Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робот2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
163.33 Кб
Скачать

31

Курсова робота

Стежками Кримських гір

ЗМІСТ

ВСТУП......................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1. ВІДОМОСТІ ПРО КРИМ ……...........................................................5

1.1. Рослинний світ……..................................................................................7

1.2. Тваринний світ……..................................................................................8

1.3. Несприятливі природні явища..............................................................10

РОЗДІЛ 2. ЗАПОВІДНИЙ КРИМ....................................................................... 12

2.1. Стежками Кара-Дагу ……...................................................................12

2.2. Природний заповідник Ак-Каян.….........................………………...13

РОЗДІЛ 3. КУЛЬТУРНО-ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ КРИМУ.………...…. 14

3.1. Охорона здоров’я, туризм, культура.…………………………….... 14

3.2. Екологічні проблеми.……………………………………………..… 15

3.3. Яким повинен бути Кримський регіон в ХХІ ст……………..…… 16

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………….…… 30

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………….. 31

ВСТУП

«Крим – це найпи шн іша модель,

яку сам Бог подарував земній кулі…»

Є. В. Марков

На усі часи природа наділила Крим неповторною красою і багатствами. І це не могло не привернути погляди близьких і далеких сусідів. Крім того, з найглибшої сивини віків і Європа, і Азія усвідомили: хто володіє Кримом, той і є володар на Чорному морі.

Зараз, на перетині століть і тисячоліть, на очах змінюється світ, змінюються доби, культури, системи цінностей.

Мета – закохати кожного з вас в Крим, приблизити до його образу, пройтися стежками Криму і відкрити всі його перлини, показати, що не випадково «зачарованість» природою Криму випробувало багато людей, які створили його історію і культуру.

Сучасний образ Криму не просто дзеркальне відображення реальної дійсності: недосконала економіка, соціальна недоулаштованість, політична нестабільність, порушено навколишнє середовище. Це неодмінно досвід минулих подій і поколінь. І чим повніші та глибші наші знання про минуле і сучасне Криму, тим яскравіше він малюється, оптимістичніше сприймається не тільки його доля й майбутнє, а й наше життя в усіх його проявляннях.

Моя робота присвячена Криму, тому що це не тільки загадковий і таємничий півострів, це також чудова природа, високі гори і незабутні краєвиди. Але все жтаки в Криму також вистачає різноманітних проблем.

Я не одноразово була в Криму, і кожного разу це були нові відчуття, нові враження. Цього літа ми жили під потухлим вулканом Карадаг. Моя родина ходила на багато екскурсій і ми встигли зробити свої дослідження про цей чудовий куточок земної кулі.

Мене вразила величність і краса Кримських гір. Існує багато легенд, міфів і повір’їв зв’язаних з лавою, яка застигла під час виверження вулкану. Історія Криму – це легенда, це пісня, записана нотами печерних міст, руїнами середньовікових замків і фортець, вражаючи своєю величністю палаців, збережених до наших днів.

Розділ 1. Відомості про крим

Кримський півострів займає порівняно невелику територію - але він в 20 разів менше від Піренейського і Балканського півостровів, в 15 разів - Камчатки і Малої Азії. Але відомим, значущим і привабливим Крим став багато в чому завдяки особливостям своєї природи, і перш за все своєрідному географічному положенню.

Це південна територія, що тягнеться між 44 і 46° зх. ш. так само, як і південь Франції, Предкавказзя, Великі американські озера в США. Крим знаходиться в межах величезного материка Євразія і практично на рівному видаленні від Північного полюса і екватора - широта 45° перетинає півострів поблизу міста Джанкой. На цих же широтах проходить межа двох кліматичних поясів, тому на такому маленькому півострові спостерігаються атмосферні процеси і явища, характерні як для півдня помірного географічного пояса, так і для субтропіків.

Крайня північна точка Кримського півострова (Перекопській перешийок) видалена від крайньої південної (мис Сарич) на 207 км, а західна (мис Кара-Мрун на Тарханкутськом півострові) від східної (мис Ліхтар на Керченському півострові) – на 324 км.

Своєю формою Крим нагадує спотворений ромб, а людям з уявою – птаха, який як би пікірує з півночі на південь; врізаючись у води Чорного моря. Можна представити і лебедя, голова і відносно коротка шия якого (Керченський півострів) звернена до сходу.

Краса півострова і особливості його контурів дозволили відомому чилійському поету Пабло Неруде назвати його «найпрекраснішою медаллю на Землі».

Три миси, подібно трьом китам, в Чорному і Азовському морях як би «підтримують» півострів. Образний вираз «острів Крим» близько до істини з сушею його сполучає тільки Перекопській перешийок, який місцями звужений до 7 км. А в районі Чонгара всі транспортні магістралі прокладені через затоку Сиваш по мосту і насипній греблі.

В старих путівниках Перекопській перешийок по своєму графічному положенню порівнювався з Панамським перешийком, хоча замість глибоких морів тут мілководдя і в'язкий сірий бруд.

В далекі часи через перешийок був проритий рів глибиною до 10 м і споруджений земляний вал висотою в 20 м і завдовжки до 11 км. Перекопській вал теж сприяв відділенню кримських земель від північних території.

Майже «острівне географічне положення» між двома морями - Чорним і Азовським усилює ізольованість півострова, що особливо помітно відображається на його рослинному і тваринному світі: тут багато рідкісних видів, що зустрічаються тільки в Криму.

Розташовуючись на крайньому сході обширної зони Середземномор'я, Кримський півострів є «мостом», що сполучає його з іншими регіонами (Ближній Схід, Кавказ, Східно-Єропейськая рівнина). Крим - місце, де спостерігається зміна ареалів (областей географічного розповсюдження) рослин і тварин. Це сприяє видовому багатству і додає своєрідність флорі і фауні.

Різноманітна і поверхня півострова; обширні плоскі рівнини чергуються з розчленованими височинами, які на півдні зміняються гірськими масивами, що круто обриваються до моря. Спостерігається різкий контраст між кліматом: від степового клімату помірного географічного пояса в рівнинній частині до субсередземноморського (з елементами субтропічного) на Південному березі.

Те, що рівнини межують з горами, гірські гряди – з морем, обумовлює різноманіття ландшафтних комплексів, мозаїчний розподіл. Це створює неповторний колорит кримської природи. Недаремно такий привабливий Крим для кінематографістів, які знаходять тут відповідні для зйомок пейзажі багатьох регіонів світу.

В Криму знімалися фільми: «Вершник без голови», «Дон Кіхот», «Діти капітана Гранту», «Собака на сіні», «Небесні ластівки», «Овід», «Кавказька полонянка» і багато інших.

Межі різних контрастних середовищ – побережжя річок, озер, морів, передгір'я, лісостепу – завжди викликали інтерес і притягали до себе людей. Не є виключенням і Крим, який завдяки різноманіттю природних відмінностей став справжнім природним музеєм, а через помітне географічне і геополітичне положення – районом давнього і інтенсивного заселення.

Самою природою півострів Крим створений для пізнання і творчості, захоплення і натхнення, відпочинку і лікування.

Коли ти приїжджаєш до Криму, ти довго не віриш чарівним декораціям, що розгортаються довкола тебе: цьому синьому морю, що зливається з небом, цій підхмарній стіні скель, цим селам-іграшкам, які немов упустив хтось в хаос круч. Але, коли ти покидаєш Південний берег, коли чарівні декорації залишаються вдалині від тебе, твоя душа тужить по них, як по втраченому раю. Люди, що пожили в Криму або відвідувала його, ніколи не забувають його.