Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реф.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
759.45 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-6.01

Державний вищий навчальний заклад

“Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет

імені Григорія Сковороди”

Кафедра педагогіки

Курсова робота

З педагогіки

На тему:

«Роль екологічних знань у формуванні екологічної свідомості учнів середнього шкільного віку»

Студентки 2 курсу групи ГБ-2

галузі знань 0401 “Природничі науки”

напряму підготовки 6.040104 “Географія”

Коваль Наталії Олександрівни

Керівник: к.п.н. Калюжка Н.С.

Національна шкала ________________

Кількість балів: __________

Оцінка: ECTS ___________

Члени комісії

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

Переяслав-Хмельницький – 2014

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………..3-5

РОЗДІЛ 1. ЕКОЛОГІЧНА ОСВІТА В ШКОЛІ ТА ПОЗАШКІЛЬНИЙ ЧАС……………………………………………………………………….……6-19

1.1. Особливості екологічних знань та екологічного виховання в школ…..6-8

1.2. Висвітлення екологічних проблем на уроках 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів………………………………………………………..….8-10

1.3. Позашкільна екологічна освіта та виховання………………….………10-13

1.4.Аналіз проблеми екологічної освіти та виховання в Україні та за кордоном……………………………………………………………..……….13-19

РОЗДІЛ 2. ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СВІДОМОСТІ ШКОЛЯРІВ СЕРЕДНЬОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ....20-28

2.1. Особливості підліткового віку…………………………………….…...20-22

2.2. Умови формування екологічної свідомості……………………………22-26

2.3.Різноманітність форм і видів екологічної діяльності школярів у позакласній роботі……………………………………………………………26-28

ВИСНОВКИ………………………………………………...……………….29-31

ДОДАТКИ……………………………………………………………………32-33

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………...………....…..34-35

ВСТУП

Актуальність теми: У наш час гостро постає проблема правильного ставлення до природи, екологічна ситуація в Україні та й в усьому світі – докази цього. Тому дуже важливим процесом є формування екологічної свідомості школярів. Адже виховати краще ніж перевиховувати. Саме середній шкільний вік є найоптимальнішим для засвоєння головних екологічних знань. Екологічно орієнтована освіта підростаючого покоління стає необхідною запорукою для ефективного визначення і розв’язання екологічних проблем в Україні та світі.

Сьогодні, як ніколи, перед людством стоїть питання про необхідність зміни свого ставлення до природи і забезпечення відповідного виховання і освіти нового покоління. У сучасному складному, різноманітному, динамічному, повному протиріч світі проблеми навколишнього середовища (екологічні проблеми) придбали глобальний масштаб. Основою розвитку людства має стати співдружність людини і природи. Кожен повинен зрозуміти, що тільки в гармонійному співіснуванні з природою можливий подальший розвиток нашого суспільства.

Екологічна освіта та виховання дітей і молоді включає вивчення природи рідного краю, його історії , практичну роботу зі збереження дикої природи, усвідомлення обмеження споживання природних ресурсів, пріоритет екологічного благополуччя над прибутками.

Людині потрібні нові знання, нова система цінностей, які, безумовно, потрібно створювати і виховувати з дитинства. З дитинства треба вчитися жити в злагоді з природою, її законами і принципами. Екологічна освіта та виховання в сучасній школі повинно охоплювати всіх дітей різних вікових категорій, воно повинно стати пріоритетним.

Екологічне виховання – складова частина морального виховання. Тому під екологічним вихованням і освітою мається на увазі єдність екологічної свідомості і поведінки, гармонійного з природою.

 Погіршення екологічної ситуації в Україні викликає занепокоєння суспільства, яке все більше розуміє, що розв’язання гострих екологічних проблем потребує адекватної підготовки населення до взаємодії з природою. При цьому слід долати традиційні уявлення людини про екологічні проблеми як такі, що спричинені лише зовнішніми факторами. Насправді ж ці проблеми значною мірою породжуються самою людиною, її поведінкою та свідомістю. Тому вчені приходять до висновку, що долання кризових явищ у природі потребує, передусім, розв’язання відповідних психологічних проблем, воно повинно спиратися на суттєві зміни екологічної свідомості людини.

Досліджувана проблема широка, вона ставиться не вперше. Важливий внесок зробили відомі діячі педагогічної науки і освіти К. Д. Ушинський,

В. Г. Огородніков, В. О. Сухомлинський та ін.

Л. Н. Сидельковський розробив критерії, методи і методики вивчення і формування відносин учнів до природи як цілісний виховний процес. Дослідження категорії екологічної свідомості знаходимо в працях

С. Д. Дерябо, В. А. Ясвіна та ін. Відношення до природи і поведінка особистості досліджувалися в працях Б. Г. Ананьєва, М. Я. Басова,

В. М. Бехтєрєва, А. Ф. Лазурського, Б. Ф. Ломова, С. Л. Рубінштейна та ін.

Але у сучасних суспільних умовах слід відзначити, що ще недостатня увага приділяється питанням формування екологічної свідомості учнів різного віку та суб’єктивному відношенню їх до природи.

За останні роки проблеми екологічної освіти і виховання досліджують багато вчених. Значну увагу педагогічному аспекту взаємодії людини і природи приділено у працях І. Д. Звєрєва (мета, завдання і принципи екологічної освіти), О. М. Захлєбного (екологічна освіта у школі),

І. Т. Суравєгіної, Є. М. Кудрявцевої (теорія і практика відповідального ставлення до природи), О. С. Сластьоніна (екологічна підготовка майбутнього учителя).

Ідеї неперервної екологічної освіти розвиваються у роботах вітчизняних та зарубіжних педагогів і психологів, таких як В. В. Вербицький, Е. В. Гірусов, М. І Дробноход, І. А. Зязюн, В. С. Крисаченко, Б. Т. Лихачов, М. М. Моісеєв, Н. Г. Ничкало, Г. П. Пустовіт, Н. Ф. Реймерс, В. В. Рибалко та ін. Вони акцентують увагу на необхідності змін в екологічній освіті та вихованні, що відповідали б закономірностям розвитку екологічної свідомості школярів [28, c. 28].

Формування екологічної свідомості школярів є актуальним особистісним міжпредметним завданням і результатом сучасної екологічної освіти. Саме тому тема моєї курсової роботи – «Роль екологічних знань у формуванні екологічної свідомості учнів середнього шкільного віку».

Об’єкт дослідження: процес екологічного виховання у навчальній та поза навчальній діяльності.

Предмет дослідження : особливості формування екологічної свідомості учнів середніх класів.

Мета дослідження: з’ясувати роль екологічних знань у формуванні екологічної свідомості учнів середнього шкільного віку, теоретично обґрунтувати систему екологічної освіти у процесі вивчення шкільних предметів природничо-наукового циклу, ознайомитися з особливостями екологічної освіти в Україні.

Задачі дослідження:

– обґрунтувати джерела теоретичних екологічних знань для учнів середнього шкільного віку;

– з’ясувати умови та особливості формування екологічної свідомості школярів;

– ознайомитися з умовами екологічної освіти в Україні та за кордоном;

– виявити вплив рівня екологічної освіти на формування екологічних переконань учнів середнього шкільного віку;

– з’ясувати особливості середнього шкільного віку.