Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_2.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
46.11 Кб
Скачать

30

ЗМІСТ

Вступ................................................................................................................... 2

Розділ І Значення стройових вправ і місце їх використання в роботі по

фізичному вихованню в дитячому садку. .......................................... 4

Розділ ІІ Методика навчання стройових вправ в молодшій і середній групах. .................................................................................................................11

Розділ ІІІ Методика навчання стройових вправ в старшій і підготовчій групах. ................................................................................................................18

Висновки ........................................................................................................26

Література ...................................................................................................... 27

ВСТУП

Стройові вправи – шикування (в круг, колону, шеренгу і т. п.), повороти в різні сторони (направо, наліво, кругом), розмикання і змикання, всі переміщення в просторі (в різноманітних шикуваннях і в розсипну) – використовуються при виконанні різноманітних фізичних вправ (на заняттях, ранковій гімнастиці, в рухливих іграх, хороводах, святкових крокуваннях, на прогулянках, екскурсіях).

В молодших і середніх групах діти сприймають просторову термінологію з орієнтуванням на предмет: «Поверніться до вікна – направо!». В старших групах – без орієнтиру: «По діагоналі – кроком руш!», «На протилежну сторону – шикуйсь!», «Перша ланка – направо, друга – наліво – марш!» і т. д. Експериментально встановлена дохідливість засвоєння і самостійного використання просторової термінології дітьми 5 – 6 років (Е. Л. Степаненкова).

В процесі виконання цих вправ у дітей виробляється орієнтування в просторі і злагодженість дій в колективі (виконання різноманітних завдань в загальному для всіх темпів і взаємозв’язку).

Стройові вправи впливають на формування в дитини правильної осанки. Вони можуть виконуватись з різноманітними інструментами, предметами, супроводжуються піснею, музикою або ударними інструментами (бубон, барабан).

Отже, всі групи гімнастичних вправ – основні рухи, загально розвиваючі і стройові рухи підвищують функціональні процеси в організмі дитини, впливають на різносторонній та фізичний розвиток.

Метою курсової роботи є аналіз і узагальнення науково – медичної літератури і передового досвіду з даного питання.

Мета передбачає наступні завдання:

  1. Показати значення і місце використання стройових вправ в роботі по фізичному вихованню в дитячому садку.

  2. Розкриті методичні особливості навчання і проведення стройових вправ в різних вікових групах.

Розділ і. Значення стройових вправ, місце їх використання в роботі по

фізичному вихованню в дитячому садку.

Стройові вправи – спільні дії дітей, які займаються в тому чи іншому строю. Строй – це розміщення людей, що займаються для спільних дій.

До стройових вправ відносяться шикування, повороти, розмикання і змикання, переміщення. Ці вправи головним чином використовуються для спільного організованого і швидкого розміщення людей, що займаються в фізкультурному залі, на площадці перед виконанням фізичних вправ і після їх закінчення. Разом з тим вони допомагають формуванню навичок правильної осанки, розвитку газоміру, рівноваги, швидкості, спритності, орієнтуванню в просторі, вихованню дисциплінованості, організованості, підтягнутості. Діти засвоюють поняття про колони, шеренги, кола, повороти (наліво, направо, кругом), змикання і розмикання. Музичний супровід при виконанні стройових вправ створює у дітей бадьорий настрій.

Для зручності проведення стройових вправ в фізичному залі (на площадці) зазначаються умовні точки: центр, середина (верхня, нижня, ліва, права), кути (верхній, лівий, правий, нижній, лівий, правий).

Ці умовні позначення зазначаються по правій межі залу – одній із довгих сторін, де група шикується перед початком занять. Повороти виконуються направо і наліво, напівоберта – направо і наліво, кругом (як на місці, так і в русі), способом «переступанням», «стрибком», і «по розділах».

Розмикання і змикання. Розмикання – способи збільшення інтервалу чи дистанції строю. Змикання – прийоми ущільнення розімкнутого строю. Ці рухи використовуються при підготовці до виконання вправ і після їх закінчення і проводяться як з місця, так і в русі, в різноманітних шикуваннях/колонах, шеренгах, колі та ін.).

При розмиканні і змиканні використовуються звичайний, приставний зхрестний крок, стрибок, біг. Відстань (інтервал, дистанція) для розмикання і змикання визначаються кроками) один, два і більше кроків), метрами , а також витягнутими руками (вперед, в сторони). Подаючи розпорядження чи команду, треба вказати величину дистанції (або інтервалу), яким способам це треба здійснити, в якому напрямку (вперед, назад, вправо, вліво, від середини вправо, вліво) і на який рахунок. При розмиканні назад в колонах (по одному, два, три, чотири) з місця направляючі стоять на місці, інші відходять назад (на вказану кількість кроків) і, дотримуючись дистанції, рівняються в потилицю. Наприклад по команді. На чотири кроки назад розімкнись! Діти відсуваються на чотири кроки назад і витягують руки назад; коли ж вони торкнуться кінчиками пальців до плеча попереду стоячого, то зупиняються і спускають руки вниз. В міру освоєння розмикання витягують тільки одну руку, потім дистанція визначається на око.

Якщо в команді «Розім - кнись!» не вказано кількості кроків, то розмикання здійснюється на два і більше кроків вперед чи назад, то така вказівка включається в команду «На два кроки назад (вперед), розім-кнись!» (На два кроки назад (вперед), кроком – руш!») То цій команді на рахунок «раз» роблять крок назад (вперед), на рахунок «два» роблять другий крок назад (вперед) і приставляють ногу. При розмиканні вперед і назад можна іти звичайним і приставним кроком. При розмиканні треба обов’язково вказати, в яку сторону зімкнутись, яким способом і скільки зробить кроків або стрибків. Змикання начинають всі діти одночасно. Для змикання в колоні застосовується команда «Вперед (назад), зім-кнись! («Вперед (назад) на два кроки зім-кнись!»). Розмикання і змикання в одній шерензі і в шеренгах проводиться по фронту вправо, вліво, від середини вправо, вліво з вказівками інтервалу (витягнуті в сторони руки на один, на два кроки і т. д.), способу (звичайним, приставним, зхресним кроком, стрибками, бігом) і напрямку (вправо, вліво, від середини вправо, вліво). Наприклад вліво (вправо, від середини вправо, вліво) на два кроки приставними кроками «розім-кнись!» Після команди всі діти, крім стоячого справа, відходять вліво боком на два кроки.

Якщо розмикання проводиться в кількох шеренгах, то піднімають руки стоячі в першій шерензі: стоячий на правому фланзі – ліву руку, а стоячий на лівому фланзі – праву руку. Всі інші діти рівняються в потилицю, додержуючись інтервалу в шеренгах і дистанцію в колонах. При розмиканні всі середини вліво, вправо (всі середини вліво, вправо приставними кроками на два кроки «розім-кнись!») починають розмикання крайні колони, а потім послідовно через два рахунки розмикаються і інші колони. По командам «Вправо (вліво) на праву (ліву) витягнуту руки розім-кнись!», «Від середини на витягнуті руки розім-кнись!» руки витягують тільки направляючі, а інші рівняються в потилицю.

При змиканні приставними кроками подається команда «Вправо (вліво до середини) приставними кроками зімк-нись!». Змикання починають всі колони одночасно. Підрахунок ведеться по два до закінчення змикання.

Якщо розмикання виконується з поворотом, то подається команда «Направо (наліво, від середини) на чотири кроки розімкнись!». Всі діти, за винятком, від кого починається рух, повертаються направо (наліво, направо і наліво) і частим кроком розмикаються на вказаний інтервал (дивлячись назад через плече). Тоді повертаються обличчям до фронту строю. Після подачі команди треба рахуватись по два до тих пір, поки всі не займуть свого місця в строю. Якщо в команді кількість кроків не вказується, то розмикання здійснюється на один крок. Для змикання подається команда «Наліво (направо, до середини) зім-кнись. Всі дії виконуються в зворотньому напрямку. По цій команді всі, крім того, до якого змикаються, повертаються у вказану сторону, добираються швидким кроком до даного місця і повертаються в сторону фронту строю (направо або наліво). Розмикання і змикання можна виконувати бігом по команді «Направо (наліво, від середини) на чотири кроки бігом розім-кнись!»

Шикування в колону по одному.

Колона – стрій, в якому діти розміщені в потилицю один одному на дистанції (відстань між дітьми в глибину) одного кроку або витягнутої вперед руку. Такий стрій називається зімкнутим. В голові колони знаходиться направляючий, а в кінці її – замикаючий.

Шикування парами (а пари).

В молодших групах за розпорядженням «Станьте в пари» кожна дитина знаходить собі партнера, бере його за руку і обоє стають на вказане місце. Наступна пара стає за попередньою. Як тільки всі пари займуть місця в строю, вихователь пропонує опустить руки і підрівнятися, дивлячись в потилицю попереду стоячій дитині.

Шикування в одну ширину.

Шеренга – стрій, в якому діти стоять один біля одного на одній лінії обличчям в одну сторону. Інтервал (відстань між дітьми (від ліктя до ліктя) рівняється ширині долоні. Такий стрій називається зімкнутим. Коли інтервал між дітьми рівняється одному і більше крокам, такий стрій називається розімкнутим. В шерензі розрізняють початок і кінець строю (фланг) : правий і лівий. Стоячого першим на правому фланзі називають правофланговий, а на лівому фланзі – лівофланговий. Бік строю, в якому діти повернуті обличчям, маючи правий фланг з правого боку і лівий – з лівого, називається фронтом. Бік строю, протилежний фронту, називається тилом.

При шикуванні в на півколо діти стоять один біля одного на інтервалі між ліктьовими суглобами, рівному ширині долоні, обличчям до центру, прийнявши основну стойку.

При шикуванні в на півколо діти стоять на половині кола один біля другого на інтервал між ліктями.

Шикування в розсипну – це розміщення дітей в різних місцях залу без точно встановленого між ними інтервалу і дистанції, але не ближче витягнутих рук.

Перешикування – переходи від одного строю до іншого. В процесі занять фізичними вправами перестроюють із колони по одному в колону по два, три, чотири, в коло, в кілька кіл, із одної шеренги в дві, три, чотири шеренги. Для деяких перешикувань спочатку проводиться розрахунок. Найбільш прості способи – це розрахунок «по порядку!» і розрахунок «на перший другий». Перешикування з колони в колону по два на місці може проходити на три розрахунки. Перешикування із колони по одному в колону по три, по чотири в молодших групах проводиться з використанням наочних орієнтирів. Перебудова із колони по одному в колону по два, по чотири проходять в русі способом подрібнення і зведення. Зворотна перебудова із колони по чотири в колону по одному, називається розведенням і злиттям. Перебудова із колони по одному в колону по чотири (два, три) поворотом в русі. Перебудова із одної ширини і дві на місці. Спочатку проводиться розрахунок «на першій і другій».

Перебудова із шеренги в коло проводиться наступним чином: за розпорядженням: «В коло, взявшись за руки – шикуйсь!» діти беруться за руки.

Перебудова із шеренги в два, три, чотири кола

Перебудова із одного кола в два проводиться після розрахунку на перший і другий».

Поворот направо переступанням на місці робиться на два рахунки.

Поворот направо переступанням на місці робиться на два рахунки. Поворот стрибком виконується на один рахунок. Поворот направо (наліво) по розділах виконується на два рахунки. Поворот в півоборота проводиться тими ж способами, що і повороти направо і наліво. Поворот кругом на місці виконується в бік лівої руки (через ліве плече) на два рахунки. Поворот кругом на місці виконується переступанням і по розділах. Розмикання в колонах по два, три, чотири може проводиться в русі. Розмикання в колі, напівколі проводиться на витягнуті в сторони руки і діти роблять кроки назад («На два кроки розім-кнись!»)

При побудові в розсипну розімкнення проходить на витягнуті вперед і в сторони руки («На витягнуті руки вперед розім-кнись!»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]