Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Тема 3. Трудові ресурси (персонал) підприємства.

Задача 1.

Середньоспискова чисельність промислово-виробничого персоналу на підприємстві у звітному році склала 250 чол., обсяг випуску продукції – 2557 тис.грн. в наступному році обсяг випуску планується збільшити до 2680 тис.грн., а продуктивність праці при цьому зросте на 6%. Визначте рівень продуктивності праці у звітному і наступному роках; чисельність промислово-виробничого персоналу, яка необхідна у наступному році. За результатами розрахунків зробіть висновки.

Задача 2.

Обсяг виробництва продукції підприємства в базовому періоді становив 368 млн.грн., і зросте в плановому періоді на 11%. Виробіток на одного працюючого в базовому періоді становив – 2,3 млн.грн. За рахунок кращої організації виробництва чисельність промислово-виробничого персоналу зменшиться в плановому періоді на 9 чоловік. Визначте процент зростання продуктивності праці і чисельність промислово-виробничого персоналу підприємства в плановому періоді. За результатами розрахунків зробіть висновки.

Задача 3.

На основі нижченаведених даних розрахувати та проаналізувати показники руху персоналу підприємства (коефіцієнт обігу по прийому, по звільненню, коефіцієнт плинності кадрів,, коефіцієнт заміщення. За результатам розрахунків зробити необхідні висновки.

Показники

2008

2009

  1. Середньоспискова чисельність, чол.:

132

118

  1. Кількість прийнятих за рік робітників

18

26

  1. Кількість звільнених робітників за рік,

3.1.у т. ч за порушення труд. дисципліни

2

1

3.2. за власним бажанням

23

46

4.Спискова чисельність робіників на початок періоду, чол.

137

Задача 4

На основі вихідних даних про діяльність підприємства розрахувати показники виробітку і проаналізувати ступінь їх виконання порівняно з планом.

Показники

Планові значення

Фактичні значення

  1. Вартість випущеної продукції, тис. грн.

96000

100800

  1. Середньоспискова чисельність персоналу, чол.

3600

3669

  1. Питома вага допоміжного та обслуговуючого персоналу в загальній чисельності, %

45

48

  1. Відпрацьовано днів одним середньосписковим робітником за рік

240

230

  1. Середня тривалість робочого дня, год.

8

7,8

  1. Середньоспискова чисельність основних робітників, чол.

  1. Кількість відпрацьованого часу за період, год.

  1. Середньорічний виробіток одного основного робітника, грн.

  1. Середньогодинний виробіток одного основного робітника, грн.

Задача 5.

Висококваліфікований робітник V розряду протягом розрахункового місяця відпрацював 23 дні із тривалістю робочої зміни 8 годин. Заплановане виробниче завдання виконано на 105 %. Погодинна тарифна ставка робітника V розряду складає 16 грн. Встановлений розмір премії складає: за виконання плану – 15%, за кожний відсоток перевиконання плану – 1,5 % тарифного заробітку. Визначте загальний розмір заробітної плати за місяць робітника V розряду. За результатами розрахунків зробіть висновки.

Задача 6.

На виробничому підприємстві переважає відрядно-преміальна система оплати праці. Робітник-відрядник протягом розрахункового періоду відпрацював 176 чол.-год. і виготовив 485 виробів. Норма годин на виготовлення одного виробу складає 0,4 люд.-год., а розцінок – 5,92 грн. за один виготовлений виріб. Премія, що передбачається робітникам нараховується в наступних розмірах: за виконання встановлених робочих норм – 10 %; за кожний відсоток перевиконання норм – 1,5 % відрядного заробітку.

Визначте загальну суму нарахованої заробітної плати працівника-відрядника за місяць. За результатами розрахунків зробіть висновки.

Задача 7.

Місячний оклад економіста 2530 грн. при тривалості робочого дня 8,2 години. За графіком ним має бути відпрацьовано 22 дні, один з яких святковий, що не співпадає з вихідним, а фактично йому був наданий листок непрацездатності на 4 дні, один з яких передсвятковий (його тривалість становить 7,2 год.). З фонду матеріального заохочення економісту нарахована премія в розмірі 20% фактичного заробітку. Обчисліть місячну заробітну плату економіста. За результатами розрахунків зробіть висновки.

Задача 8.

Втрати робочого часу через плинність на одного робітника склали: на першому підприємстві – 4 дні, на другому – 7 днів, на третьому – 5, на четвертому – 6 днів. Плановий виробіток на людино-день становить: на першому підприємстві – 80 тис.грн., на другому – 90 тис.грн., на третьому – 75 тис.грн., на четвертому – 85 тис.грн. Плинність на підприємствах, відповідно, така: 85,100,60 і 90 чоловік. Розрахуйте економію робочого часу і можливий додатковий випуск продукції в результаті усунення плинності по об’єднанню. За результатами розрахунків зробіть висновки.

Задача 9.

Розрахуйте місячний заробіток працівника по відрядній, відрядно-преміальній і відрядно-прогресивній системі оплати праці і дати їм порівняльну оцінку, якщо відомо наступне:

  1. норма часу на виготовлення однієї деталі складає 0,5 год., а погодинна тарифна ставка – 18 грн;

  2. за місяць працівником виготовлено 560 одиниць продукції, з них контролером після першого подання прийнято 520 од. Планове завдання працівника складає 500 од. виробів;

  3. преміювання працівників за здачу продукції після першого подання відбувається за спеціальною шкалою:

Здача продукції контролеру після першого подання, % від обсягу виготовленої продукції

100

95-100

92-95

85-92

Розмір премії, %від загального заробітку

35

30

20

10

4) при умові перевиконання планового завдання на рівні до 5% тарифна розцінка збільшується на 20%, понад 5% – на 50%.

За результатами розрахунків зробіть висновки.

Задача 10.

У звітному році середньоспискова чисельність працівників підприємства становила 1056 чоловік, а чисельність звільнених за власним бажанням протягом року склала 42 чол. Сукупні витрати часу на заміщення звільнених робітників – 35 днів. Виробіток на одного працюючого планується на наступний рік в розмірі 450 тис.грн./рік, а кількість відпрацьованих людино-днів – 175,3 тис. Визначте коефіцієнт плинності по підприємству та можливий додатковий випуск продукції у зв’язку з усуненням плинності. За результатами розрахунків зробіть висновки.

Задача 11.

Визначити середньоспискову чисельність основних робітників за встановленими нормами обслуговування на базі використання наступної інформації: кількість агрегатів в цеху - 15 од., норма обслуговування – 0,5 од на агрегат, підприємство працює у 2 зміни, явочна чисельність робітників 290 осіб, спискова чисельність – 310 осіб.

Соседние файлы в папке Materiali_z_temi_-Personal_pidpriyemstva