Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

БЖД

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
61.04 Кб
Скачать

У деяких областях України (Рівненська, Житомирська, Волинська, Київська) рівень забруднення до цього часу залишається достатньо високим, тому мешканці цих областей мають вимагати у продавців результати радіологічного контролю продуктів особливо на ринках та не купувати продукти на стихійних ринках.

Найбільш забрудненими продуктами на ринках є лісові ягоди та гриби, також трапляються забруднені молочні та м'ясні продукти. Слід зазначити, що дієтологи взагалі не радять годувати дітей грибами в будь-якому вигляді. З іншого боку, чорниця та журавлина дуже корисні і необхідні в окремих випадках для профілактики та лікування деяких захворювань, не кажучи вже про необхідність молочних та м'ясних продуктів.

Перед тим, як купувати ягоди дітям, перевірте, чи відповідають вони нормам радіаційної безпеки. Для дикорослих ягід встановлено досить високі допустимі рівні вмісту радіонуклідів: 500 Бк/кг для цезію-137 та 50 Бк/кг для стронцію-90. Звичайно, бажано, щоб фактичні значення вмісту цих радіонуклідів були мінімальні та не перевищували принаймні половини цих рівнів.

Якщо вік дитини до 6 років, краще шукати ягоди з рівнем до 100 Бк/кг для цезію-137. На ринках зазвичай контролюють лише вміст цезію-137, хоча наявність стронцію-90 не виключена, що доводять результати останніх досліджень, наприклад матеріали прес-конференції в ДП «Укрметртестстандарт» влітку 2011 року.