Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
229.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра процесів і апаратів харчових виробництв

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до курсового проекту на тему:

« Проект пластинчастого теплообмінного апарата для охолодження

яблучного соку»

Виконав студент групи ТБ-2-1 ___________________А. О. Парчевський

Керівник проекту доцент ___________________Л. В. Зоткіна

Київ 2015

Зміст

Класифікація 3

Опис конструкції 5

Вимоги 6

Переваги і недоліки 8

Вихідні дані до розрахунку 9

Розрахунки 11

Тепловий розрахунок теплообмінника 11

Конструктивний розрахунок теплообмінника 16

Гідпавлічний розрахунок 19

Техніко-економічні показники роботи апарата 21

Екологічні вимоги до експлуатації апарату 23

Охорона праці та протипожежні заходи 24

Висновок 26

Література 27

Класифікація

Теплообмінниками називаються апарати, в яких проходить теплообмін між робочими середовищами незалежно від їх технологічного чи енергетичного призначення (підігрівачі, випарні апарати, пастеризатори, економайзери і т.д.).

Технологічне призначення теплообмінників різноманітне. Звичайно розрізняють власне теплообмінники, в яких передача теплоти є основним процесом, і реактори, в яких тепловий процес грає допоміжну роль.

Класифікують теплообмінники по різним ознакам.

За способом передавання теплоти усі теплообмінники поділяють на дві великі групи: поверхневі і змішувальні. В поверхневих теплообмінниках обидва теплоносії відокремлені один від одного твердою стінкою, яка бере участь у процесі теплообміну. Залежно від призначення теплообмінного апарата цю поверхню також часто називають поверхнею нагріву або охолодження. У змішувальних теплообмінниках, або апаратах змішування, теплообмін здійснюється внаслідок безпосереднього контакту і змішування гарячого і холодного теплоносіїв.

Поверхневі теплообмінники, у свою чергу, поділяють на рекуперативні і регенеративні. В рекуперативних апаратах один бік поверхні теплообміну весь час омиває гарячий теплоносій, а другий – холодний. Теплота від одного теплоносія до другого передається через стінку з теплопровідного матеріалу, що їх розділяє. Напрямок теплового потоку в стінці лишається незмінним. У регенеративних апаратах одна й та сама поверхня теплообміну поперемінно омивається то одним, то другим теплоносієм. У період нагрівання, тобто під час контакту з гарячим теплоносієм, у твердих тілах (насадці), що заповнюють апарат, акумулюється теплота, яка в період охолодження віддається холодному рухомому теплоносію. Напрямок потоку теплоти в стінках періодично змінюється.

За основним призначенням розрізняють підігрівачі, випарні апарати, холодильники, конденсатори.

Теплообмінники класифікують так:

  1. за видом теплоносіїв залежно від агрегатного стану їх – паро рідинні, рідинно рідинні, газорідинні, газогазові, парогазові;

  2. за конфігурацією поверхні теплообміну – трубчасті апарати з прямими трубками, трубчасті апарати з U-подібним трубним пучком, спіральні, пластинчасті, змійовикові, ребристі;

  3. за компонуванням поверхні нагріву – кожухотрубні, типу “труба в трубі”, зрошувальні, заглибні, оболонкові.

Крім зазначених основних класифікаційних ознак теплообмінних апаратів, останні можна також класифікувати за рядом додаткових ознак. Усі теплообмінні апарати поверхневого типу можна класифікувати залежно від напрямку потоків теплоносіїв:

  1. прямотечій ні, коли обидва теплоносії рухаються паралельно в одному напрямку;

  2. протитечій ні, коли обидва теплоносії рухаються в протилежних напрямках назустріч один одному;

  3. з перехресною течією – теплоносії рухаються взаємно перпендикулярно;

  4. перехресної течії.

За тепловим режимом розрізняють теплообмінники періодичної дії, в яких спостерігається нестаціонарний тепловий процес і безперервної дії з встановленим у часі процесом.

В теплообмінниках періодичної дії тепловій обробці підлягає певна порція продукту, внаслідок зміни властивостей продукту і його кількості параметри процесу безперервно варіюють в робочому об’ємі апарату в часі. При безперервному процесі параметри його також змінюються, але вздовж проточної частини апарату, залишаючись постійними в часі в даному перерізі потоку. Безперервний процес характеризується постійністю теплового режиму і витрати робочих середовищ.

Обігрівання гарячою водою і рідинами, поряд з парою, має менше застосування. Воно вигідне при повторному використанні тепла конденсатів і рідин, які по ходу технологічного процесу нагріваються до високої температури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]