Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8181_МС-metod.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до вивчення дисципліни

та виконання лабораторних робіт

для студентів напряму 6.050101

“Комп’ютерні науки”

заочної форми навчання

Всі цитати, цифровий та СХВАЛЕНО

фактичний матеріал, на засіданні кафедри

бібліографічні відомості інформаційних

перевірені. систем

Написання Протокол № 13

одиниць відповідає стандартам від 15.05.2012 р.

Підписи авторів

__________________________________

“_____”___________________________2012р.

__________________________________

“_____”___________________________2012р.

__________________________________

“_____”___________________________2012р.

Київ НУХТ 2012

Моделювання систем: Метод. рекомендації до вивч. дисципліни та викон. лабор. робіт для студ. напряму 6.050101 “Моделювання систем” заоч. форми навч. / Уклад.: Л.Ю. Маноха, І.Д. Гаркуша, Н.В. Ліманська – К.: НУХТ, 2012. - с.

Рецензент О.М. М’якшило, канд. техн. наук

Укладачі: Л. Ю. Маноха, канд. техн. наук

І. Д. Гаркуша,

Н. В. Ліманська

Відповідальний за випуск В.В. Самсонов, канд. техн. наук.

  1. Загальні відомості

Предмет «Моделювання систем» діючого навчального плану належить до циклу професійної та практичної підготовки, призначена для проектування та моделювання бізнес-процесів системи.

Мета дисципліни — є формування теоретичних знань та практичних навиків у області створення елементів систем управління (СУ): функціональних схем, математичних моделей та алгоритмів управління.

В результаті вивчення курсу студент повинен:

  • знати існуючі сучасні системи, їх класифікацію та співвідношення з моделями; класифікацію, принципи і методи побудови моделей, види та технологію моделювання; класифікацію та основні характеристики систем масового обслуговування та їх використання в управління виробництвом; типи моделей управління запасами виробництва та їх математичний опис; основні положення ймовірнісного моделювання, моделювання випадкових подій, дискретних величин та неперервних випадкових величин. можливості та основні етапи імітаціного моделювання при плануванні і управлінні виробництвом;. програмне забезпечення імітаційного моделювання; формальне визначення мереж Петрі та можливості моделювання систем за допомогою мереж Петрі;

  • мати навики використання та методів теорії масового обслуговування для побудови моделей керування виробництвом та прогнозування роботи устаткування; використання та побудови моделей розв’язання логістичних задач модуля управління запасами виробництва; використання ймовірнісного моделювання у системах бізнес-планування та статистичної обробки результатів формалізованого зображення моделі за допомогою мережі Петрі; побудови імітаційних моделей для розв’язання задач планування та управління. роботи у програмному середовищі для імітаційного моделювання AnyLogic; моделювання систем масового обслуговування за допомогою програмного продукту CPN Tool; проведення самостійного дослідження закономірностей функціонування системи управління за допомогою алгоритмічної моделі;

  • вміти формулювати вимоги до моделей; будувати моделі незамінних частин та блоків систем управління; використовувати теорію масового обслуговування для побудови моделей прогнозування та управління виробничими процесами; будувати моделі управління запасами виробництва з використанням ймовірнісного моделювання; Моделювати випадкові процеси та оцінювати результати моделювання будувати загальну схему багатокрокового процесу прийняття оптимальних рішень з використанням імітаційного моделювання; вибирати та використовувати методи імітаційного та алгоритмічного моделювання при проектуванні та експлуатації складних систем управління розробляти схеми для імітаційного моделювання технічних, технологічних, організаційних, інформаційних систем та їх об’єктів, реалізовувати моделюючі програми на комп’ютері.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]