Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПРОГРАМА ФАХОВОГО ВИПРОБУВАННЯ стенд

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
18.99 Кб
Скачать

ПРОГРАМА ФАХОВОГО ВИПРОБУВАННЯ

для конкурсного відбору осіб під час прийому

на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра

зі спеціальності 8.01020201 «Спорт» (за видами)

спеціалізація «Професійний та неолімпійський спорт»

РОЗДІЛ І. ПРОФЕСІЙНИЙ ТА АДАПТИВНИЙ СПОРТ

Тема 1. Професійний спорт в системі міжнародного спортивного руху

Професійний спорт як різновид підприємницької діяльності. Мета, завдання та функції професійного спорту. Соціальна природа та передумови виникнення професійного спорту. Відмінні особливості професійного і олімпійського спорту.

Тема 2. Історичні засади розвитку професійного спорту

Виникнення та особливості розвитку професійного спорту в США та країнах Європи. Історичні аспекти виникнення та розвитку окремих видів спорту (бейсбол, футбол, баскетбол, хокей, автоспорт, бокс і т.д.). Передумови створення професійних ліг та історія їх функціонування.

Тема 3. Організаційні основи розвитку професійного спорту

Характеристика моделей професійного спорту. Характеристика американської моделі розвитку професійного спорту. Особливості функціонування професійного спорту у Європі. Азійсько-Латиноамериканська модель та її характеристика.

Тема 4. Економічні та правові аспекти професійного спорту

Специфіка бізнесу та джерела прибутків в професійному спорті. Правові аспекти і трудові відносини у професійному спорті. Зміст та структура контракту як основного документу у професійному спорті. Колективний договір та його характеристика. Історія створення та діяльність асоціацій спортсменів. Соціальне забезпечення професійного спорту у США. Купівля та продаж гравців у професійному спорті.

Тема 5. Характеристика системи змагань та підготовки спортсменів у професійному спорті

Особливості відбору в американських професійних лігах – НБА, ГБЛ, НХЛ, НФЛ. Відбір спортсменів в індивідуальних видах професійного спорту. Особливості підготовки професійних спортсменів в командних та індивідуальних видах спорту. Особливості системи змагань в командних та індивідуальних видах спорту.

Тема 6. Проблеми розвитку професійного спорту в Україні

Стан і перспективи розвитку професійного спорту в Україні. Тенденції розвитку сучасного професійного спорту. Проблеми адаптації українських спортсменів закордоном. Видатні українські спортсмени-професіонали та їх досягнення.

Тема 7. Актуальні проблеми розвитку адаптивного спорту

Мета, задачі, функції адаптивного спорту. Класифікація спортсменів з особливими потребами. Міжнародні організації адаптивного спорту та їх функції. Історія виникнення, організація та проведення міжнародних комплексних змагань в адаптивному спорті. Правові та організаційні основи функціонування адаптивного спорту в Україні. Особливості підготовки спортсменів з особливими потребами. Перспективи розвитку адаптивного спорту.

РОЗДІЛ ІІ. НЕОЛІМПІЙСЬКИЙ СПОРТ. ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ СПОРТСМЕНІВ

Тема 1. Загальна характеристика неолімпійського спорту

Місце і роль неолімпійського спорту в Міжнародному спортивному русі. Мета, завдання, функції неолімпійського спорту. Проблеми розвитку неолімпійського спорту та основні шляхи їх подолання. Неолімпійські види спорту та їх характеристика.

Тема 2. Організаційні засади розвитку неолімпійського спорту

Особливості функціонування організаційної структури сучасного неолімпійського спорту. Взаємодія структур олімпійського та неолімпійського спорту. Напрями діяльності та функції Міжнародної конвенції «СпортАккорд». Міжнародні комплексні змагання «СпортАккорд». Спільні та відмінні риси Всесвітніх та Олімпійських ігор.

Тема 3. Актуальні проблеми розвитку неолімпійського спорту в Україні

Загальна характеристика розвитку неолімпійських видів спорту в Україні. Проблеми розвитку неолімпійського спорту в Україні. Правове регулювання неолімпійського спорту в Україні. Спортивний комітет України: структура, функції, напрямки діяльності.

Тема 4. Основи багаторічного процесу підготовки спортсменів

Формування загальної теорії підготовки спортсменів як системи знань. Дитячо-юнацький спорт та його роль у формуванні особистості майбутнього спортсмена. Біологічні передумови навчання та виховання юних спортсменів. Підготовка та участь юних спортсменів у змаганнях. Проблеми підготовки спортсменів високої кваліфікації у сучасному спорті. Особливості підготовки жінок в сучасному спорті. Періодизація спортивної підготовки у сучасному спорті. Сучасна концепція підготовки національних команд України.

Тема 5. Загальні основи адаптації спортсменів у сучасному спорті

Види адаптації та їх характеристика. Основні закономірності термінової та довготривалої адаптації. Формування адаптації в залежності від динаміки та спрямованості навантажень на етапах багаторічної підготовки. Специфічність реакцій адаптації. Особливості перехресної адаптації. Режим тренувальних та змагальних навантажень та явища деадаптації, реадаптації та переадаптації. Функціональні резерви організму спортсменів.

Тема 6. Інтегральна підготовка спортсменів та її характеристика

Сучасні наукові методи та діагностичне обладнання в системі спортивної підготовки. Віковий розвиток фізичних здібностей у практиці фізичного виховання. Техніко-тактична, психологічна та теоретична підготовка спортсменів. Розвиток фізичних якостей спортсменів на етапах багаторічної спортивної підготовки.

Тема 7. Актуальні проблеми підготовки спортсменів

Травматизм у спорті та основні напрями його профілактики. Загальні основи раціонального харчування спортсменів. Вплив навантажень на організм спортсменів різної кваліфікації і підготовленості. Особистість тренера та вимоги до його професійної підготовленості. Проблема допінгу в сучасному спорті. Науково-методичне та інформаційне забезпечення підготовки спортсменів у спорті вищих досягнень.

Тема 8. Система змагань та її характеристика

Система спортивних змагань та змагальна діяльність у спорті. Види змагань та їх характеристика. Змагальна діяльність та підготовка за різних клімато-географічних та погодних умов. Позазмагальні та позатренувальні фактори у системі підготовки та змагальної діяльності спортсмена.

Тема 9. Роль планування, моделювання та контроль у сучасному спорті

Мета, завдання та форми педагогічного контролю в навчально-тренувальному процесі. Керування та контроль в спорті. Загальні положення моделювання у спорті. Види моделей. Побудова програм мікроциклів, мезоциклів. Побудова підготовки спортсменів протягом року. Загальні закономірності планування спортивної підготовки спортсменів високої кваліфікації у сучасних умовах.