Основні етапи роботи письменників над німецькими народними казками (назви збірок, час їх виходу, основні джерела);

4.2.Основні групи казок (навести приклади на кожну групу).

4.3.Проаналізувати казки: «Їжак і заєць», «Бременські музиканти» (на вибір).

5. Г. Х. Андерсен. Віхи життя і творчості.

6. Основні ідейно-художні особливості казок письменника (джерела та основні ідеї; поетичність і романтизм оповіді; ліризм, гумор і сатира у казках; автобіографічність). На прикладі казок «Гидке каченя», «Снігова королева».

7. Пізнавальне і виховне значення казок Ш. Перро, братів Грімм, Г. Х. Андерсена.

Література

1.Арзамасцева И.Н.Детская литература. – М.,2007. – С.515-551.

2. Герстнер Г. Братья Гримм. – М., 1980.

3.Зарубежная литература для детей и юношества / Под. ред. Мещеряковой Н.К, Чернявского И.С. – М., 1989.

5.Паустовский К. Великий сказочник // Г.Х. Андерсен. Сказки. Истории. – М., 1988.

6.Тубельская Г.Н.Зарубежные детские писатели. Биобиблиографический справочник.Ч.1, 2. – М.,2006.

1.Життєвий і творчий шлях Шарля Перро.

Шарль Перро́ (*12 січня 1628 — †16 травня 1703) — французький письменникпоет і критик, основоположник жанру літературної казки. Є автором дуже популярних і всесвітньо відомих казок — «Кіт у чоботях», «Попелюшка», «Синя Борода». Більшість його казок друкуються ще й зараз, знайшли відображення у операхбалетах, фільмах та театральних виставах. Найвідомішим музичним твором на основі казки Перро став балет Петра Ілліча Чайковського «Спляча красуня».

Біографія

Шарль Перро народився в Парижі в багатій сім'ї, його батьком був відомий юрист П'єр Перро, а матір'ю Пакетт Ле Клерк. Його брат Клод Перро теж був відомий у Франції як архітектор східної частини замку Лувр, яка була побудована між 1665 і 1680 рр. Шарль навчався у найкращих школах Парижу, вивчав право, пізніше пішов на державну службу. Брав участь у створенні Академії наук, а також відновленні Академії живопису. Коли була заснована Академія словесності у 1663 році, Перро був призначений її секретарем. У 1672 році Перро одружився на 19-річній Марі Гішон, яка померла у 1678 році після народження дочки і трьох синів. Коли Жан-Батіст Кольбер, міністр та покровитель Перро помер у 1683 році, він втратив свою пенсію письменника при Академії словесності.

У 1695 р. у віці 67 років почав писати твори для дітей. Першим твором були «Оповідання моєї матінки Гуски», що одразу ж стали популярними і започаткували новий літературний жанр — казку. Побоюючись негативної реакції критиків Шарль опублікував її під ім'ям свого наймолодшого сина — Арманкура. Наступні твори, такі як, «Кіт у чоботях», «Попелюшка», «Синя Борода» та інші стали класикою світової літератури. Письменник помер у Парижі у віці 75 років у 1703 р.

Бібліографія

«Стіни Трої, або Походження бурлеску» 1653 пародійна поема - перший твір

«Століття Людовика Великого», 1687 р. поема

«Паралелі між стародавнім і новим у питаннях мистецтва і наук», т. 1-4, 1688 - 97 діалоги

«Казки матінки Гуски, або Історії і казки давніх часів з повчаннями» 1697

«Фея» (Les Fées)

«Попелюшка» (Cendrillon)

«Кіт у чоботях» (Le Chat botté)

«Червона Шапочка» (Le Petit Chaperon rouge) народна казка

«Хлопчик-мізинчик» (Le Petit Poucet) народна казка

«Синя борода»

«Спляча красуня» (La Belle au bois dormant)

«Ріке-чубчик» (Riquet à la houppe)

«Ослина шкура» (Peau d'Âne)

2. Основні особливості казок письменника (їх джерела; основні теми, особливості композиції; драматизм сюжетів; поєднання фантастичних і гумористичних мотивів; основні художні прийоми).

У чому ж причина нечуваної популярності казок Шарля Перро? Звичайно, його твори аж ніяк не були чимось зовсім новим у тогочасній французькій літературі. І до нього письменники не тільки наслідували та переспівували античні твори, а й користувалися фольклором, змальовуючи життя сучасних їм людей з народу. Проте в тогочасній «високій» літературі митці прагнули здебільшого використовувати все-таки античні сюжети. Перро ж приділив основну увагу фольклору, протиставивши його тогочасній класицистичній літературі, що все далі відходила у минуле, і стверджуючи, що його казки варті того, аби розповідали саме їх, аніж античні. В основі казок Перро лежать відомі фольклорні сюжети, які він виклав із властивим йому талантом і гумором, опустивши деякі деталі й додавши нові, «облагородивши» мову. Найбільше  ці казки подобалися дітям. І саме Перро можна вважати родоначальником дитячої світової літератури й літературної педагогіки. Найголовнішим для нього завжди залишалась моральна сторона написаних ним творів. Його казки доводили, наскільки важливо кожній людині бути розсудливою, доброю, чесною, хороброю, терплячою, працелюбною. Майже для усіх казок Перро притаманне те, що він надзвичайно природно користувався традиціями та прийомами усної народної творчості. Це робило його твори надзвичайно щирими й достовірними. Найбільше це властиво казкам «Кіт в чоботях», «Червона Шапочка» та «Синя Борода». Але й у «Попелюшці», «Чарівницях», «Красунях з зачарованого лісу», «Хлопчику-Мізинчику», трохи менше — в «Химерних бажаннях», «Ріке-Чубчику», «Ослячій шкурі» та «Спритній принцесі» благодатний вплив фольклору яскраво відчутний поза всякими сумнівами. У всесвітній енциклопедії казок Шарля Перро названо найдобрішим казкарем в історії. Мабуть, він був першим, хто створив справжні дитячі казки — добрі та зі щасливим закінченням.  Звичайно, свої казки Шарль Перро вигадав не сам: деякі запам’яталися йому з дитинства, про інші дізнавався впродовж свого життя. Але він не просто записував їх, а сам виявився чудовим оповідачем. Як справжній казкар, він зробив їх дуже сучасними: адже і мода, і мова, і вчинки героїв, що діють як живі, реальні люди, і суспільний устрій — все відповідало тогочасній Франції.  Казки Перро користуються в Європі особливою популярністю. Незважаючи на свою трохи педантичну старофранцузьку грацію, вони заслуговують почесне місце в дитячій літературі. Вони веселі, цікаві, невимушені, не обтяжені ні зайвою мораллю, ні авторською претензією; у них ще відчувається віяння народної поезії, в якій вони народилися; у них є саме та суміш незрозуміло-чудесного і повсякчас простого, піднесеного й забавного, яке є відмітною ознакою справжнього казкового вимислу.

Соседние файлы в папке IkursIn18