Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом / Розділ_5_ОП.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

5. Охорона праці Вступ

Вдосконалення системи автоматизації котлоагрегата ТЕЦ цукрового заводу направлене не лише на підвищення точності управління технологічним процесом, а й на полегшення обслуговування технологічного обладнання, зниження рівня впливу шкідливих та небезпечних факторів та покращення, таким чином, умов праці вцілому. Це досягається за рахунок впровадження автоматичної системи регулювання на базі мікропроцесорного контролера, персонального комп’ютера, які розташовані у окремому пункті управління.

При вдосконаленні системи автоматизації враховані основні вимоги нормативної технічної документації з охорони праці [1,2].

5.1. Умови праці

Робоче місце оператора знаходиться як у виробничому приміщенні біля котла та засобів автоматизації по місцю, так і в операторському. Небезпечні фактори:

- підвищена температура повітря робочої зони;

- шум та вібрація;

- рівень освітленості робочої зони;

- наявність обладнання працюючого під тиском;

- запиленість виробничого приміщення.

  • електро - та пожежонебезпека;

  • наявність рухомих механізмів та пристроїв.

5.2. Санітарно-гігієнічні вимоги до виробничих приміщень та розміщення обладнання

Всі котлоагрегати в котельні ТЕЦ встановлені згідно [3]. В котельні ТЕЦ встановлено 2 котлоагрегати марки БМ-35/39. Розмір котельні становить 50х25х15м. Котельня розташована окремо від основного корпусу цукрового заводу. Ширина проходу між котлами, а також між котлами і задніми стінами – 5м. Відстань від фронту котла до передньої стінки котельні і від бокових стін до крайніх котлів 6м.

Для зручності обслуговування котлів змонтовані багатоярусні технологічні площадки, які починаються з висоти 2,5м. Висота вільного проходу між змонтованими по висоті площадками складає 2,5м, ширина площадок 1,2м. Кількість ярусів площадок 4.

Технологічні площадки і сходи мають рифлену поверхню, обладнанні перилами висотою 1м та обшиті знизу суцільною бортовою обшивкою висотою 0,17м. Між обшивкою та перилами на висоті 0,5м від настилу площадки знаходиться додаткова поздовжня загорожа. Відкриті монтажні пройми мають загорожу висотою 1,2м.

Пункт управління розташований на 2 поверсі котельні. Площа приміщення операторського пункту складає 20м2висота – 2,5м. План пункту управління та розташування обладнання показано листі 3 графічної частини проекту.

5.3. Мікроклімат та чистота повітря виробничого середовища

Для виробничого приміщення метеорологічні умови повинні знаходитись в межах вказаних у ДСН 3.3.6.042-99 “Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень” та наведені в Таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 Межі метрологічних умов для виробничого приміщення

Період року

Температура

Відносна вологість,

φ, %

Швидкість руху повітря, V, м/с

Верхня межа

Нижня

Робоче приміщення

Теплий

29

27

55

0,4

Холодний

22

19

≤ 75

0,2…0,3

На пультах і постах управління технологічними процесами під час виконання робіт операторського типу слід дотримуватися оптимальних величин температури повітря 22…24°С, його відносної вологості 40…60% і швидкості руху повітря не більше 0,1м/с.

Параметри мікроклімату і чистота повітря забезпечуються припливно-витяжною вентиляцією, яка змонтована у відповідності з вимогами СНиП 2.04.05-91 “Отопление, вентиляция и кондиционирование”, захист від підвищеної температури здійснюється за рахунок теплоізоляції гарячих поверхонь. Температура на поверхні теплоізоляції складає не вище 45°С.

Забирання забрудненого повітря здійснюється за допомогою аераційного ліхтаря, а подача свіжого – механічним вентилятором. Кратність обміну повітря становить 3 рази на годину.

В операторському пункті управління оптимальні параметри мікроклімату та чистота повітря забезпечуються встановленням кондиціонера, а взимку обігрівача.