Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MagRV / OP1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
157.65 Кб
Скачать

Розділ 5 . Охорона праці користувача пеом Вступ

Валідація систем управління технологічними процесами харчової промисловості полягає у розробці математичного апарата обробки даних та методів дослідження ефективності систем. Впровадження цих методів та математичного апарату дозволить підвищити якість систем управління, зменшиться кількість помилок при проектуванні, та таким чином підвищити безпечність систем управління, що в свою чергу покращить безпеку експлуатації, обслуговування, та умови праці інженера з автоматизації. При розробці даного проекту враховані вимоги охорони праці до створення здорових і безпечних умов праці в галузі. [ , ].

5.1. Умови праці

В розділі описуються умови праці оператора-інженера при проведенні процедур валідації систем управління технологічними процесами харчової промисловості.

Несприятливі фактори, які супроводжують роботу оператора персональної електронно-обчислювальної машини (ПЕОМ):

- коливання параметрів мікроклімату;

- вірогідність забруднення повітря шкідливими речовинами;

- шум та вібрація;

- рівень освітлення;

- електромагнітні випромінювання;

- небезпека при експлуатації персонального комп’ютера (ПК);

- електронебезпека;

- пожежонебезпека.

5.2. Санітарно-гігієнічні вимоги до виробничого приміщення та розташування обладнання робочих місць

Робоче місце користувача ПЕОМ, розташоване на першому поверсі цегляного будинку у приміщенні лабораторії НУХТ. Розташування відповідає вимогам [ ] та наведено на рис 5.1

Рис. 5.1 Схема плану розташування пункту управління та обладнання:

1 – робочій стіл; 2 – крісло для оператора; 3 – стілець; 4 – ПЕОМ; 5 –компьютерний стіл; 6 – друкуючий пристрій ; 7 – кондиціонер; 8 – вікна; 9 - двері.

Розташування та організація робочого місця оператора ПЕОМ повинно відповідати вимогам [ , ].

Вибраний стандартний комп'ютерний стіл дозволяє регулювати висоту робочої площини в межах 680...800 мм, а ширина і глибина - забезпечує можливість виконання операцій у зоні досяжності моторного поля (розмір: 1200 мм, глибина - 800 мм). Передбачено робоче крісло оператора: підйомно- поворотне, з плоскою поверхнею сидіння та закругленим переднім краєм. Висота поверхні сидіння регулюється в межах 400...500 мм, а ширина і глибина становить 450 мм. Кут нахилу сидіння регулюється - до 15 град, вперед і до 5 град, назад. Висота спинки стільця становить 300 мм, ширина - 400 мм, радіус кривизни горизонтальної площини - 400 мм. Кут нахилу спинки регулюється в межах 1...30 град, від вертикального положення. Відстань від спинки до переднього краю сидіння регулюється в межах 260...400 мм.

Екран відеодисплейного терміналу (далі - ВДТ) має розмір - 48 см (19") і розташовується на оптимальній відстані від очей користувача 850 мм. Розташування екрана ВДТ забезпечує зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом 30 град, до нормальної лінії погляду працюючого. Клавіатура розташовується на відстані 200 мм від краю столу.

5.3. Мікроклімат, чистота та іонізація повітря

Параметри мікроклімату, іонний склад повітря, вміст шкідливих речовин на робочих місцях повинен відповідати вимогам [ , ].

У приміщенні підтримуються наступні параметри на рівні:

- в холодний період року: температура 22—24 °С;

- відносна вологість - 40-60%;

- швидкість руху повітря до 0,1 м/с.

В теплий період року:

- температура 23—25 °С;

- відносна вологість - 40-60%;

- швидкість руху повітря до 0,1 м/с.

Параметри мікроклімату в приміщенні підтримуються за допомогою кондиціонера. Крім того передбачено обігрів приміщення у холодний період

року.

Рівні іонізації повітря приміщень при роботі на ВДТ та ПЕОМ визначені в таблиці 5.1

Таблиця 5.1 Рівні іонізації повітря

Рівні іонізації повітря

Кількість іонів в 1см повітря

n+

n-

Мін. необхідні

400

600

Оптимальні

1500-3000

3000-5000

Макс. допустимі

50000

50000

Для підтримки допустимих значень мікроклімату концентрації позитивних і негативних іонів та чистоти повітря передбачено кондиціонування повітря, зволожувач повітря та систему опалення у холодний період року.

Соседние файлы в папке MagRV