Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-09-2014_09-31-17 / ТЕМА 3 конспект.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Тема 3: система та характеристики сучасного маркетингу

1. Система засобів маркетингу.

2. Види сучасного маркетингу.

1. Система засобів маркетингу

Будь-яка фірма діє в умовах складного, змінного середовища. Якщо вона хоче вижити, їй треба пропонувати дещо, що має цінність для тієї чи іншої групи споживачів. Компанії вважають маркетинг основним засобом спостереження за ринком і пристосування до змін, що відбуваються на ньому, тому вони застосовують різні види маркетингу, в різних ситуаціях.

Ще 5 роки тому, було відомо біля 50 видів маркетингу. На сьогодні число видів збільшилось приблизно на два десятки. Перш ніж розглядати різні види маркетингу, необхідно дати відповідь на запитання, який набір вимог є необхідним і достатнім, щоб будь-яку діяльність назвати видом маркетингу? Будь-який вид маркетингу повинен задовольняти таким вимогам:

1. Повноти: повинні використовуватися всі чотири елементи комплексу маркетингу. Відповідно, з цих позицій некоректно говорити про ціновий маркетинг, маркетинг просування, комунікаційний маркетинг. У даному випадку під маркетингом мається на увазі тільки використання окремих методів, інструментів ціноутворення, просування, що не дає підстави розглядати це як окремий вид маркетингу.

2. Управлінської цілісності: можливість повністю використовувати функції управління маркетингом (проведення маркетингових досліджень і аналізу, сегментування, позиціонування, розробка, реалізація і контроль плану маркетингу). В іншому випадку маркетинг зводиться до використання окремих етапів і методів управління. Кожний такий етап, метод не може розглядатися в якості ознак виділення в окремий вид маркетингу.

3. Комплексності: окремий вид маркетингу повинен включати як аналітичний, так і практичний вид маркетингової діяльності, що закінчуються обміном. Відповідно до даної вимоги формувати окремі види маркетингу, скажімо, тільки на основі аналітичної діяльності (маркетингові дослідження, сегментація), або лише на основі збуту неможливо.

2. Види сучасного маркетингу

Наведемо класифікацію видів маркетингу.

1. Залежно від цілей обміну розрізняють:

  • Комерційний маркетинг (маркетинг прибуткових організацій) – маркетингова діяльність організацій, цілями яких є отримання прибутку;

  • Некомерційний маркетинг – це діяльність спрямована на створення, підтримку або зміну відношення потенційних та існуючих споживачів до певних організацій та їх професійної діяльності, це маркетинг неприбуткових організацій (школи, лікарні, політичні партії), а також соціальний маркетинг, метою якого є досягнення певних суспільних цілей.

Політичний маркетингвикористовується щодо цілей і завдань політичної боротьби, для зміцнення авторитету державного або політичного діяча; створення привабливого образу політичної партії, впливу на політичних опонентів, а також на супротивників в політичних конфліктах.

2. Залежно від виду діяльності розрізняють: маркетинг організацій, егомаркетинг (маркетинг особистості), соціальний маркетинг.

Соседние файлы в папке 26-09-2014_09-31-17