Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

IkursIn18 / Отр / 3

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
26.25 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г. Короленка

Відпрацювання з теми:

«Грецька лірика, її види.»

Роботу виконав:

Виборнов Дмитро

Едуардович,

студент групи Ін-18

Факультету філології та журналістики.

Науковий керівник:

Тарасова Наталія

Іванівна,

Доцент.

Полтава - 2012

Практичне заняття № 3

Тема: Грецька лірика, її види.

План

1.Загальна характеристика лірики післягомерівського періоду.

2. Види грецької лірики.

3. Особливості декламаційної лірики

(Творчість Тіртея; Солона;

Архілоха).

4.Мелічна лірика. Сольна лірика (Творчість Алкея;

Сапфо; Анакреонта).

5. Хоровий мелос.

(Творчість Алкмана;

Піндара).

  1. Загальна характеристика лірики післягомерівського періоду.

Післягомерівський період-період становлення рабовласницьких держав, Тому з явилось багато прибічників та противників такого режиму, не тільки серед простого народу, але і серед знаті та освідченнях людей. Це мало вплив на лірику того періоду.

  1. Види грецької лірики.

Лірика, як і епос, бере свій початок із фольклорних джерел. Наприклад, грецькі весільні обряди супроводжу­вали пісні, які називались епіталамами. Стародавні елегії пов'язані із френами - похоронними голосіннями.

Надмогильні написи розвинулися з епітафій, які писа­лися на спомин про померлих.

Дуже поширеними у Стародавній Греції були і застільні пісні - скомії, а на урочистих святах велично лунали гімни - хвалебні або молитовні пісні. На честь переможців у змаганнях на колісницях та атлетів співали пишномовні оди. Вирушаючи в похід, греки співали військові пісні - ембратерії, а на святах богині родючості Деметри - жартівливі пісні, які сучасні дослідники античності пов'язують з ямба­ми.

Термін лірика стали вживати за елліністичної доби античні філологи — вчені олександрійської школи. Те, що написано гекзаметром, олександрійці називали епосом, а решту віршованих творів, написаних іншими розмірами, — лірикою.

Залежно від того, як виконувалися вірші, - дек­ламувались чи співались - олександрійці поділяли лірику на декламаційну та пісенну, або мелос. У свою чергу пісенну лірику поділяли на хорову і монодійну (сольну).

Розквіт лірики припадає на класичний період розвитку давньогрецької літератури. Найуславленішими представни­ками мелосу (пісенної лірики) були Алкей, Сапфо, Анакре­онт, а декламаційної лірики — Солон, Тіртей, Архілох тощо.

Предметом зображення в ліриці с духовне життя лю­дини, світ її ідей та почуттів. Такі ліричні жанри, як послання (дружнє або любовне), епіграми (вірш іронічного характеру), еклога (вірш на тему сільського життя), епітафія (вірш з приводу смерті), елегія (сумний вірш), беруть свій початок із античної поезії.

3. Особливості декламаційної лірики

(Творчість Тіртея; Солона;

Архілоха).

(Загальна)

Особливістю лірики цих митців була спрямованість на моральні, соціальні та політичні ідеали.

  • Тіртей: Тематика Тіртея — хвала спартанським установам, міфи, що освячують устрій спартанської громади, заклики до збереження «доброго порядку», прославляння військової доблесті й опис жалюгідної долі боягуза.

  • Солон: Солон писав переважно елегії, темами для яких він брав моральні, соціальні і політичні питання. За збереженим уривкам його елегії ми можемо скласти уявлення про нього і його моральну філософію.

  • Архілох:  Його філософія відповідала новій суспільній моралі, що відкидала всі традиції й правила аристократії. Архілох був першим і найвидатнішим представником ямбічної лірики. У віршах Архілоха знайшли відображення філософські роздуми про несталість життя, соціальні події того часу, особисті переживання.

4.Мелічна лірика. Сольна лірика (Творчість Алкея;

Сапфо; Анакреонта).

Мелічна лірика-особливий вид лірики, який поєднує: слово, гармонію та ритм.

Тобто поєднує у собі слово, музику і танок.

  • Алкей: Алкей писав гімни, стасії (військові пісні), застільні і любовні пісні. Від його багатої і яскравої творчості, яку вчені олександрійцізібрали і видали в 10 книгах, до нас дійшли тільки уривки.

  • Сапфо: Основна тематика творчості Сапфо — жіночі культові гімни, весільні пісні, любовні та дружні висловлення почуттів, адресовані ученицям «дому Муз». Сапфо широко використовує й фольклорну пісню та епос, але традиційні мотиви фольклорних та обрядових дівочих пісень набувають особистого звучання. 

  • Анакреонт: Вірші Анакреонта, написані на іонійському діалекті грецької мови, призначалися для сольного співу чи декламації у супроводі музичного інструменту (ймовірно, ліри, звідси говорять про «ліриці» Анакреонта).

У число ліричних творів, крім гімнів і Парфеній (хорових пісень, які виконувалися дівчатами), входять також любовні пісні і вірші-скарги на швидкоплинність молодості і швидкий прихід старості. Инвективной інтонації зустрічаються в ямбічних творах; найбільш відомі тут - звернення до «фракійському лошаті», норовистість якої потребує приборкання; злісний випад проти багатого вискочки по імені Артемон.

5. Хоровий мелос.

(Творчість Алкмана;

Піндара).

  • Алкман: Алкман один з перших почав поєднувати міфологічні мотиви з елементами реального життя. Йому також належав ряд еротичних віршів, у яких, зокрема, оспівується жіноча врода. Загалом поет полюбляв усе красиве, тому надзвичайно глибоко відчував мальовничість природи. 

  • Піндар: Укладав хорові урочисті вірші, культові гімни, похвальні пісні на честь переможців на Олімпійських,Дельфійських та інших спортивних іграх, за свою працю він одержував грошову винагороду.

Соседние файлы в папке Отр