Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

IkursIn18 / Отр / 4

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
26.64 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г. Короленка

Відпрацювання з теми:

«Грецька трагедія. Творчість Есхіла – ’’батька трагедії’’»

Роботу виконав:

Виборнов Дмитро

Едуардович,

студент групи Ін-18

Факультету філології та журналістики.

Науковий керівник:

Тарасова Наталія

Іванівна,

Доцент.

Полтава - 2012

Практичне заняття 4

ТЕМА: Грецька трагедія. Творчість Есхіла – ’’батька трагедії’’.

План

1.Особливості грецької трагедії (походження, зв'язок із народними святами; собливості поетики, структура.

2.Есхіл – ’’яскраво виражений тенденційний поет’’.

3. ’’Прометей закутий’’

(інтерпретація Есхілом

міфа про Прометея.

Прометей – борець за

щастя людства, Зевс –

всевладний деспот.

Значення образу Прометея в Новий час).

4.Тлумачення давнього міфа під кутом зору полісної моралі в трилогії ’’Орестея’’.

5.Патріотизм трагедії Есхіла ”Перси”.

  1. Особливості грецької трагедії.

З пісень і молитов, що прославляли Диониса (дифірамбів), виникла грецька трагедія. Трагедія властиво означає «пісня козлів». Одягнені в цапині шкіри люди зображували супутників Диониса – сатирів. У культі Диониса збереглося багато пережитків глибокої старовини у вигляді оргиастических танців під різкі звуки флейт, бубнів і тимпанів, екстатичного сп’яніння, заклання тварин і пожирання закривавленого м’яса. Культ Диониса поширюється з VII в. по багатьом містам. В Афінах із часу Писистрата пристрій малих (сільських) і більших (міських) дионисий взяв на себе держава, і тоді культ Диониса й Деметри перетворився в державний культ

  1. Есхіл – ’’яскраво виражений тенденційний поет’’

Есхіл став справжнім творцем грецької трагедії. Коли він починав писати, трагедія являла собою переважно ліричний хоровий твір і, цілком ймовірно, складалася з хорових партій, що зрідка переривалися репліками, якими обмінювалися проводир хору (корифей) і єдиний актор (утім, по ходу драми він міг грати кілька ролей). Есхіл удосконалив драматичну техніку: обмежив участь, а отже, і значення хору; увів на сцену другого актора, що уможливило розвиток дії і пожвавлення діалогу. Доля хору завжди залучена до трагедії, результат драми певною мірою торкається і його учасників. Таким чином, Есхіл використовує хор як додаткового актора, а не просто як коментатора подій. Пісні хору, що переплітаються з епізодами, утворюють величне тло, вони передають безпосереднє відчуття трагічної ситуації, створюють настрій тривоги і жаху і часом містять указівку на моральний закон, що є прихованою пружиною дії. Використовував нові виразні засоби: блискучі описи (битва під Саламіні, падіння Трої), барвисті оповідання, що становлять події, які відбуваються або всередині палацу («Агамемнон»), або далеко від місця основної дії («Перси»); діалог у формі коротких питань і відповідей. Використовував сценічні паузи («Ніоба», «Прометей закутий», «Кассандра» в «Агамемноні») для створення відповідного настрою. Велику роль у трагедіях Есхіла грали музичні елементи, як хорові, так і сольні партії. Есхіл удосконалив також акторський склад і урізноманітив маски. Екзотичні костюми акторів у «Благальницях» і «Персах», описи іноземних звичаїв свідчать про інтерес поета до варварського світу. Внесок цього видатного поета у процес створення трагедійного дійства був величезний. Він перший синтезував усі елементи, пов’язані з дифірамбічними заспівами, надавши їм глибоко драматичного характеру. Завдяки його творчості трагедія набула першорядного суспільного звучання і стала найголовнішим драматичним жанром. До того ж вона перетворилася на могутній засіб виховання співгромадян. З удосконаленням цього нового жанру зросла і художня майстерність самого поета. Есхіл надав усім частинам та елементам трагедії досконалої форми. Зокрема, він увів так звану формулу трагічного мовчання, що створювала напруження. Тривогу глядачів, чекання ними чогось страшного й невідворотного викликала утворювана автором атмосфера жаху на сцені. 

3.’’Прометей закутий’’

нтерпретація Есхілом міфа про Прометея.

Прометей – борець за щастя людства, Зевс – всевладний деспот.

Значення образу Прометея в Новий час).

«Прометей закутий» («Προμηθευς Δεσμώτης», «Prometeus desmotes»). Щодо часу постановки трагедії «Прометей закутий» даних немає, але вважається, що трагедія належить до пізнього періоду творчості Есхіла. Імовірно, це була частина трилогії, присвяченої Прометею. Сюжет трагедії запозичений з міфу про покарання Прометея, який всупереч волі Зевса викрадає з Олімпа вогонь і дарує його людям. До того часу люди вели напівтваринний спосіб життя, а богів-олімпійців зовсім не обходили їхні бідування. Прометей не тільки приніс вогонь, а й навчив людей обробляти землю, будувати житла, лікувати хвороби, читати й писати, приносити богам жертви. За непослух Зевс, якому Прометей колись допоміг здобути владу над світом, наказав прикувати титана до скелі на краю світу. Образ прихильного до людей учителя-Прометея набув надзвичайної ваги серед афінян у період розквіту ремісництва, торгівлі, мистецтва та медицини.

  1. Тлумачення давнього міфа під кутом зору полісної моралі в трилогії ’’Орестея’’.

У Трилогії Орестея піднімається тема моралі, а саме вбивства родичей (найтяжчий злочин), який повинен бути покараний. Полісна мораль згадується тоді, коли суперечку через Ореста розв я зують не боги а зібрання представників найкращих афінянських громадян.

  1. Патріотизм трагедії Есхіла «Перси»

Трагедія зображує стан Персії після поразки Ксеркса у Саламіна. У перської столиці Сузи хор старійшин хвилюється через тривалу відсутність Ксеркса, який пішов на війну з Грецією. Атосса, мати Ксеркса, розповідає хору про поганий сон і страшне передчуття. З'являється глашатай і детально розповідає про загибель перського флоту у Саламіна і страшних втратах. Розповідь супроводжується стогонами і сльозами Атосси і хору. Є тінь Дарія з загробного світу і у всьому звинувачує Ксеркса, передрікаючи нове нещастя для Персії. Після є сам Ксеркс і разом з хором розповідає своє горе в плачі. Трагедія Есхіла сповнена загальнопатріотичними і загальнонародними ідеями. Порівнюючи Грецію та Персію, свободу і деспотизм, Есхіл своєї трагедією говорить про необхідність припинення переслідування персів, які зазнали вже достатньо покарань за свою агресивність.

Соседние файлы в папке Отр