Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

IkursIn18 / Отр / 1

.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
21.39 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г. Короленка

Відпрацювання з теми:

«Гомер. Іліада. Одіссея.»

Частина перша.

Роботу виконав:

Виборнов Дмитро

Едуардович,

студент групи Ін-18

Факультету філології та журналістики.

Науковий керівник:

Тарасова Наталія

Іванівна,

Доцент.

Полтава - 2012

Заняття №1

План

1.Героїчні поеми ’’Іліада’’ та ’’Одіссея’’– енциклопедія життя стародавніх греків.

2.Композиційні особливості поем.

3.Гуманістичний пафос ’’Іліади’’, осуд війни і жорстокості, співчуття до людського горя, поетизація героїзму та подвигу людини.

4.Казковий і побутовий елементи ’’Одіссеї’’, звеличення людського розуму, вина­хідливості та допитливості.

5.Твори Гомера у школі.

  1. Поеми Іліада та Одіссея називають енциклопедією життя стародавніх греків через те, що у цих поемах було багато прикладів взаємовідносин між людьми.

(Одіссей-Пенелопа). Також багато філософських та морально-естетичних тем, через що поеми Гомера вважали найкращими підручниками для тогочасної молоді. Також піднята проблема стосунків між панами та слугами.

  1. Ці поеми дужі схожі за структурою, вони симетричні і в початок і кінець поем пов язані з одним географічним положенням. (Одіссея: Ітака)

Іліада містить 15 700 віршів(гекзаметрів)

Одіссея містить 12 110 віршів (гекзаметрів) 6ти стопний дактиль.

  • розповідь про дійсні історичні події поєднується з авторською вигадкою.

  • у монументальній, ідеалізованій формі відтворюються норми героїчної поведінки людини, яка захищає честь, свободу і незалежність свого народу.

  • традиційна композиція: заспів, який готує читача до сприйняття розповіді про події; вказує на час і місце події, знайомить з героями. Автор може звертатися до слухача або інших осіб (наприклад, Муза).

  • немає розгорнутих описів зовнішності героїв.

  • у стилі поем збереглося багато елементів, які беруть початок у пісенній стадії розвитку епосу. Боги, люди, речі — усі має епітети: хмарогонитель Зевс, волоока Гера, прудконогий Ахіллес, шоломосяйний Гектор, ясноока Афіна і так далі.

  • у поемах багато повторень. Кількість віршів, що повторюються сягає 2253 (явище ретардації).

  1. Гуманістичний пафос Іліади полягає у тому, що Гомер яскраво описує мирне життя, и так само описує війну, але вже з негативним значенням, намагається зобразити війну відразливою, а точність епітетів вражає.

  2. Елементи в Одіссеї

    Казковий:

    Боги.

    Міфічні істоти.

    Чаклунство.

    Побутовий:

    Мораль.

    Взаємовідносини між людьми.

  3. За сучасною шкільною програмою, твори Гомера вивчаються у 8 класі загальноосвітньої школи. Курс зарубіжної літератури.

А саме: “Іліада”: Заспів (пісня 1, вірші 1—10), “Щит Ахілла” (пісня 18, вірші 478—608), “Двобій Ахілла й Гектора” (пісня 22, вірші 139—411), “Пріам у Ахілла” (пісня 24, вірші 469—670) Гомер — легендарний основоположник європейської літератури. Гуманістичний пафос “Іліади” — осуд війни та її жорстокості, співчуття людському горю, повага до людини, поетизація її героїзму та подвигу. Образи Ахілла й Гектора як уособлення ідеалу людини, героя, воїна. “Одіссея”: Заспів (пісня 1, вірші 1—21), “Аед Демодок” (пісня 8, вірші 486—520), “Одіссей і кіклоп Поліфем” (пісня 9, вірші 181—566), “Одіссей у Кірки” (пісня 10, вірші 91—399)

Соседние файлы в папке Отр