Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вікова (програма).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
24.16 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль І. Загальні питання вікової психології

Тема 1. Предмет, завдання, методи вікової психології

  • Предмет і завдання вікової психології. Виникнення і розвиток вікової психології. (Л.С. Виготський, С.Л. Рубінштейн, О.М. Леонтьєв, Д.Б. Ельконін). Зв’язок вікової психології з іншими науками (загальною психологією, віковою фізіологією, педагогікою, конкретними методиками, філософією, історією, географією та ін.)

  • Теоретичні і практичні завдання сучасної вікової психології, їх значення для теорії і практики, підвищення ефективності навчання. Основні напрямки в розвитку сучасної вікової психології.

  • Основні розділи вікової психології: психологія раннього дитинства, психологія дошкільника, психологія молодшого школяра, психологія підлітка, психологія юнацького віку, психологія дорослої людини, геронтопсихологія. Зв’язок вікової психології з іншими науками (загальною психологією, віковою фізіологією, педагогікою, конкретними методиками, філософією, історією, географією та ін.).

  • Методи вікової психології: організаційні – лонгітюдний, порівняльний, комплексний; емпіричні – основні: експеримент та його види, спостереження та його види; допоміжні: бесіда, анкетування, аналіз продуктів діяльності та ін.; методи обробки даних – кількісний та якісний аналіз; інтерпретаційні структурний, генетичний. Основні методологічні принципи: детермінізму, єдності свідомості і діяльності, розвитку, індивідуального підходу.

Тема 2. Закономірності і динаміка психічного розвитку особистості в онтогенезі

  • Розвиток і психічний розвиток людини. Фактори психічного розвитку. Різні наукові підходи щодо співвідношення біологічного і соціального в онтогенезі людини.

  • Провідна роль навчання в психічному розвитку. Взаємозв’язок навчання і розумового розвитку. Рушійні сили психічного розвитку.

  • Закономірності психічного розвитку. Детермінація вікового і психічного розвитку. Лабільність. Нерівномірність. Кризи. Безповоротність.

  • Вікова періодизація. Критерії вікової періодизації. Характеристика вікових періодів за Д.Б.Ельконіним.

Тема 3. Психічний розвиток дитини немовлячого і раннього віку