Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни національний університет харчових технологій

Лабораторна робота №6

Дослідження характеристик регулюючих органів

Київ 2011

Зміст

1.Вступ 3

2. Загальні відомості 5

3. Перелік і технічна характеристика стенду та обладнання 6

4. Опис роботи стенду 12

5. Розрахунок регулювального органа 13

6. ВИДИ Й ОБЛАСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ РЕГУЛЮВАЛЬНИХ ОРГАНІВ 14

7. Регулювальний орган як елемент гідравлічного ланцюга об'єкта автоматизації 15

8. Залежність витрати через гідравлічний опір від перепаду тиску на ньому 19

9. Приклад розрахунку регулювального органа на рідині (турбулентний режим) 23

Тема: Дослідження характеристик регулюючих органів

Мета: Навчитись вибирати регулюючі органи в залежності від вимог до системи управління

1.Вступ

Автоматизація виробничих процесів створює певні техніко-економічні переваги у всіх галузях сучасного господарства України.

В першу чергу змінюється характер і умови праці на виробництві. Скорочуються до мінімуму трудові затрати, понижується психологічне навантаження працівника, на його долю залишаються лише функції по перенастроювані автоматичних систем на нові режими та участь в ремонтно-налагоджувальних роботах. Зменшується число обслуговуючого персоналу і затрати на його утримання.

Важливе питання автоматизації - встановлення її раціонального рівня та об’єму, який повинен бути економічно обґрунтований, і визначення методів та засобів автоматизації.

Впровадження автоматизації приносить значний економічний ефект за рахунок заощадження енергетичних ресурсів, збільшення виробничих потужностей, підвищення якості продукції.

Основними автоматичними пристроями які визначають технологічний режим процесу, є регулятори. Тому спочатку необхідно вибирати параметри, які необхідно регулювати, та канали внесення регулюючих впливів і лише після цього почати вибір інших параметрів.

Процес регулювання полягає в підтримуванні заданого значення регульованої величини об’єкта. Сукупність технічних засобів та об’єкта управління (регулювання) складає автоматичну систему регулювання АСР. Загальна структура найпоширеніших АСР зображена на рисунку, де Х – плинне значення регульованої (вихідної) величини; Хзд – задане значення регульованої величини; Z1…Zn – збурювальні діяння на систему (об’єкт); U – регульоване діяння на об’єкт управління.

Z

ОУ

U X

Вибираючи контрольні параметри, необхідно керуватися тим, щоб при мінімальній їх кількості забезпечувався найповніший обсяг інформації про процес.

Параметри сигналізації починають вибирати після аналізу об’єкта щодо його вибухо- та пожежобезпечності, а також токсичності й агресивності перероблюваних речовин. Сигналізації підлягають параметри, які можуть привести до аварії або істотно порушити технологічний режим.

Якщо в ході проведення технологічного процесу виникають вибухо- та аварійно- небезпечні ситуації, то слід передбачити відповідний захист. Параметри такого захисту вибирають залежно від того, що може бути причиною аварії.

Схеми та пристрої автоматичного блокування попереджають неправильні запуски та зупинки апаратів і машин, а також виключають можливість виконання наступних операцій, якщо не виконана хоча б одна з попередніх.

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418