Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Брючні кишені

.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
188.42 Кб
Скачать

Брючні кишені

Задній прорізний кишеню з клапаном. Місця розташування кишень на поличках намічають по допоміжному лекалу чотирма лініями: двома вздовж, що визначають напрямок входу в кишеню, і двома поперек в кінцях кишень.

Обтачку приточують до підкладки кишені (мал. 17, а), як і подзор, до і після обробки прорізу кишені. Обтачку приточують до полички в розкладеному вигляді, поклавши зріз обтачки встик до згину відвернути клапани. Кінці рядків прітачіванія обтачки повинні закріплюватися і розташовуватися на одному рівні з кінцями рядків приточування клапана (рис. 17, б).

Рис. 17. Обробка задньої кишені з клапаном

Обробка прорізу кишені починається з приточування до поличках клапана і обтачки. Положення обтачки при прітачіванія може бути різне, що визначає спосіб обробки нижнього краю прорізу кишені, тобто чи буде він оброблятися обтачним швом в просту або складну рамку або в кант.

Потім поличку між рядками приточування клапана і обтачки розрізають з виворітного боку, починаючи розріз із середини і не доходячи до кінця рядків 10-15 мм. У кінцях кишень полички прорізають під кутом до рядках, не доходячи до рядків по 1 мм (рис. 17, в).

Обробка нижнього краю прорізу кишені обтачним швом в просту рамку може бути виконана однієї (рис. 17, г) рядком при прітачіванія обтачки в складеному вигляді, що не вимагає додаткової рядки для закріплення рамки і робить цей спосіб обробки більш економічним.

Кінці прорізу кишені закріплюють з вивороту зворотного рядком, підтягуючи обтачку і розправляючи розсічені кути полички в кінцях кишені. Зрізи підкладки кишені сточують швом, шириною 10 мм. Відстань між рядками сточування бокових зрізів підкладки кишені має бути на 10-15 мм більше довжини прорізу кишені.

Якщо передбачено в моделі брюк, по верхньому краю прорізу кишені виконують оздоблювальну строчку, розташовуючи її паралельно шву приточування клапана.

Кишені в швах. Кишені такої конструкції застосовуються в різних видах чоловічих брюк, як класичних, так і спортивних. При цьому напрям (вертикальне, горизонтальне, похиле) фасонних ліній і витачек не відбивається на технологічній послідовності обробки кишені. Змінюється лише форма мішковину.

Місце входу в кишеню уточнюють на примірці і намічають контрольними лініями (сметочнимі стібками). Довжина входу в кишеню приймається 14-15 см (рис. 18). Для обробки кишені потрібні дві деталі - верхня і нижня мішковини.

Рис. 18. Розмітка місця розташування кишені в шві

Побудова викрійок, мішковини

Форма мішковини для кишені з вертикально або злегка похило розташованою лінією входу показана на рис. 19. Для таких кишень зазвичай приймають стандартні розміри мішковини: довжина - 25-30 см, ширина внизу - 13-15 см, ширина вгорі - 1,5-6 см. Якщо кишеню роблять на виробі, відрізному по лінії талії, або на спідниці, то для стійкого становища мішковини ширину її вгорі приймають не менше 5-6 см, щоб мішковина втачівалась в шов по лінії талії вироби. У цільно виробах ширина мішковини вгорі дорівнює 1,5 см.

Рис. 19. Викрійка мішковини кишені

Для побудови викрійки мішковини на аркуші паперу проводять вертикальну або похилу (відповідно фасонної лінії на кресленні) лінію ГВ довжиною 25-30 см. З цієї лінії від точки Г вниз відкладають 3-5 см.

У виробах, відрізних по лінії талії, або на спідницях відрізок АГ дорівнює відстані від лінії талії до входу в кишеню. Потім по тій же лінії від точки А відміряють довжину входу в кишеню АБ = 14-15 см.

Від точок Г і В вправо проводять дві горизонтальні прямі, на яких відповідно відміряють ширину мішковини вгорі і внизу: ГД = 1,5-6 см; ВІ = 13-15 см.

Поєднавши точки Д, І і В плавною кривою з заокругленням у точки І, як показано на рис. 19, отримують контур мішковини ГДІВ. З цього контуру змальовують припуск на ширину шва, що дорівнює 1,5 см, і вказують напрям ниток основи. Для зручності обметування зрізів припуск на ширину шва в нижній частині мішковини слід збільшити і змалювати так, як показано на малюнку.

Побудовану таким чином викрійку мішковини вирізують і по ній викроюють дві однакові деталі, на яких контрольними надсічки намічають вхід в кишеню (АБ).

Послідовність обробки. Вирізані з тканини мішковини лицьовими сторонами накладають на лицьові сторони основних деталей і суміщають по контрольних надсічки, визначальним вхід в кишеню (мал. 20). Кожну мішковину пріметивают і притачивают по всій довжині швом шириною 1,5 см, після чого зрізи обметують зигзагоподібної рядком.

Рис. 20. Розмітка надсечек

Потім прітачать мішковини відгинають вбік і припуск на ширину шва заутюжівают на мішковину (мал. 21, а). Для закріплення перехідного канта верхню мішковину, прітачать до передньої деталі виробу, по довжині входу в кишеню настрачівают на запас шва поруч зі швом приточування (мал. 21, б).

Рис. 21. Обробка кишені в шві

Заготовлені таким чином основні деталі виробу з відігнутими в сторону мішковина складають лицьовими сторонами всередину, суміщають по контрольних надсічки і сточують по фасонної лінії. При цьому на рівні контрольних надсечек, що визначають вхід в кишеню, роблять похилі закріпки (0,5-0,75 см), як показано на рис. 21, ст.

Мішковини зметують і сточують після з'єднання основних деталей швом, шириною 1,5 см. Після цього всі зрізи припусків на шви обметують зигзагоподібної рядком, а шов мішковини приутюживают.

Вхід в кишеню може бути оброблений листочків, кантом і т. п. У цьому випадку обробку кишені починають з прітачіванія обробної деталі. Готову обробну деталь накладають лицьовою стороною на лицьову сторону передньої деталі виробу по довжині входу в кишеню і після зрівнювання зрізів наметивают (рис. 21, г). Подальша обробка кишені проводиться аналогічно наведеній вище.

Бічні кишені передніх половинок брюк («Чеські кишені»).

Перший спосіб обробки. З вивороту передніх половинок брюк на відстані 1 см від зрізу кишені прокладають кромку (рис. 22, а), посажівая основну тканину на 0,3-0,5 см. Крайку приточують або підшивають вручну стібками, непомітними з лицьового боку. Посадку сутюжівают. По зрізу кишені притачивают обтачку з основної тканини швом шириною 0,5-0,7 см (рис. 22, б). Шов разутюжівают.

Рис. 22. Перший спосіб обробки кишень

З вивороту на шов накладають верхній зріз мішковини, пріметивают, обтачку вивоврачівают на виворіт, випускають з основної деталі в бік обтачки кант, шириною 0,5 см, виметивают його, приутюживают і закріплюють обробної рядком на відстані 0,6-0,7 см від краю (рис. 22, в).

Внутрішній зріз обтачки підгинають на 0,5-0,7 см в сторону вивороту і настрачівают на мішковину на відстані 0,1 см від підігнутою краю або настрачівают, не підгинаючи, з попереднім обметуванням зрізу або на машині з зигзагоподібної рядком при ширині зигзага 0, 3-0,4 см.

Бокову частину передньої половинки брюк накладають лицьовою стороною на лицьову сторону задньої половинки, зрівнюючи бічні зрізи, з вивороту підкладають мішковину і сточують на відстані 0,9 см від зрізів (мал. 22, г). Шов приточування бічній частині передньої половинки до задньої половинці разутюжівают і зріз шва з боку задньої половинки огинають мішковиною і приутюживают. Внутрішній зріз бічної частини передньої половинки брюк підгинають на 0,5-0,7 см всередину і настрачівают на мішковину на відстані 0,1 см від підігнутою краю (рис. 22, д). Допускається настрачіваніе і без підгину краю всередину з попереднім його обметуванням.

Передні частини передніх половинок брюк накладають на бокову частину передньої половинки згідно розміченій на ній лінії і настрачівают на відстані 0,6-0,7 см від краю і від кінців кишені в ту і іншу сторони. Потім з'єднують бічні зрізи передніх і задніх половинок і сточують мішковину. Закріплення кінців і пріутюжіваніе кишені виконують так само, як при обробці кишень в бічних швах (рис. 22, е).

Другий спосіб обробки. Щоб уникнути зайвої товщини по краю кишені його передню частину рекомендується обробляти з припуском на підгин. В цьому випадку змінюється конструкція і технологія обробки мішковини.

Мішковину кишені викроюють з двох частин: верхньої і нижньої (рис. 23, а). Після обметування зрізів бічній частині передньої половинки (подзор) її накладають на нижню частину мішковини і настрачівают внутрішній край на відстані 0,1-0,2 см від обробленого зрізу.

Рис. 23. Другий спосіб обробки бокової кишені

Потім мішковину складають, зрівнюючи зрізи, і сточують швом, шириною 0,1 см (рис. 23, б). Зрізи обметують. На передній половинці брюк намічають лінію згину. З вивороту передньої половинки до наміченої лінії згину з боку припуску притачивают лляну кромку або прокладають за допомогою праски крайку з тканини з одностороннім клейовим покриттям.

Припуск передньої половинки брюк на ділянці кишені перегинають в сторону вивороту і заутюжівают згин. Всередину згину вкладають підготовлений зріз верхній частині мішковини і прокладають оздоблювальну строчку на відстані 0,6 см від краю. Внутрішній край припуска передньої половинки брюк на відстані 0,1-0,2 см від краю настрачівают на мішковину, відгинаючи передню половинку (рис. 23, в).

При сточуванні бічних зрізів брюк мішковина кишень не повинна потрапляти під рядок. Після разутюжіванія швів зрізом мішковини закривають бічний шов і в кінці кишені ставлять закріпку (рис. 23, г).

Обробка гульфика на брюках

Застібка-блискавка. Така застібка останнім часом витіснила традиційну застібку на гудзиках. Вона менш трудомістка, прискорює процес обробки, робить вузол тонше завдяки зменшенню кількості шарів тканин в ньому.

Ця застібка може виконуватися в брюках як з відрізними гульфіком і откоском, так і з суцільнокроєними. Розглянемо обробку застібки-блискавки в брюках з суцільнокроєними деталями (мал. 24). Тасьму застібки-блискавки (окремо ліву і праву частини) настрачівают на суцільнокроєні гульфик і откосок по надсічки (рядки 1 і 2). Потім деталі з'єднують з поясом. Пояс при цьому варіанті обробки не має виступаючих кінців для застібки. На ньому запресовують металеві кнопки.

Рис. 24. Обробка застібки-блискавки в штанах

Зрізи деталей застібки разом з передніми зрізами пояса окантовують (рядки 3 та 4). Ліву передню половинку брюк перегинають, розташовуючи зубці застібки на відстані 15 мм від перегину, і виконують рядок 5, яка є одночасно скріплюючою і обробної. Для закріплення краю пояса на лівій передній половинці брюк роблять закріпки.

При відрізних гульфік і откоске застібку-блискавку настрачівают на лицьову сторону гульфика на машині, розташовуючи її обличчям вниз (рис. 25, а). Іншу сторону застібки-блискавки настрачівают на внутрішній зріз откоска лицьовою стороною вгору (рис. 25, б, строчка 1). Потім застібку-блискавку роз'єднують.

Рис. 25. Обробка відрізних гульфика і откоска для застібки-блискавки

Підкладку откоска окантовують по внутрішньому зрізу разом з прокладкою з нетканого матеріалу (рис. 25, б, строчка 2). Зовнішній зріз откоска обточують підкладкою (рис. 25, б, строчка 3), виправляють і настрачівают, утворюючи кант з откоска (рис. 25, б, строчка 4).

З'єднання деталей застібки виконують наступним чином. Гульфік з'єднують з лівого половинкою брюк (рис. 26).

Рис. 26. З'єднання відрізних гульфика і откоска для застібки-блискавки

Оздоблювальну строчку по гульфік з настрочені змійкою (рис. 26, рядок 1) виконують після обробки верху штанів поясом (рис. 26, рядок 2), орієнтуючись по позначці на платформі машини.

Откосок приточують до правої половинці брюк, розташовуючи його по надсічки внизу зрізу застібки, на машині (рис. 26, рядок 3). Відвернувши половинку брюк і розправивши внизу підкладку откоска, настрачівают шов, шириною 2 мм (рис. 26, рядок 4). Настрачіваніе виконують після обробки верху штанів поясом.

Після сточування середніх зрізів брюк на застібку-блискавку надягають замок, починаючи з нижнього кінця застібки, потім застібку внизу скріплюють.

Приточування пояса

Перед з'єднанням з відрізним поясом на верхньому зрізі половинок брюк настрачівают шлевкі. Число шлевок може бути 5 або 6, в залежності від моделі. Дві шлевкі розташовують посередині передніх половинок, дві - близько бокового шва з боку задніх половинок і дві - на відстані 6-7 см від середнього зрізу. Замість двох останніх шлевок на задніх половинках брюк може бути одна, яку вкладають у середній шов. Шлевкі накладають лицьовою стороною на лицьову сторону половинок брюк, зрівнюючи зрізи, і пріметивают на відстані 0,7-0,8 см від зрізу.

Одночасно зі шлевками з'єднують розправлені верхні зрізи основних деталей штанів та підкладки бічних і заднього кишень на відстані 5 мм від зрізу. При цьому стежать за тим, щоб шлевкі розташовувалися точно відповідно до моделі й однаково на правій і лівій половинках брюк.

Для зручності з'єднання пояса з деталями брюк та забезпечення чистоти обробки верхню частину середніх зрізів брюк сточують на ділянці довжиною 50 мм швом шириною 10 мм. В окремих моделях штанів передбачають припуск по середньому шву. Тоді з боку вивороту на правій задній половинці брюк за лекалом намічають лінію сточування цієї ділянки зрізу. Шов разутюжівают.

Обробку пояса починають дублюванням його клейовою прокладкою. Для утворення виступаючого кінця пояса лівої половинки брюк пояс перегинають по розмітці лицьовою стороною всередину. Сточують по верхніх і нижніх зрізах. Довжина строчки дорівнює довжині виступаючого кінця. Потім пояс приточують до основних деталей штанів.

При приточування пояса під строчку підкладають по надсічки шлевкі. Починають приточування з лівого половинки брюк. Переднім кінцем пояса огинають вверх гульфика і притачивают пояс. Потім рядок прітачіванія продовжують після припуску на виступаючий кінець брюк. Виступаючий кінець пояса вивертають і приутюживают.

Оздоблювальну строчку виконують у шва приточування пояса. При обробці верхніх зрізів брюк та спідниць необхідно стежити за симетричністю і вертикальним розташуванням шлевок, домагатися виконання рівних швів настрачіванія пояса і корсажной стрічки (або підкладки пояса), рівних кантів, не допускати перекосів пояса і підкладки. Корсажную стрічку з'єднують з виробом так, щоб вона закривала верхній зріз з лицьової та зворотньої сторін. При цьому можуть бути використані різні варіанти швів з'єднання.

Корсажную стрічку заутюжівают так, щоб один її край виступав на 2 мм. Виступаючий край розташовують на відстані 10 мм від верхнього зрізу вироби з боку вивороту. Укороченим краєм корсажной стрічки накривають верхній зріз штанів і виконують строчку по стрічці на відстані 1 мм від її краю.

Далі верхній край вироби заутюжівают, утворюючи кант в сторону вивороту. Згин стрічки прикріплюють над швами і виточками.

На кінцях корсажной стрічки виконують надалі застібку. Краї застібок можуть бути оброблені після приточування пояса. У таких випадках гульфик і откосок викроюють довше, ніж зазвичай, на ширину пояса.

З'єднання крокових і середніх зрізів брюк

Перед з'єднанням крокових зрізів перевіряють ширину штанів внизу і на рівні колін. Після цього брюки розкладають на столі кроковими зрізами передніх і задніх половинок встик і намічають контрольні крейдяні знаки. Потім кожну половинку брюк складають лицьовими сторонами всередину, поєднуючи контрольні крейдяні знаки, зметують по намічених лініях або на відстані 0,9 см від зрізів, а потім сточують по передній половинці. Ширина шва - 1 см. Нитки сметиванія зі швів видаляють.

Шви разутюжівают, половинки брюк розкладають на столі так, щоб на ділянці від низу до лінії колін бокові шви збігалися з кроковими, і сутюжівают передні половинки нижче лінії колін, а задні половинки нижче лінії сідниць, надаючи половинкам брюк форму, відповідну будові фігури. Перед з'єднанням середніх зрізів брюк уточнюють ширину штанів вгорі і намічають крейдяні лінії. Праву і ліву половинки брюк складають лицьовими сторонами всередину, поєднуючи крейдяні лінії на правій і лівій половинках, і зметують прямими стібками довжиною 1-1,5 см, стежачи за збігом швів приточування пояса, надставок і крокових швів і укладаючи в шов кінець вдвічі складеної шлевкі .

Сточування виконують по лівій половинці двома рядками (при цьому другий рядок прокладають в першу) або одним рядком, але так, щоб в голці були дві нитки. При сточуванні шов розтягують, особливо за найбільшою увігнутої частини внизу середнього шва. Нитки сметиванія видаляють, шов разутюжівают. Кінці прокладки пояса сточують накладним швом. При цьому ширина шва повинна відповідати величині запасу у верхній частині середнього шва штанів.

Середні зрізи на ділянці пояса можуть бути оброблені припуском цілої корсажной тасьми (рис. 27, а) або окантовочні швом (рис. 27, б, в). Кінці пояса на ділянці середнього шва прикріплюють до пояса. Зрізи пояса на ділянці середнього шва і верхній кінець шлевкі, вкладеної в середній шов, перегинають в сторону прокладки, заметивают, приутюживают і пришивають до прокладання косими підшивальні стежками. Частота стібків - 1-2 в 1 см.

Рис. 27. Способи обробки пояса

Обробка низу брюк

Низ без манжет. При обробці низу брюк без манжет намічають дві лінії: лінію підгину низу на відстані, рівному довжині брюк в готовому вигляді, і лінію обрізки низу на відстані, рівному ширині підгину. Величина підгину низу не повинна бути менше 4 см.

Рис. 28.

Рис. 29.