Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fwd / Рац_13.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
29.28 Кб
Скачать

6

Заняття № 13. Комп'ютерні програми для оцінки харчування спортсменів

Мета: Ознайомлення з комп’ютерними програмами для розробки та оцінки харчових раціонів спортсменів та вимогами до них.

Питання для розгляду на занятті

1.Загальні положення стосовно комп’ютерних програм для оцінки та розробки харчових раціонів спортсменів.

2. Хід роботи з вибору комп’ютерних програм для оцінки та розробки харчових раціонів спортсменів.

3. Хід роботи з вивчення користування комп’ютерними програмами для розробки та оцінки харчових раціонів спортсменів.

4. Додаткове оснащення комп’ютерних програм для розробки та оцінки харчових раціонів спортсменів.

5. Комп’ютерна програма «Тест раціонального харчування» (ТРХ).

1. Загальні положення

Комп’ютерні програми для оцінки харчування, дієти, підготовленості та складу тіла детально описані у книзі «Питание спортсменов» ( написана фахівцями Американської асоціації дієтологів ) за ред. Кристін А. Розенблюм (перекл. з англ. ).-К.: Олімпійська література, 2007, якою і рекомендується користуватися ( поряд з іншими виданнями ) для більш детального ознайомлення з вказаним питанням.

Визначення найкращої програми для комп’ютерної обробки інформації для складання та оцінки харчових раціонів спортсменів починають з оцінки величини бази даних насамперед стосовно кількості продуктів, готових блюд, їх хімічного складу і енергетичної цінності та нормативів хімічного складу та енергетичної цінності харчових раціонів. Рішення про можливість використання комп’ютерної програми для практичної роботи приймають на основі таких показників як вартість програми, легкість та доступність роботи з нею, наявність відповідного обладнання, можливості подальшої модернізації та доповнення, статистичної та графічної спроможності, експорту файлів, кількості показників за якими обробляється інформація тощо.

В цілому комп’ютерне програмне забезпечення проводить аналіз дієти і підготовку шляхом компіляції інформації, виконання математичних розрахунків та аналізу даних, роздруковує отримані результати згідно мети та завдань дослідження та можливостей системи обробки інформації. Програми можуть додатково бути оснащеними програмним забезпеченням для оцінки харчового статусу спортсменів, що підвищує можливості програм.

2. Хід роботи з вибору комп’ютерних програм для розробки та оцінки харчових раціонів спортсменів

а)Оцінка якості та необхідного об’єму інформації комп’ютерних баз даних програм

Найголовнішим при оцінці програмного забезпечення для розробки та оцінки харчових раціонів спортсменів є величина та якість бази даних програми відносно хімічного складу харчових продуктів та готових блюд, яка в свою чергу є основою всіх подальших розрахунків з дієтології.

При цьому необхідно враховувати такі особливості та моменти, а саме що:

- багато продуктів які є в базі даних можуть не мати даних стосовно свого хімічного складу і тому значення їх хімічного складу розраховуються;

- розрахункові значення хімічного складу харчових продуктів можливо отримати шляхом розрахунків величин подібних продуктів, або іншої форми того ж продукту;

- деякі продукти в базі даних взагалі можуть не мати даних стосовно їх хімічного складу внаслідок того, що їх хімічний склад ніколи ще не аналізувався і не мати подібних харчових продуктів з відомим хімічним складом для перерахунку з одного продукту на інший;

- при визначенні хімічного складу харчових продуктів використовувалися різні за точністю аналітичні методи досліджень, що призводить до варіабельності значень хімскладу продуктів взятих з різних статистичних та літературних джерел;

- бази даних хімічного складу харчових продуктів можуть не враховувати мінливості їх хімічного складу в залежності від регіональних , погодних особливостей отримання продукції, умов та часу зберігання продуктів, тощо;

- невизначеність хімічного складу продуктів може призвести і до невизначеності їх енергетичної цінності;

- одні і ті ж готові блюда можуть мати різний хімічний склад та енергетичну цінність внаслідок різних технологій (або особливостей технологій) їх приготування, тощо;

- велика кількість і не завжди співставимих за цифровим матеріалом статистичних та літературних джерел з яких взяті дані хімічного складу та енергетичної цінності продуктів харчування та готових блюд.

При виборі користувачами комп’ютерних програм для складання та оцінки харчових раціонів спортсменів необхідно враховувати такі моменти:

- джерело ( джерела) і розповсюдженість даних;

- відсутні та умовні величини;

- необхідна для аналізу кількість харчових речовин;

- тип і кількість продуктів в базі даних;

- величина порції;

- стандарти (нормативи) які використовують.

Джерела та розповсюдженість даних

Як джерела даних стосовно хімічного складу та енергетичної цінності харчових продуктів (готових блюд) використовують різні вітчизняні та закордонні довідники хімічного складу харчових продуктів (деякі як приклад наведені у списку рекомендованої літератури), підручники, з яких як приклад наведемо підручник Міністерства сільського господарства США ( USDA) у 8 серіях (USDA Nutrient Data Base for Standart Reference ). Одна комп’ютерна програма може містить до 1000 і більше джерел інформації і до 20-23 тис. і більше одиниць інформації.

Відсутні та умовні величини

Як ми вже відмічали, стосовно значної кількості продуктів в базах даних можуть бути відсутні дані стосовно їх хімічного складу та енергетичної цінності. Тому у практичному відношенні, доповнення відсутніх величин дуже важливе. Кожний розробник та користувач програми повинен визначитися, що робити з такими відсутніми величинами при проведенні розрахунків. Єдиний підхід до вирішення цієї проблеми поки що відсутній. Так, деякі розробники рахують відсутні величини як нулі. Але таке занесення нулів у розрахунки призводить до зменшення розрахункового вмісту у харчових раціонах харчових інгредієнтів. Тому як тимчасовий підхід, використовують введення при розрахунках умовних (умовно вірних) величин. Вважається, що краще вводити умовно вірні величини аніж взагалі їх опускати. У зв’язку з невирішеністю цієї проблеми, всі існуючі програми містять відсутні та умовні величини.

Необхідна для аналізу кількість харчових речовин

Користувачі програмного забезпечення повинні визначитися, яка кількість найменувань харчових речовин їм необхідна для проведення робіт з складання та оцінки харчових раціонів спортсменів. Деякі професійні програми містять невелику кількість найменувань харчових речовин-12-1. Інші програми дуже велику кількість-більше 125 найменувань. Але вважається, що достатня кількість, у більшості випадків, знаходиться у межах 45-75 найменувань харчових інгредієнтів. Так, програма ВООЗ Dan- Cost 1 мала 43 найменування харчових речовин, а більш пізня Dan- Cost 2 мала вже 75 найменувань харчових інгредієнтів. Вітчизняна програма «Тест раціонального харчування» також має 75 найменувань харчових речовин. Слід відмітити, що програми з великими кількостями харчових речовин виявляються на практиці дуже громіздкими, що суттєво утруднює роботу з ними. Тому кількість харчових інгредієнтів, яка використовується при проведенні досліджень, повинна бути виправданою і обґрунтованою.

Розміри порцій

Точність визначення харчових речовин залежить у випадках оцінки готових страв від точності визначення розмірів порції страви. Розміри порцій ( їх маса) у базі даних повинні відповідати або загально прийнятим ( домашнє харчування ) або встановленим за технологічними прописами. Програма повинна мати відносно порцій страв точні виміри маси у грамах.

Тип та кількість продуктів в базі даних

Оцінка необхідної кількості найменувань продуктів та готових блюд в базі даних проводиться з урахуванням особливостей харчування спортсменів. Так, враховують, що спортсмени часто вживають їжу з невеликим вмістом жирів, енергетичні плитки, спортивні напої, біологічно активні добавки, тощо. В окремих випадках в бази даних включають регіональні та етнічні продукти харчування. При розрахунках на основі готових страв в базу даних необхідно вводити дані з урахуванням особливостей національних кухонь.

Нормативна база

В бази даних програм бажано для порівняння вводити рекомендовані для окремих видів спорту нормативи хімічного складу та енергетичної цінності харчових раціонів. Введення нормативів дозволяє визначити відповідність розроблених раціонів нормативним величинам і на цій основі проводити їх корекцію.

б)Системні вимоги до вибору програм

Сучасні програми комп’ютерні програми потребують сучасного комп’ютерного забезпечення для зберігання та обробки величезного об’єму інформації. Тому необхідно використовувати тільки ті програми, які відповідають можливостям комп’ютерного забезпечення користувача.

  1. Хід роботи з вивчення користування програмами

При користуванні комп’ютерними програмами для розробки та оцінки харчових раціонів спортсменів необхідно враховувати, що крім робочих програм існують ще й демонстраційні програми ( демонстраційні дискети; демоверсії ) рекламного характеру з обмеженими базами даних, які не можуть бути використані для повноцінного проведення досліджень. Але демоверсії програм можуть бути корисними при виборі робочих програм.

а) Введення даних

Дані в програму повинні вводитися акуратно для отримання правильних результатів. Продукти вибираються з бази даних введенням повного або часткового найменування продукту або категорії продукту. Розмір ( величина порції ) демонструється коли продукт вибраний. Є програми які управляються меню-розкладкою і дозволяють користувачу звернути увагу і вибрати продукт, який потім з являється на екрані монітора. Слід зауважити, що введення даних не відноситься до раціонального використання часу дієтолога, тому бажано щоб введення даних до програми проводилося кваліфікованим помічником дієтолога.

б) Процедура перевірки даних та виправлення помилок

Акуратне введення даних до програми мінімізує вірогідність виникнення помилок. Але завжди виникає необхідність в перевірці та виправленні даних. Деякі програми мають встроєні функції виявлення помилок з сигналізацією відносно потенційних помилок введення даних ( наприклад, величини які виходять за межі нормативів, тощо ). Коли помилка не така явна, користувач повинен знайти помилку та усунути її. Редагування помилок може бути достатньо складною процедурою і вимагати від користувача програми витрачати багато робочого часу.

в) Особливості допомоги

Сучасні програми мають меню допомоги, яке видає на екран монітора довідкову інформацію для проведення роботи, а в разі потреби і в письмовому вигляді. Ступінь сервісної допомоги, яка надається розробниками програм користувачам, може бути різною за своїми обсягами та якістю. Тому при покупці програми, всі питання сервісної допомоги бажано оформити у вигляді відповідних документів та домовленостей з виробником (фірмою-виробником) програми.

г) Формат та дизайн роздрукування

Кінцевий продукт більшості комп’ютерних програм – розпечатка отриманих результатів. Формат та дизайн розпечаток може бути різним, але загальною вимогою є те, що розпечатка повинна бути точною, чіткою і відповідати аудиторії для якої вона призначена. Не бажано, щоб розпечатка мала забагато символів – це заплутує користувача, скорочення повинні бути зрозумілими. Особлива увага звертається на інтерпретацію результатів дослідження і яка повинна бути обґрунтованою. Результати досліджень можуть подаватися у графічному вигляді, у вигляді таблиць та малюнків, тощо.

д) Статистичні можливості та вибір експорту файлів

Програми повинні мати можливості для передачі, у випадках необхідності, передачі інформації до інших програм. Тобто мати експортні можливості, що розширяє сферу їх використання.

е) Вартість

Вартість програм залежить насамперед від ступеню їх складності. До аналізу вартості необхідно включати первинну вартість програми, а також вартість подальшого розширення та модернізації програми, вартість сервісного обслуговування.

Соседние файлы в папке fwd