Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наказ_130_new.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
121.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Н А К А З 21.10.2004 N 130

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2004 р. за N 1416/10015

Про затвердження Інструкції про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів

{ Із змінами, N 738 ( z1288-06, z1289-06 ) від 21.11.2006 N 620 ( z1124-08 ) від 28.08.2008 }

Відповідно до Законів України "Про пожежну безпеку" ( 3745-12 ), "Про правові засади цивільного захисту" ( 1859-15 ) та з метою вдосконалення порядку та умов застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів при порушенні правил пожежної безпеки, що створює загрозу виникнення пожежі або перешкоджає її гасінню та евакуації людей, а також у випадку випуску пожежонебезпечної продукції, систем і засобів протипожежного захисту з відхиленням від стандартів чи технічних умов або у разі їх відсутності, а також встановлення контролю за цією діяльністю Н А К А З У Ю:

1. Затвердити Інструкцію про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів, що додається.

2. Начальникам головних управлінь (управлінь) МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі:

2.1. Організацію роботи із застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів, дотримання законності та встановлення контролю за цією діяльністю покласти на головних державних інспекторів територіальних органів державного пожежного нагляду та їх заступників і головних державних інспекторів місцевих органів державного пожежного нагляду.

У зв'язку з чим, у місячний термін з моменту набрання чинності цього наказу, внести зміни до їх функціональних обов'язків.

2.2. Встановити контроль за виконанням постанов про застосування запобіжних заходів, винесених Головним державним інспектором України з пожежного нагляду, його першим заступником та заступниками, старшими державними та державними інспекторами з пожежного нагляду центрального органу державного пожежного нагляду. Про стан виконання постанов про застосування запобіжних заходів щокварталу доповідати Держпожбезпеки разом зі звітом про стан застосування законодавства про адміністративні правопорушення.

2.3. У разі внесення протесту прокурора або винесення рішення суду про скасування постанови про застосування запобіжних заходів проводити службові розслідування з ужиттям заходів реагування до винних посадових осіб органів державного пожежного нагляду. Копії таких матеріалів направляти до Держпожбезпеки.

2.4. Протягом IV кварталу 2004 року організувати вивчення вимог цього наказу з прийняттям заліків у працівників органів державного пожежного нагляду.

3. Держпожбезпеки:

3.1. Встановити контроль на місцях за виконанням постанов про застосування запобіжних заходів.

3.2. Рішення про призупинення виконання постанов про застосування запобіжних заходів, що винесені Головним державним інспектором України з пожежного нагляду, його першим заступником, заступниками, приймати в Держпожбезпеки в присутності керівника (власника) об'єкта на підставі наданих підтверджувальних документів (гарантійних листів, планів усунення недоліків із конкретними термінами їх виконання тощо).

3.3. Рішення про припинення дії постанов про застосування запобіжних заходів приймати лише у разі усунення всіх зазначених у них порушень нормативних актів з питань пожежної безпеки на підставі позитивних висновків із територіальних органів державного пожежного нагляду.

3.4. Під час відряджень здійснювати перевірки територіальних органів державного пожежного нагляду щодо об'єктивності наданих ними позитивних висновків щодо усунення недоліків, виконання рішень у постановах про застосування запобіжних заходів, дотримання вимог законодавства при застосуванні наданих їм прав. Усебічно вживати заходів щодо усунення недоліків, порушувати питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності керівників та посадових осіб органів державного пожежного нагляду, винних у їх допущенні.

3.5. Щокварталу здійснювати аналіз стану застосування запобіжних заходів, розробляти відповідні попереджувальні заходи щодо недопущення порушень чинного законодавства в цьому напрямку роботи.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра генерал-лейтенанта служби цивільного захисту Борисова П.Ф. та першого заступника начальника Держпожбезпеки генерал-майора служби цивільного захисту Крісу І.Я.

Міністр генерал-полковник внутрішньої служби Г.В.Рева

ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ МНС України 21.10.2004 N 130

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2004 р. за N 1416/10015

Інструкція про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів

1. Загальні положення

1.1. Застосування посадовими особами органів державного пожежного нагляду (далі - держпожнагляду) запобіжних заходів визначено Законами України "Про пожежну безпеку" ( 3745-12 ), "Про правові засади цивільного захисту" ( 1859-15 ), "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" ( 877-16 ).

1.2. Ця Інструкція про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів передбачає порядок оформлення матеріалів при застосуванні органами держпожнагляду запобіжних заходів, права посадових осіб органів держпожнагляду, обов'язки керівників (власників) об'єктів під час застосування запобіжних заходів, порядок та умови їх застосування, а також здійснення контролю за дотриманням законності в цій сфері діяльності.

2. Основні поняття

Поняття, що застосовуються у цій Інструкції, мають таке значення:

запобіжні заходи - заходи, направлені на забезпечення пожежної безпеки шляхом зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, опалювальних приладів, дільниць електричної мережі, проведення пожежонебезпечних робіт та дії виданих дозволів на право проведення таких робіт, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, випуску і застосування проектів, проведення будівельно-монтажних робіт;

зупинення - захід, що застосовується на підставі вмотивованого письмового рішення уповноваженої посадової особи органу держпожнагляду, яка унеможливлює подальшу роботу підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатацію будівель, споруд та інших об'єктів, окремих приміщень, опалювальних приладів, дільниць електричної мережі, випуск та реалізацію пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, проведення пожежонебезпечних робіт та дію виданих дозволів на право проведення таких робіт, виконання проектів будівництва, а також проведення будівельно-монтажних робіт, до повного усунення порушень;

постанова про застосування запобіжних заходів (далі - постанова) - обов'язкове для виконання письмове рішення уповноваженої посадової особи органу держпожнагляду відповідному керівнику (власнику) або уповноваженим особам суб'єкта господарювання, фізичним особам-підприємцям та громадянам, що засвідчує порушення встановлених правил пожежної безпеки, щодо зупинення роботи (експлуатації) шляхом застосування запобіжних заходів;

виконання постанови про застосування запобіжних заходів - вжиття керівником (власником) об'єкта заходів щодо усунення порушень норм та правил пожежної безпеки, викладених у констатуючій частині постанови про застосування запобіжних заходів, та здійснення посадовою особою органу держпожнагляду заходів, указаних у розпорядчій частині щодо зупинення роботи (експлуатації) на відповідному об'єкті, та встановлення нею контролю;

приведення постанови про застосування запобіжних заходів у дію - здійснення посадовою особою органу держпожнагляду заходів щодо зупинення роботи (експлуатації) на відповідному об'єкті шляхом опечатування, опломбування, знеструмлення;

призупинення виконання постанови про застосування запобіжних заходів - прийняття посадовою особою держпожнагляду тимчасового рішення для вжиття керівником (власником) об'єкта заходів щодо усунення виявлених порушень встановлених законодавством правил пожежної безпеки;

припинення дії постанови про застосування запобіжних заходів - прийняття посадовою особою органу держпожнагляду рішення про подальшу роботу (експлуатацію) та зняття заходів, які було застосовано;

скасування постанови про застосування запобіжних заходів - рішення уповноваженої посадової особи органу держпожнагляду або суду, що набрало законної сили, яким анулюється постанова про застосування запобіжних заходів.

3. Права посадових осіб органів держпожнагляду при застосуванні запобіжних заходів

3.1. У разі порушення правил пожежної безпеки, що створює загрозу виникнення пожежі або перешкоджає її гасінню, евакуації людей, у випадку випуску пожежонебезпечної продукції, систем і засобів протипожежного захисту з відхиленням від стандартів чи технічних умов або у разі їх відсутності, а також у разі виявлення порушень протипожежних вимог, передбачених стандартами, нормами і правилами, під час проектування (вибірково), будівництва, реконструкції, розширення чи технічного переоснащення до їх усунення, уповноваженими на те посадовими особами органів держпожнагляду застосовуються запобіжні заходи.

3.2. Головний державний інспектор України з пожежного нагляду, його перший заступник та заступники, головні державні інспектори з пожежного нагляду Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та їх заступники мають право зупиняти:

роботу підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць;

експлуатацію будівель, споруд, окремих приміщень;

роботу агрегатів, експлуатацію опалювальних приладів та дільниць електричної мережі;

випуск та реалізацію пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту;

проведення пожежонебезпечних робіт, дію виданих дозволів на право проведення таких робіт;

випуск і застосування проектів;

будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення об'єктів виробничого та іншого призначення;

проведення будівельно-монтажних робіт.

Вони також мають право вносити пропозиції про припинення фінансування будівельно-монтажних робіт у разі виявлення порушень протипожежних вимог, відсутності позитивних результатів експертизи (перевірки) проектної та іншої документації на відповідність нормативним актам з пожежної безпеки органів держпожнагляду.

3.3. Головні державні інспектори з пожежного нагляду міст, селищ міського типу, районів у містах, районів, підрозділів пожежної охорони на договірних об'єктах мають такі самі права, які визначені в абзацах третьому, восьмому - десятому пункту 3.2 цієї Інструкції, тільки за письмовим рішенням територіального органу держпожнагляду (у кожному окремому випадку).

Вони також мають право самостійно зупиняти:

об'єкти, перелік яких визначається територіальним органом держпожнагляду;

проведення будівельно-монтажних робіт, нагляд за якими здійснюють місцеві органи держпожнагляду;

реалізацію пожежонебезпечної продукції;

роботу (експлуатацію) окремих приміщень, агрегатів, опалювальних приладів, дільниць електричної мережі, проведення пожежонебезпечних робіт та дію виданих дозволів на право проведення таких робіт.

3.4. Начальник (його заступник) Відділу з питань забезпечення пожежної безпеки на договірних об'єктах при Держпожбезпеки, який є місцевим органом держпожнагляду, мають повноваження, зазначені в пункті 3.2 лише на об'єктах, що ними обслуговуються.

3.5. Права та обов'язки посадових осіб держпожнагляду при застосуванні запобіжних заходів визначаються в їх посадових інструкціях відповідно до законодавства та вимог цієї Інструкції. 4. Порядок оформлення матеріалів при застосуванні запобіжних заходів

4.1. Протягом п'яти робочих днів з дня складення акта планової (позапланової) перевірки додержання (виконання) суб'єктом господарювання вимог у сфері пожежної безпеки або вручення довідки за результатами перевірки інших підконтрольних об'єктів посадова особа органу держпожнагляду виносить постанову про застосування запобіжних заходів

4.2. У преамбулі постанови обов'язково зазначаються: дата складення та номер постанови, посада, прізвище, ім'я та по батькові посадової особи органу держпожнагляду, яка виносить постанову; на підставі чого (акт планової (позапланової) перевірки додержання виконання суб'єктом господарювання вимог у сфері пожежної безпеки або довідка за результатами перевірки інших підконтрольних об'єктів), відомості про об'єкт (найменування підприємства, установи, організації, місцезнаходження, ідентифікаційний код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України; прізвище, ім'я та по батькові керівника або уповноваженої особи чи фізичної особи - підприємця, а також інших осіб, які взяли участь у здійсненні заходу)

В описовій частині постанови вказуються порушення, які є підставою для застосування запобіжних заходів, з посиланням на пункти правил пожежної безпеки та повну назву нормативно-правового акта (після повної назви нормативно-правового акта допускається за текстом вказувати його скорочену назву): зазначаються порушення з термінами їх усунення, які раніше пропонувались приписом держпожнагляду, а також інші порушення правил пожежної безпеки.

У розпорядчій частині постанови зазначаються: найменування та місцезнаходження об'єкта суб'єкта господарювання або установи, організації, на якому застосовується запобіжний захід; вид запобіжного заходу та спосіб приведення постанови в дію; термін приведення постанови в дію (не може бути меншим ніж п'ятнадцять днів з дня винесення постанови), посада, прізвище та ініціали посадової особи органу держпожнагляду, якій доручається привести постанову в дію; найменування органів (організацій), яким направляється постанова для інформації; порядок призупинення виконання та припинення дії постанови; термін та порядок її оскарження.

Постанова має місце для печатки органу держпожнагляду, який її виніс.

У постанові зазначаються посада, прізвище особи, у присутності якої вона приводиться в дію та яким чином, а також міститься відмітка про призупинення її виконання (ким прийняте рішення, у зв'язку з чим, на який термін тощо).

4.3. Постанова складається у двох примірниках. Один примірник постанови не пізніше ніж через 5 робочих днів з дня складення акта планової (позапланової) перевірки додержання виконання суб'єктом господарювання вимог у сфері пожежної безпеки або довідки за результатами перевірки інших підконтрольних об'єктів з підписом особи органу держпожнагляду, яка її винесла, надається керівнику (власнику) об'єкта суб'єкта господарювання або установи, організації, на якому застосовується запобіжний захід, чи уповноваженій ним особі або фізичній особі-підприємцю для виконання, а другий примірник з підписом керівника (власника) об'єкта суб'єкта господарювання або іншого підконтрольного об'єкта чи уповноваженої ним особи або фізичної особи-підприємця залишається в наглядовій справі органу держпожнагляду. У випадках, передбачених цією Інструкцією, копія постанови передається особі, якій доручається приведення її в дію.

За необхідності копія постанови для інформації направляється в заінтересовані відомства, організації, центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування чи прокуратури, що в ній додатково зазначається.

Постанова діє до повного усунення всіх указаних у ній порушень правил пожежної безпеки.

4.4. При застосуванні запобіжних заходів на об'єктах будівництва постанова вручається (надсилається) замовнику, власнику та виконавцю робіт генеральної підрядної організації. У такому разі копія постанови в обов'язковому порядку надається керівнику субпідрядної організації (якщо така є) та відповідному органу (якщо такий є) для прийняття рішення про припинення фінансування проектувальних, будівельних робіт, реконструкції, розширення, технічного переоснащення чи капітального ремонту підприємств, будівель, споруд та інших об'єктів.

4.5. При врученні постанови керівнику (власнику) об'єкта або уповноваженій ним особі роз'яснюються порядок і строк оскарження постанови, порядок та умови призупинення її виконання чи припинення дії, а також відповідальність за її невиконання, що засвідчується їх підписом при отриманні постанови.

4.6. У разі відмови керівника (власника) суб'єкта господарювання або установи, організації чи уповноваженої ним особи від підписання та отримання постанови, а так само в разі віддаленості об'єкта, на якому застосовується запобіжний захід, від органу, який її виніс, постанова в день її винесення надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення, а на другому примірнику постанови, який залишається в органі держпожнагляду, проставляється відповідний вихідний номер і дата направлення.

4.7. Усі реквізити постанови заповнюються друкарським способом або розбірливим почерком пастою (чорнилом). Постанова виноситься українською мовою, крім випадків, передбачених законодавством. Не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до постанови, а також унесення додаткових записів після того, як постанова підписана особою, яка її винесла, та (або) керівником (власником) об'єкта чи уповноваженою ним особою.

4.8. Постанова або її другий примірник зберігається у відповідній справі Держпожбезпеки та у наглядовій справі на відповідний об'єкт територіального чи місцевого органу держпожнагляду.

4.9. Постанова реєструється в журналі обліку постанов про застосування запобіжних заходів (додаток 2), який зберігається в тому органі держпожнагляду, який виніс цю постанову. Сторінки журналу нумеруються, прошиваються та скріплюються печаткою органу держпожнагляду, в якому він зберігається.

4.10. У разі надання повноважень, передбачених цією Інструкцією, органу нижчого рівня (посадовій особі) держпожнагляду щодо приведення постанови в дію у журналі обліку постанов поряд із її порядковим номером через дріб ставиться номер, під яким вона винесена, вищим органом (посадовою особою) держпожнагляду.

5. Розгляд скарг та протестів

5.1. Постанову про застосування запобіжних заходів у п'ятиденний термін із дня її вручення може бути оскаржено до Держпожбезпеки або до суду.

Постанову про застосування запобіжних заходів може бути також опротестовано прокурором.

5.2. Скарга на постанову розглядається Головним державним інспектором України з пожежного нагляду, його першим заступником або заступниками у встановлений законодавством строк.

Протест прокурора на постанову розглядається керівниками (їх заступниками) відповідних органів держпожнагляду у десятиденний строк після дня надходження.

5.3. Подання скарги не припиняє виконання постанови.

5.4. Орган (посадова особа) держпожнагляду при розгляді скарги або протесту на постанову перевіряє законність і обґрунтованість її винесення та приймає одне з таких рішень:

залишає постанову без змін, а скаргу або протест - без задоволення;

скасовує постанову.

5.5. Якщо під час здійснення контролю за діяльністю територіальних або місцевих органів держпожнагляду буде встановлено, що постанову винесено з порушенням законодавства або посадовою особою, яка не має на те повноважень, то така постанова підлягає скасуванню.

Скасувати постанову про застосування запобіжних заходів може лише вища посадова особа органу держпожнагляду (за принципом територіальності органу держпожнагляду).

5.6. Уповноважена посадова особа органу держпожнагляду або вища за посадою особа приймає рішення про скасування постанови про застосування запобіжних заходів (додаток 3), у якому зазначаються: дата та місце прийняття рішення; номер, дата винесення постанови, яка скасовується; посада, прізвище, ім'я та по батькові посадової особи органу держпожнагляду, яка приймає рішення; обставини, які є підставою для скасування постанови; особи або органи, які будуть поінформовані про прийняте рішення.

Копія рішення за скаргою або протестом на постанову протягом трьох робочих днів надсилається керівнику (власнику) об'єкта, на якому застосовувався запобіжний захід. Про результати розгляду протесту повідомляється прокуророві.

За наслідками розгляду протесту на постанову територіальний або місцевий орган держпожнагляду направляє копії матеріалів до Держпожбезпеки.

6. Порядок та умови виконання постанови про застосування запобіжних заходів

6.1. Питання, пов'язані з виконанням постанови про застосування запобіжних заходів на відповідному об'єкті, вирішуються особою, яка її винесла. Рішення за ними є обов'язковими для керівників (власників) об'єктів, посадових осіб, а також громадян.

У разі невиконання громадянами та керівниками (власниками) об'єктів вимог постанови або створення перешкод для діяльності органів держпожнагляду посадові особи об'єкта, на якому застосовується запобіжний захід, та винні громадяни притягаються до відповідальності відповідно до чинного законодавства.

6.2. Постанова про застосування запобіжних заходів підлягає виконанню шляхом опечатування, опломбування, знеструмлення (якщо це можливо) з дати приведення її в дію.

Дата приведення постанови в дію визначається посадовою особою органу держпожнагляду, яка її виносила, і не може бути меншою ніж п'ятнадцять днів з дня винесення постанови. При цьому враховується протипожежний стан об'єкта, загроза виникнення пожежі, пожежне завантаження, характеристика об'єкта, характер технологічного процесу тощо.

У разі перешкоджання громадянами, керівниками (власниками) об'єктів діям посадових осіб органів держпожнагляду при виконанні своїх функцій, органами (посадовими особами) держпожнагляду направляються відповідні інформації до органів прокуратури або суду тільки після вжиття всіх наданих законодавством прав.

6.3. У разі виявлення під час проведення планових (позапланових) перевірок об'єктів різних форм власності наявної загрози щодо виникнення пожежі уповноважена посадова особа органу держпожнагляду може приймати рішення про зупинення роботи виробничої дільниці, агрегату, експлуатації окремого приміщення, опалювального приладу та дільниці електромережі, а також проведення пожежонебезпечних робіт або дію виданих дозволів на право проведення таких робіт, безпосередньо на місці виявлення порушень (за винятком випадів, коли це може призвести до зупинення роботи підприємства або окремого виробництва в цілому).

У такому разі постанова виконується негайно після винесення і вручається керівнику (власнику) об'єкта або уповноваженій ним особі під підпис.

6.4. Зупинення роботи підприємства, окремого виробництва, експлуатації будівель, споруд, випуску пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного призначення шляхом знеструмлення може здійснюватися в присутності спеціаліста служби енергонагляду району (міста), а відключення виробничих дільниць, агрегатів, опалювальних приладів, дільниць електромережі - за присутності енергетика (електрика) відповідного об'єкта, на якому застосовується запобіжний захід.

При залученні спеціаліста служби енергонагляду району (міста) посадова особа органу держпожнагляду, якій доручено приведення постанови в дію, направляє на адресу керівництва, де працює спеціаліст, відповідний лист із зазначенням дати та часу приведення постанови в дію.

6.5. Керівники (їх заступники) урядового, територіального та місцевих органів держпожнагляду, які винесли постанову, можуть доручити її приведення в дію нижчій за посадою особі.

У такому разі здійснення контролю за усуненням керівником (власником) об'єкта протипожежних заходів, викладених у постанові, покладається на особу, якій доручено приведення її в дію.

Посадові особи, яким доручено приведення постанови у дію, в обов'язковому порядку письмово інформують особу, яка її винесла.

6.6. У разі звернення керівника (власника) об'єкта, на якому застосовано запобіжний захід, про необхідність проведення робіт з усунення порушень вимог пожежної безпеки посадовою особою держпожнагляду, яка виносила постанову, або іншою посадовою особою органу держпожнагляду, яка уповноважена приймати відповідні рішення, передбачені цією Інструкцією, розглядається можливість призупинення виконання постанови.

Рішення про призупинення виконання постанови (додаток 4) приймається на підставі матеріалів (гарантійні листи, плани усунення недоліків із конкретними термінами та виконавцями, проектно-кошторисна документація, договори на виконання протипожежних робіт, розрахунки з оплати на виконання робіт тощо), що підтверджують намір усунути порушення вимог пожежної безпеки, указані в постанові.

Про прийняте рішення щодо призупинення виконання постанови посадова особа держпожнагляду в п'ятиденний термін повідомляє керівника (власника) об'єкта, якому, крім цього, роз'яснюються порядок та умови подальшого виконання чи припинення дії постанови.

Рішення про призупинення виконання постанови надається лише для усунення порушень вимог пожежної безпеки, а не на право роботи (експлуатації).

Коли підтверджувальні матеріали, необхідні для призупинення виконання постанови, подані керівником (власником) об'єкта не в повному обсязі, посадова особа органу держпожнагляду, яка винесла постанову або уповноважена приймати відповідні рішення, має право відмови в задоволенні звернення щодо призупинення виконання постанови.

У разі невиконання умов призупинення виконання постанови приймається рішення про повторне приведення постанови у дію. Таке рішення приймається на підставі рапорту посадової особи органу державного пожежного нагляду, якій доручалося перевірити вжиття керівником (власником) об'єкта заходів щодо усунення виявлених порушень встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

6.7. У разі усунення на об'єкті, до якого застосовано запобіжний захід, порушень вимог правил пожежної безпеки у повному обсязі керівник (власник) об'єкта або фізична особа-підприємець надає до органу держпожнагляду, який виніс постанову, письмове звернення щодо припинення дії постанови. Посадова особа, яка виносила постанову, доручає відповідному органу (посадовій особі) держпожнагляду здійснити позапланову перевірку умов виконання постанови. Терміни перевірки не можуть перевищувати десяти робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва - двох робочих днів з дня надходження звернення.

Рішення про можливість припинення дії постанови на відповідному об'єкті приймається керівником (його заступником) органу держпожнагляду, який її виносив, або іншою посадовою особою органу держпожнагляду, яка уповноважена приймати відповідні рішення, передбачені цією Інструкцією, тільки за умов усунення усіх порушень встановлених законодавством вимог пожежної безпеки на підставі зібраних матеріалів, про що ставиться відмітка в постанові та в журналі обліку постанов про застосування запобіжних заходів.

У разі неусунення усіх порушень встановлених законодавством вимог пожежної безпеки на відповідному об'єкті посадова особа органу держпожнагляду має право відмовити у припиненні дії постанови.