Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
детали по практике / МВ_Курсова_робота_2011_Kуц.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
399.36 Кб
Скачать

міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Національний університет харчових технологій

ТЕХНОЛОГІЯ ГАЛУЗІ

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

студентами денної та заочної форм навчання спеціальності

«Технологія бродильних виробництв і виноробства»

напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія»

Схвалено

на засіданні кафедри

біотехнології

продуктів бродіння,

екстрактів та напоїв,

Протокол № 12

від 12.02. 04 р.

Київ НУХТ 2011

Технологія галузі: Метод. вказівки до викон. курс. роботи студ. ден. та заоч. форм навчання спец. «Технологія бродильних виробництв і виноробства» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» / Укл.: В.А. Домарецький, А.Є. Мелетьєв, А.М. Куц, Н.Я. Гречко. - К.: НУХТ, 2011. – 36 с.

Рецензент

Укладачі:

В.О. Маринченко, д–р техн. наук, проф.

В.А. Домарецький,

А.Є. Мелетьєв, д-ри техн. наук

А.М. Куц,

Н.Я. Гречко, кандидати техн. наук

Відповідальний за випуск П.Л. Шиян, д-р техн. наук, проф.

Зміст

1.

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ……………………………………………

2.

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ ЗА СПЕЦІАЛІЗАЦІЯМИ…….

3.

ЗМІСТ І ОБСЯГ курсової роботи ……………………………

3.1. Пояснювальна записка ………………………………………..

3.1.1 Зміст …………………………………………………......

3.1.2. Вступ ……………...…………………………………….

3.1.3. Аналітична частина ……………………………………

3.1.3.1. Асортимент і характеристика проектованої продукції, сировини та допоміжних матеріалів …………………...

3.13.2. Принципова технологічна схема ……………...

3.1.3.3. Вибір та обґрунтування технологічних способів і режимів …………………………………………………………

3.1.3.4. Опис апаратурно-технологічної схеми ……….

3.1.4. Розрахункова частина …………………………………

3.1.4.1. Вихідні дані для розрахунків …………………

3.1.4.2. Розрахунок продуктів …………………………

3.1.5. Схема технохімічного контролю ………………..........

3.1.6. Висновки та рекомендації …………………………….

3.1.7. Список використаної літератури ……………………..

3.1.8. Оформлення пояснювальної записки ………………..

3.2. Графічна частина ………………………………………………

4.

Порядок виконання роботи ……………………………....

5.

Захист курсової роботи ………………………….…………

ДОДАТКИ …………………………………………………………..

ЛІТЕРАТУРА ………………………………………………………..

1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Навчальним планом підготовки бакалавра зі спеціальності “Технологія бродильних виробництв і виноробства” у процесі вивчення дисципліни “Технологія галузі” передбачається 60 годин для виконання курсової роботи, яку студенти денної форми навчання пишуть в шостому, заочної – в восьмому, заочної скороченої – в дев’ятому семестрах. Вона виконується на базі знань спеціальних навчальних дисциплін “Технологія галузі”, “Загальні технології харчової промисловості”, “Технологія солоду і ферментних препаратів”, “Хімія і біотехнологія вина”, “Технічна мікробіологія”, а також інших дисциплін навчального плану підготовки бакалавра та знань, отриманих студентом під час проходження виробничої практики.

Основна мета виконання курсової роботи – опанування майбутнім бакалавром навичками грамотно, на сучасному рівні організовувати ведення технологічних процесів галузі. Це передбачає застосування комплексу теоретичних знань для техніко-економічного аналізу технологічних процесів галузі і вироблення рекомендацій щодо оптимізації технології з урахуванням складу сировини, умов виробництва для досягнення низької собівартості та високої якості цільового продукту. За потреби передбачається виконання експериментів з використанням сучасних методик та із застосуванням комп`ютерних технологій для опрацювання отриманих результатів. Кінцевий результат роботи – удосконалена апаратурно-технологічна схема певної ділянки виробництва з описом технологічних режимів, продуктовими та іншими розрахунками згідно із завданням. Курсова робота передує державному бакалаврському іспиту за фахом і спрямована на поглиблену підготовку до нього.

В результаті виконання роботи студент повинен:

знати теорію і практику техніко-економічного аналізу технологічних процесів галузі та обґрунтування запропонованих рішень за критеріями якості, економічності, екологічності, покращання умов праці робітників та інших факторів; основні положення складання принципової та апаратурно-технологічної схем виробництва; характеристику сировини, допоміжних матеріалів, напівпродуктів, товарної продукції та відходів виробництва і методи їх контролю на всіх стадіях виробництва; вторинні матеріальні ресурси та шляхи їх використання;

вміти користуватись навчальною, науково-технічною і довідковою літературою, державними стандартами, галузевими інструкціями та наказами; здійснювати техніко-економічний аналіз наявних технологічних режимів з метою їх удосконалення та оптимізації; виконувати продуктові розрахунки, в тому числі з використанням сучасних комп’ютерних технологій; креслити принципову та апаратурно-технологічну схеми виробництва; планувати та виконувати експериментальні дослідження, опрацьовувати отримані результати та робити висновки й пропозиції щодо їх використання в напрямі поставленої в роботі мети; чітко і логічно відповідати на теоретичні й практичні запитання по всіх розділах роботи.

Завдання на курсову роботу студентам денної форми навчання видається на початку семестру, а заочної – під час настановної сесії. При цьому обов‘язково враховується, що тематика курсової роботи, як правило, є складовою частиною дипломного проекту (роботи) і тому за своїм змістом повинна максимально відповідати професійній діяльності випускника. Вибір теми і конкретизація змісту роботи відбувається у максимальному взаємозв’язку з фаховою спеціалізацією студента, виконання ним індивідуальних завдань як з науково-дослідної роботи, так із інших дисциплін. Це творчий процес і тому він має здійснюватись за активної участі студента-виконавця роботи та його керівника, який призначається з числа викладачів кафедри.

Завдання на курсову роботу видається за спеціальною формою, яка обов‘язково повинна містити і тему і основні вихідні дані для її розроблення, терміни видачі завдання і захисту роботи, зміст пояснювальної записки і графічної частини роботи та календарний план її виконання. Зразок оформлення завдання наведено в дод. 1.

Над роботою студент повинен працювати систематично у відповідно до календарного плану. Контроль за роботою та якістю виконання окремих розділів здійснює керівник роботи під час консультацій. Значне відставання від графіка виконання роботи є підставою для не атестації студента під час семестру або отримання ним незадовільної оцінки на захисті.

Окрім знань, отриманих під час відвідування теоретичного курсу, при виконанні роботи студент повинен обов‘язково використовувати додаткові джерела інформації, які можна отримати від викладачів кафедри, в бібліотеці, в кабінеті курсового і дипломного проектування, в галузевих науково–дослідних і проектних інститутах, на підприємствах галузі та із мережі Internet. Основні джерела інформації, наведені в списку рекомендованої літератури, є вихідною і нормативною базою для виконання роботи. Цей список має бути розширений за рахунок самостійного пошуку студента і поданий у переліку використаних у роботі джерел літератури.

Враховуючи, що в роботі мають бути використанні останні світові досягнення науки і техніки у відповідній галузі, слід узгоджувати всі основні рішення з керівником роботи під час консультацій. У разі потреби з окремих питань рекомендується консультуватись у спеціалістів з охорони праці, технологічного обладнання, економістів, екологів тощо. Але при цьому студент несе повну відповідальність за всі прийняті рішення, розрахунки і креслення.

Завершені й оформлені розділи роботи підписують виконавець і керівник роботи. Про готовність до захисту свідчать відповідні підписи на титульній сторінці та всіх розділах пояснювальної записки і графічних аркушах. Захист курсової роботи відбувається в комісії, що складається з двох-трьох викладачів, в тому числі керівника роботи, та у призначений кафедрою термін, який узгоджується з графіком навчального процесу відповідного семестру та затверджується деканом факультету.

У разі недостатнього рівня виконання всіх вимог до курсової роботи та несамостійного її виконання студент отримує негативну оцінку і виконує роботу повторно, в тому числі й з іншої тематики. Питання про допуск до захисту із запізненням щодо встановленого терміну вирішується деканом індивідуально стосовно кожного студента.

Соседние файлы в папке детали по практике