Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogika.docx
Скачиваний:
395
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
236.91 Кб
Скачать

45.Форми організації навчання

Організаційна форма - поняття, яке належить до таких, що менш за все піддається визначенню..

У деяких підручниках визначення поняття "організаційна форма" підмінюється характеристикою класно-урочної форми.

Увага до організаційних форм навчання і до визначення поняття необхідна, бо поза будь-якої організаційної форми навчання не буває

суттєвими ознаками поняття "організаційна форма" є:

  • характер спілкування;

  • розподіл навчально-організаційних функцій;

  • добір і послідовність ланок навчальної роботи;

  • режим - часовий і просторовий.

Таким чином, форми навчання визначаються як цілеспрямована організація взаємодії вчителя і учнів, що характеризується розподілом навчально-організаційних функцій, добором і послідовністю ланок навчальної роботи, режимом - часовим і просторовим.

Найстаріша форма навчального процесу - індивідуальне навчання. Воно переважало і в Давній Греції. Його зміст полягає в тому, що учень виконує учбові завдання індивідуально, користуючись при цьому безпосередньою допомогою викладача (або вивчення підручника). Це найефективніше навчання, тому що дозволяє враховувати особливості розвитку дитини. суттєві недоліки: воно потребує значних матеріальних витрат, учень не має можливості співпрацювати зі своїми однолітками.

У середньовічній школі широкого розповсюдження отримало індивідуально-групове навчання. Але групи буди непостійними, навчались діти з різним рівнем знань, неоднакові за своїм віком та розвитком.

Зростання міст, розвиток торговельних відношень, промисловості вимагали вдосконалення навчання, яке сприяло б встановленню класно-урочної системи організації навчальної діяльності, Вперше чіткий розподіл на класи здійснив видатний педагог-гуманіст Я.Штурм (1507-1589) в Страсбурзькій гімназії, де він розподілив учнів на дев'ять класів.

Для кожного класу була розроблена програма. Наприкінці річного курсу проводився екзамен. На чолі кожного класу стояв окремий викладач, який об'єднував у своїх руках все навчання. Але вся програма підпорядковувалась одній меті - забезпеченню гарного знання латинської мови та ораторського мистецтва цією мовою.

Близько чотирьохсот років класно-урочна система діє, вдосконалюється за участю тисяч учителів і видатних учених-педагогів.

Ідея Я.А.Коменського про можливість залучення кращих учнів до навчання інших отримала розповсюдження в Англії в кінці XVIII - на початку XIX століття і дістала назву белл-ланкастерської системи навчання. На початку XX століття знову була зроблена спроба відмовитися від класно-урочної системи навчання. У 1909 р. американська вчителька Еллен Паркхерст запропонувала будувати всю навчальну роботу у відповідності до так званого Дальтон-плану. Заняття за Дальтон-планом виключають класи, колективну роботу вчителя з учнями. Замість класів використовувалися лабораторії, в яких були зосереджені необхідні книги, таблиці, прилади, якими діти могли користуватися в процесі індивідуальних занять. У разі труднощів можуть звертатися за допомогою до вчителя. Вчитель давав кожному учневі індивідуальне завдання, орієнтовний план на день, пропонував раціональні методи виконання цього завдання. Виконавши завдання, учень складає залік і отримував наступне завдання. Інтенсивність, швидкість праці залежали від самих учнів, тому кожний просувався вперед індивідуальними темпами.

У кінці XIX ст. у США з'явилася батавська система, яка передбачала розділення всього навчання на дві частини. Перша - проведення звичайних уроків, на яких учитель працював з усім классом. Друга частина - індивідуальні заняття з тими учнями, які не встигають і мають труднощі в засвоєнні матеріалу, або з тими, хто бажає і може більш глибоко вивчати запропонований матеріал.

Концепцію диференціації навчання втілила мангеймська система. Доктор Йозеф Антон Зіккінгер (1858-1930) запровадив її в Німеччині, у Мангеймі.

Він поділив дітей на 4 групи: 1) основні класи - для дітей, що мають середні здібності (50-60%); 2) класи - для учнів малоздібних, які, звичайно, не закінчують школу (20-30%); 3) допоміжні класи - для розумово відсталих дітей (2-2,5%); 4) класи - для обдарованих (20-25%). З них 1,2% - високообдаровані.

В американській школі застосовується і така форма як план Трампа, який відводить 40% часу на навчання учнів у великих групах (100-150 чоловік), 20% - на навчання у малих групах (10-15 чоловік), та 40% відводить на самостійну роботу. Урок як форма організації навчання

Урок - це така організаційна форма навчальної роботи в школі, при якій учитель у рамках точно встановленого часу з постійним складом учнів однакового віку за твердим розкладом вирішує певні навчально-виховні завдання.

Типологія уроків

За дидактичною метою і ланками процесу навчання можна визначити такі типи уроків:

1 тип. Урок засвоєння наукових знань і знань про способи діяльності інтелектуального і практичного характеру;

2тип. Урок закріплення, удосконалення, узагальнення, систематизації наукових знань і знань про способи діяльності інтелектуального і практичного характеру;

3тип. Урок засвоєння інтелектуальних і практичних способів діяльності (інтелектуальних і практичних умінь і навичок);

4тип. Урок закріплення, удосконалення і узагальнення інтелектуальних і практичних способів діяльності;

5 тип. Уроки контролю та оцінки рівня засвоєння змісту освіти;

6 тип. Урок з декількома різнозначними дидактичними завданнями (комбіновані уроки).

Структура уроку

Оскільки урок є певною педагогічною системою, під структурою уроку слід розуміти функціональні зв'язки і логічні відношення між його елементами: організаційний елемент, постановка мети уроку, мотивація мети, актуалізація опорних знань, підготовка школярів до сприйняття навчальної інформації, організація сприйняття, закріплення вивченого, домашнє завдання, перевірка і оцінка знань тощо.

Дидактичний елемент являє собою логічно завершений процесуальний відрізок уроку, що характеризується власним конкретним дидактичним завданням, конкретним фрагментом змісту освіти, певними методами навчання, формами організації навчально-пізнавальної діяльності учнів, конкретним реальним результатом.

Організаційний елемент уроку.

Повідомлення учням про тему, мету і завдання уроку.

Мотивація мети.

Вивчення нового матеріалу.

Закріплення

Перевірка засвоєного, контроль

Домашнє завдання.

Варіанти сполучень елементів уроку здійснюються в певній залежності від його мети, завдань, змісту, методів, прийомів навчання, рівня підготовки школярів.

Наведемо орієнтовну структурну побудову уроків різних типів.

Урок засвоєння наукових знань і знань про способи діяльності:

організація початку роботи;

  • повідомлення про тему, мету, завдання уроку;

  • мотивація мети;

  • при необхідності актуалізація опорних знань;

  • організація сприйняття й осмислення нової інформації;

  • закріплення (при необхідності);

  • перевірка розуміння;

  • підведення підсумків;

  • домашнє завдання.

Урок засвоєння інтелектуальних і практичних засобів діяльності:

  • організація початку роботи;

  • повідомлення теми, мети, завдань уроку;

  • мотивація мети;

  • актуалізація опорних знань;

  • виконання різноманітних вправ за допомогою вчителя;

  • самостійне виконання школярами вправ як центральна ланка уроку;

  • перевірка виконаного, підведення підсумків;

  • завдання додому.

Уроки контролю та оцінки рівня засвоєння змісту освіти:

організація початку роботи;

  • повідомлення теми, мети, завдань уроку;

  • мотивація діяльності;

  • перевірка знань, умінь, навичок різними методами;

  • підведення підсумків;

  • завдання додому.

Комбінований урок:

  • організація початку роботи;

  • повідомлення мети, завдань уроку;

  • мотивація (на різних етапах);

  • перевірка виконання домашніх завдань;

  • підготовка до засвоєння нового матеріалу;

  • при необхідності - актуалізація опорних знань;

  • організація сприйняття та осмислення нової інформації;

  • закріплення, виконання вправ за зразком;

  • застосування знань і способів діяльності шляхом розв'язання пізнавальних завдань, проблем;

  • узагальнення вивченого на уроці і введення його в систему раніше засвоєного;

  • контроль та самоконтроль за результатами навчальної діяльності.

Якість уроку визначає не скільки структура уроку і тип його, стільки особливість учителя, який організує урок.

Останнім часом у педагогічній літературі широко вживається поняття "нетрадиційний урок", "нестандартний урок". До них відносяться: інтегровані, коли вивчається матеріал декількох тем одним блоком; міжпредметний, який об'єднує споріднений матеріал декількох предметів; урок-есе; театралізований урок; урок-конкурс; урок-аукціон; урок КВК; урок-телеміст; урок - прес-конференція; урок-ділова гра; урок-концерт; урок-вечорниці; урок-суд; урок-практикум; урок-семінар; урок-екскурсія; урок-діалог; урок-гра "Поле чудес"; урок-брейн-ринг тощо.

На основі аналізу наукової літератури та досвіду проведення нетрадиційних уроків учителями можна визначити дві основні групи таких уроків: 1) "пульсуючі", тобто форми навчання, які відомі в педагогіці давно, але в силу соціальних та інших умов, потреб частота їх застосування в практиці різна (урок-диспут, уроки-семі-нари, уроки-конференції); 2) "нестандартні уроки", які відзначаються оригінальністю їх організації та проведення. Вони в основному виникли в останні роки під впливом засобів масової інформації - телебачення, радіо (урок-КВК, урок - "Слідство ведуть знавці").

Основні вимоги до уроку

У систематизованому вигляді вимоги до уроку можна знайти у працях В.О.Онищука, який виділяє такі групи:

  1. Виховні вимоги, які передбачають реалізацію виховних функцій:

  • єдність морального, етичного, трудового виховання, формування світогляду, політичної культури школяра;

  • формування ініціативи, відповідальності, сумлінності, працелюбства;

  • вироблення звички до систематичної праці, дисципліни тощо.

  • Дидактичні вимоги, які полягають:

    • у реалізації принципів навчання;

    • у чіткому визначенні мети, завдань навчання.

    • в організації роботи.

    • урок повинен мати творчий характер.

    • у забезпеченні зворотного зв'язку, що дозволяє учителю впливати на хід навчального процесу, коригувати його.

  • Психологічні вимоги. Вчитель повинен враховувати психологічні особливості учнів, їх реальні навчальні можливості, стимулювати позитивне ставлення учнів до навчально-пізнавальної діяльності, формуючи позитивну мотивацію учнів.

  • Гігієнічні вимоги.

    В цілому підвищенню ефективності уроку сприяє:

    • підсилення цілеспрямованості в діяльності вчителя та учнів;

    • здійснення організаційної чіткості уроку, інтенсифікації навчально-виховного процесу;

    • формування в учнів позитивних мотивів навчання;

    • розвиток активності, самостійності, творчого мислення школярів;

    • оптимізація навчально-виховного процесу;

    • навчання школярів прийомам навчальної роботи;

    • здійснення індивідуального підходу в навчанні;

    • оперативність отримання інформації про засвоєні учнями знання, вміння, навички;

    • творча атмосфера в педагогічному колективі, яка включає:

    • підготовка вчителя до уроку, включає загальну підготовку, попередню і безпосередню. Попередня підготовка передбачає планування роботи (тематичне, календарне). Безпосередня підготовка уроку, передбачає написання плану, конспекту його проведення;

    • вміння вчителя аналізувати свої та чужі помилки, що є умовою підвищення кваліфікації.

  • Соседние файлы в предмете Педагогика