Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Верба.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
41.08 Mб
Скачать

П е р е д м о в а

Ім’я Григорія Савича Сковороди – видатного українського християнського мандрівного філософа, богослова, письменника, педагога, музиканта – яскравою сторінкою вписано в історію духовної культури України і, зокрема, Переяслава. Тут, у Переяславі і на Переяславщині, розпочав свою педагогічну і літературну діяльність 28-річний вихованець Києво-Могилянської акадедемії: у 1750 – 51 рр. викладачем поетики Переяславського колегіуму, а з 1753 по 1759 роки (з перервою в 1754 р.) – приватним учителем у родині Каврайського дідича Степана Томари (село неподалік від Гельмязова). Саме в Кавраї закладено основи його всеукраїнського визнання.

Місто Переяслав-Хмельницький і село Каврай свято бережуть історичну пам’ять про великого мислителя. В 1972 р. у місті відкрито меморіальний музей Г.С. Сковороди, в 1994 р. Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному інституту (з 2002 р. – педагогічний університет) присвоєно ім’я Григорія Сковороди.

З Переяславом пов’язане подальше систематичне і всебічне дослідження творчості Г.Сковороди. Адже саме при Переяслав-Хмельницькому музеї Г. Сковороди в 1982 році були започатковані Сковородинівські читання й відтоді проводяться щодва роки в нашому місті, а з 1989 року – в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди. За цей час було проведено 13 Сковородинівських читань, за матеріалами яких були видані збірки науково-теоретичних праць, розвідок, досліджень: «Сковорода Григорій: дослідження. Розвідки. Матеріали» (К., 1992), « Сковорода Григорій: образ мислителя» (К., 1997), «Сковорода Григорій: ідейна спадщина і сучасність» (К., 2003), «Григорій Сковорода – джерело духовної величі і сучасність» (Тернопіль, 2007), «Григорій Сковорода – духовний орієнтир для сучасності» (К., 2007). Цього ж року вийшла монографія автора цього навчального посібника «Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди» (Тернопіль, 2007), у якій вперше в історії сковородинознавства досліджено майже 4000 віршів слов’янської Біблії, які цитує і коментує Сковорода в своїх творах та листах, і подано їх у паралельному перекладі українською мовою. Все це свідчить про зростаючу роль Сковородинознавства в середовищі вищої школи та академічної науки. Все більше ця галузь гуманітарної науки знаходить прихильників поміж молоддю.

З метою більш глибокого оволодіння всіма студентами основами сковородинівського вчення в університеті запроваджено спецкурс зі сковородинознавства, який передбачає вивчення життєвого шляху мандрівного християнського філософа, його літературної творчості, філософсько-богословських поглядів, педагогічної діяльності та педагогічного вчення. Григорій Верба

З М І С Т

РОЗДІЛ I

КОРОТКИЙ ЛІТОПИС ЖИТТЯ ГРИГОРІЯ (ВАРСАВИ) СКОВОРОДИ

РОЗДІЛ II

ЛІТЕРАТУРНА ТВОРЧІСТЬ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

РОЗДІЛ III

ФІЛОСОФІЯ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

РОЗДІЛ IV

БОГОСЛОВСЬКІ ПОГЛЯДИ СКОВОРОДИ

РОЗДІЛ V

ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ПЕДАГОГІЧНІ ПОГЛЯДИ ГРИГОРІЯ

СКОВОРОДИ

КОРОТКИЙ ЛІТОПИС ЖИТТЯ ГРИГОРІЯ (ВАРСАВИ) СКОВОРОДИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]