Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Верба.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
41.08 Mб
Скачать

5. Сковорода й педагогічна думка хіх-хх ст.

Свого часу видатна діячка на ниві українського шкільництва Софія Русова писала про те, що в багатьох творах Сковороди „висловлені такі думки, які освітлюють філософське і громадське значення виховання, показують напрямки, якими бажано вести дитину до свідомості”. Ідеї Сковороди знайшли своє продовження і в педагогічній думці XIX – XX століть. З-поміж тих педагогів, чиї думки суголосні науці Сковороди, назива­ють, зокрема, Костянтина Ушинського, Памфіла Юркевича, Сергія Миропольського, Бориса Грінченка, Софію Русову, Якова Мамонтова, Василя Сухомлинського та інших. Скажімо, близькою до науки Сковороди є висловлена Памфілом Юркевичем у його «Курсі загальної педагогіки» думка про навзаємну залежність „доброго виховання” та світу ідей („...тільки досте­менне пізнання справжньої сутності духа вможливлює прави­льне виховання, і тільки правильне виховання дає духу можливість оприявнити в житті свою справжню сутність”), а педагогіка Василя Сухомлинського, чия найвідоміша праця має назву «Серце віддаю дітям», виразно нав'язується до сковородинської „філософії серця”: „Щоб стати справжнім педагогом, вихователем дітей, треба віддати їм своє серце” [Л.У. – С. 504-506].

Література.

Багалій Д.І. Український мандрований філософ Гр. Сав. Сковорода. – Харків: Державне в-тво Україна, 1926. – 397 с.

Барабаш Ю. “Знаю человека…” Григорий Сковорода: Поэзия. Философия. Жизнь. – Москва: Художественная литература, 1989. – 335 с.

Верба Г.М. Сковорода і музика // Сковорода Григорій: образ мислителя / Збірка наук. праць. – Київ, 1997. – С. 417 – 430.

Верба Г. Перечитуючи Сковороду (Коментарі дослідника до кількох хрестоматійних поезій Григорія Сковороди) // Дивослово. – 1998. №7. – С. 34 – 36.

Верба Г.М. Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди / Монографія. – Тернопіль, видавництво Астон. – 656 с.

[Ковалинский М.И.] Жизнь Григория Сковороды / Сковорода Г.С. Повне зібрання творів: У 2 т. – Київ: Наукова думка, 1973.

Махновець Л. Григорій Сковорода. Біографія. – Київ: Наукова думка, 1972. – 255 с.

Мишанич О. Григорій Сковорода (1722 – 1794 ) // Сковорода Г. Твори:

У 2 т. / Передмова О. Мишанича. – Київ: Обереги, 2005. – Т. 1. – С. 9 – 35.

Ніженець А.М., Стогній І.П. Григорій Сковорода. Пам’ятні місця на

Україні. – Київ: Наукова думка, 1984. – 94 с.

Попович М. Григорій Сковорода: філософія свободи . – Київ: Майстерня

Білецького, 2007. – 256 с.

Стадниченко В.Я. Іду за Сковородою: Сповідь у любові до вчителя

[Документальна повість-подорож]. – Київ : Криниця, 2002. 176 с

Ушкалов Л.В. Григорій Сковорода: семінарій. – Харків: Майдан,

2004. – 876 с.

... Р Е Ц Е Н З І Ї...

Верба Г.М. Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди (Сковорода і Біблія. Путівник): Монографія. - Тернопіль: Видавництво Астон, 2007. -656 с.

Монографія Григорія Митрофановича Верби "Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди" ("Сковорода і Біблія". Путівник) - унікальне явище в історії сковородинознавства. Вперше за двісті років досліджено весь корпус церковнослов'янських віршів слов'янської Біблії (близько 4000), які цитує Сковорода у своїх творах і листах. Цитати звірено з Біблією. Вперше слов'янський текст подається в паралельному перекладі українською мовою.

Автор з позиції самого Сковороди як християнського філософа розкриває таємницю його сакрального імені, по батькові, прізвища та псевдоніма. Монографія стане надійним підґрунтям не тільки у справі вивчення мови Сковороди. Вона буде справжньою знахідкою для фахівців, які готуватимуть нове академічне видання творів нашого великого християнського філософа (це видання вже давно на часі), для тих, хто буде перекладати твори Сковороди сучасною українською мовою чи будь-якими іншими мовами, зрештою, дт всіх, кому цікава філософія та поезія Сковороди. Монографія "Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди" відкриває новий етап в історії студій над Сковородою.

Для фахівців-сковородинознавцїв, перекладачів, релігієзнавців, аспірантів, учителів, студентів.

РЕЦЕНЗІЯ

на рукопис книги Григорія Митрофановича Верби «Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди»

Понад десять років тому один з найвидатніших українських інтелектуалістів XX століття Юрій Володимирович Шевельов, говорячи про ті завдання, які стоять перед дослідниками мови Сковороди, наголошував на доконечній потребі коментаря до тих численних біблійних цитат, що ними переповнені твори нашого філософа. "Особливо велике значення це має, - зазначав Шевельов, - коли розглядати церковнослов'янські компоненти у його лексиці. Чи він запозичував їх тільки або переважно з церковнослов'янського тексту Біблії? Чи було щось оригінального й специфічного в цьому його виборі? Де церковнослов'янізми виступають активними компонентами його стилю (стилів)? Такої перевірки біблійних цитат Сковороди... ніколи ще не здійснювано". Ба більше - Шевельов уважав, що така перевірка, з огляду на ті обставини, в яких перебуває сьогодні українська гуманістка, є справою досить віддаленого майбутнього. Принаймні, саме так він казав мені в 1996 році. І сьогодні я радий, що незабутній Юрій Володимирович у цьому своєму прогнозі помилився. Справді-бо, книга Григорія Митрофановича Верби, яка є наслідком його багаторічної напруженої праці, дає підстави для відповідей на поставлені Шевельовим питання. Зі свого боку, хотів би підкреслити, що вона стане надійним підґрунтям не тільки у справі вивчення мови Сковороди. Вона буде справжньою знахідкою для фахівців, які готуватимуть нове академічне видання творів нашого великого філософа (це видання вже давно на часі), для тих, хто буде перекладати твори Сковороди сучасною українською мовою чи будь-якими іншими мовами, зрештою, для всіх, кому цікава філософія та поезія Сковороди.

Не підлягає жодному сумніву, що книга Григорія Митрофановича Верби «Ключ до християнської філософії Григорія Сковороди» має бути надрукована. Публікація цієї книги стане непересічною подією в історії студій над Сковородою.

Рецензент;доктор філологічних наук,

професор кафедри української літератури Харківського державного педагогічного університету їм. Г. Сковороди Леонід Ушкалов

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]