Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц.психологія.Гуріна.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
272.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Державний вищий навчальний заклад

«Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет

імені Григорія Сковороди»

Факультет педагогіки і психології

Кафедра психології

ЗАТВЕРДЖУЮ”

Проректор з навчально-виховної роботи

___________________ ____.______.2011р.

Програма інтегрованого навчального курсу

«СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ.ПЕДАГОГІЧНА ПСИХОЛОГІЯ»

(за вимогами кредитно-модульної системи)

Розробники: канд.психол.наук, доцент Гуріна З.В.

Рецензенти:

Затверджено на засіданні кафедри _____психології____________________

__________________________________________________________________Протокол №___1___ від _01___._вересня______________ 2011р.

м. Переяслав-Хмельницький – 2011

І. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

У наш час визначальними тенденціями розвитку світової освітньої системи стають поглиблення її фундаменталізації, посилення гуманістичної спрямованості, духовної та загальнокультурної складової освіти. Актуальною є потреба формування у студентів системного підходу до аналізу складних життєвих і суспільних явищ, розвитку стратегічного мислення, соціальної та професійної мобільності.

Забезпечення високого якісного рівня вищої освіти є одним із головних завдань, невід’ємних від розвитку суспільних процесів, соціальної сфери в цілому. Підготовлена нами програма з курсу “Соціальна психологія” є кроком на шляху до вирішення цього завдання. Відповідно до навчального плану, вона включає в себе три модулі. Тематика модулів відображає основні проблеми міжособистісної і міжгрупової взаємодії людей у процесі життєдіяльності та знайомить з основними шляхами і способами їх вирішення.

Мета курсу – забезпечити оволодіння майбутніми фахівцями – психологами та вихователями категоріальним апаратом соціальної психології, розуміння основних принципів та положень цієї науки; озброєння студентів глибокими теоретичними знаннями, уміннями і навичками соціально-психологічного циклу, що дозволить їм вільно використовувати навички практичної та дослідницької діяльності у соціальній та психолого-педагогічній сфері.

Вивчення зазначеного курсу передбачає формування у студентів таких психологічних знань:

- етапи становлення соціальної психології як окремої науки;

- особливості застосування загальнопсихологічних та специфічних дослідницьких методів у соціальній психології;

- специфіку міжособистісної та міжгрупової взаємодії людей у різних видах діяльності, перш за все – навчально-виховній та суспільній її формах;

- соціально-психологічні особливості становлення і розвитку особистості в процесі різних форм соціалізації людини (дитини).

На основі цих знань у студентів мають бути сформовані такі уміння:

- вільно та осмислено використовувати термінологічний апарат соціальної психології;

- ефективно застосовувати в практичній суспільній та психолого – педагогічній діяльності методи дослідження соціальної психології: збору та обробки інформації; контент-аналіз; групу “активних” соціально-психологічних методів:

  • соціально-психологічного тренінгу;

  • культурно-психологічного тренінгу;

  • соціальної психорегуляції;

  • концептуально-діалогічні методи соціальної психології (психодрама й соціодрама Дж.Морено; трансактний аналіз Е.Берна; психосинтез Р.Ассаджіолі; психоаналіз З.Фрейда, тощо);

- використовувати прийоми і способи вербальної і невербальної комунікації для успішної взаємодії з людьми у соціальній сфері та учнями (студентами) у навчально – виховному процесі;

- враховувати динаміку групової взаємодії при дослідженні офіційної і неофіційної структури соціальних груп (класу).

- уміти аналізувати соціально – психологічні (масові ) явища у великих групах.

Підтвердженням ефективності засвоєних знань, сформованих умінь і навичок є результативність їх застосування у процесі власного навчання, психолого-педагогічної практики та життєдіяльності в цілому.