Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЧОРНОВИЧОК ППБУ

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
135.68 Кб
Скачать

Приміщення обладнати АУПС (автоматичною установкою пожежної сигналізації) ( ППБУ п.6.1.2)

Провести профілактичний ремонт АУПС (автоматичнї установки пожежної сигналізації) в приміщеннях (ППБУ п.6.1.1)

Завести експлуатаційно-технічну документацію на автоматичну пожежну сигналізацію: інструкція з експлуатації установки,

журнал обліку технічного обслуговування і ремонту АПС,

журнал обліку санкціонованих та несанкціонованих спрацювань,

перелік регламентних робіт з технічного обслуговування АПС,

план-графік технічного обслуговування, журнал здавання-приймання чергувань працівниками охорони,

план-схема об’єкту з зазначенням захищуваних приміщень АПС (п. 6.1.3; п. 6.1.10 ППБУ; п. 7.2. “Правила технічного утримання установок пожежної автоматики ” )

Вивести сигнал від приймально-контрольного приладу автоматичної установки пожежної сигналізації на пульт централізованого пожежного спостереження

Підстава: наказ МНС України від 22.08.2005 року №161 «Про затвердження Переліку однотипних за призначенням обєктів які підлягають обладнанню автоматичними установками пожежегасіння та пожежної сигналізації», зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 05 вересня 2005 року за №990\11270 та (п.6.1.28. Правил пожежної безпеки в Україні)

Забезпечити відокремлену видачу сигналів комплексу охоронно-пожежної сигналізації від пожежних сповічувачів та пожежних датчиків. (п.6.1.15 ППБУ)

Забезпечити запас пожежних сповісчувачів з запасом в кількості 10 % від змонтованих(п.6.1.14 ППБУ)

Утримувати в працездатності АПС шляхом забезпечення наступних заходів:- проведенням технічного обслуговування з метою збереження показників безвідмовної роботи на період терміну служби- матеріально-технічним забезпеченням з метою безумовного виконання функціонального призначення в усіх режимах експлуатації, підтриманням і своєчасним відновленням працездатності- опрацюванням необхідної експлуатаційної документації для обслуговуючого персоналу (п.6.1.1. ППБУ)

Забезпечити запас пожежних сповіщувачів на об’єкті не менше 10% від кількості змонтованих (п.6.1.14 ППБУ)

Надати до відділу державного пожежного нагляду Б-Дністровського РУ акт по прийняттю в експлуатацію автоматичної установки пожежної сигналізації (п.2.6.5. ДБН В.2.5-13-98 «Пожежна автоматика будівель та споруд»)

Для якісної експлуатації автоматичної установки пожежної сигналізації наказом або розпорядженням керівництва об’єкта призначити особу, відповідальну за експлуатацію АУПС (п. 6.1.11. ППБУ)

Дозвіл

Отримати дозвіл на початок роботи від органів державного пожежного нагляду (ст. 10 Закону України “Про пожежну безпеку”; п.2.8 ППБУ)

Отримати орендатором дозвіл на початок роботи (оренду) від органів Державного пожежного нагляду (; п.2.8 ППБУ) (Здачу в оренду будь-яких приміщень, або частин приміщень здійснювати після отримання дозвілу ст. 10 Закону України “Про пожежну безпеку”)

Евакуаційні виходи

Евакуаційні шляхи і виходи звільнити від захаращення і постійно утримувати вільними нічім ні в якому разі не захаращувати і у разі виникнення пожежі забезпечувати безпеку під час евакуації всіх людей, які перебувають в приміщенні (ППБУ п. 4.3.1.)

Евакуаційні виходи позначити світловими покажчиками з написом «ВИХІД», підключеними до аварійного освітлення. (ППБУ п.4.3.9)

Вогнегасники

Провести перезарядження існуючих вогнегасників відповідно до інструкції з експлуатації. (ППБУ п. 6.4.18)

Оформити журнал обліку вогнегасників. Зробити відповідні записи щодо існуючих вогнегасників. П.3.5 Правил експлуатації вогнегасників

Забезпечити приміщення первинними засобами пожежегасіння, вогнегасниками (ППБУ п. 6.4.8)

З метою пожежогасіння додатково придбати вогнегасники (ППБУ п. 6.4.9)

Вогнегасники слід встановлювати у легкодоступних та помітних місцях (коридорах, біля входів або виходів з приміщень тощо), а також у пожежонебезпечних місцях, де найбільш вірогідна поява осередків пожежі. При цьому необхідно забезпечити їх захист від попадання прямих сонячних променів та безпосередньої (без загороджувальних щитків) дії опалювальних та нагрівальних приладів. (ППБУ п. 6.4.15)

Переносні вогнегасники розмістити шляхом навішування на вертикальні конструкції на висоті не більше 1,5 м від рівня підлоги до нижнього торця вогнегасника і на відстані від дверей, достатній для їх повного відчинення. (ППБУ п.6.4.16)

Для вказання місця знаходження первинних засобів пожежегасіння встановити покажчики на висоті 2.2.м (6.4.10 ППБУ)

Кожний кіоск, ларьок і подібні будівлі, що експлуатуються, повинні бути забезпечені вогнегасником. (ППБУ 7.6.14.7.)

Електрообладнання

З’єднання, відгалуження та окінцювання жил електропроводів. кабелів здійснити за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів ( ППБУ п. 5.1.7)

На електропроводах та кабелях які ведуть від електрообладнання передбачити апаратуру захисту від струмів короткого замикання та інших аварійних режимів

Підстава:п.5.1.3 Правил пожежної безпеки в Україні

Оснастити електрощити схемою підключення споживачів з пояснюючими написами Підстава: (ППБУ п. 5.1.22)

Провести заміри опору ізоляції електричної мережі та електроустановок згідно термінів обумовлених правилами технічної експлуатації зі складанням акту виконаних робіт (ППБУ п. 5.1.34)

Всю електропроводку виконати відповідно до вимог ПУЕ (Правил устаткування електроустановок) (ППБУ п.5.1.1)

Заборонити експлуатацію струмоведучих кабелів та проводів з пошкодженою та зіпсованою ізоляцією

(п. 5.1.29 ППБУ)

Електричні розетки встановити на негорючої основі (ППБУ п. 5.1.27.)

Встановити установки від прямих попадань блискавки (ППБУ п. 5.1.35)

Провести ревізію пристроїв захисту від блискавок зі складанням акта, в якому вказати виявлені дефекти. Усі виявлені дефекти та пошкодження підлягають негайному усуненню (ППБУ п. 5.1.36)

Дозові коробки закрити кришками з негорючих або важкогорючих матеріалів. (ППБУ п. 5.1.8.)

Заборонити улаштування тимчасових електромереж (ППБУ п. 5.1.9)

Світильники з лампами розжарювання забезпечити ковпаком з суцільного силікатного скла, яке захищає колбу лампи. (ППБУ п.5.1.28.6)

Заборонити використання електроплиток, кип’ятильників, електрочайників, прасок.

Заборонити користування пошкодженими розетками (ППБУ п.5.1.29)

Заборонити складання горючих матеріалів під щитами

Все електрообладнання повинно бути заземлено згідно ПУЕ (5.1.32 ППБУ)

Встановити порядок відключення напруги з електрообладнання та силових кабелів (5.1.31 ППБУ)

Електрошафи, розміщені в коридорах, у вестибюлях, холах, фойє, на інших шляхах евакуації, повинні бути замкненими. Електрощити, групові електрощитки необхідно оснащувати схемою підключення споживачів з пояснюючими написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки). (ППБУ 5.1.22.)

Заборонити пркладанняпроводів (кабелів) поверхнею горючих основ , улаштованих вводів у будівлі повинно здійснюватись згідно з ПУЕ та ДНАОП 0.00-1.2.32-01.У разі відкритого прокладання незахищених проводів та захищених проводів (кабелів) з оболонками з горбчих матеріалів відстань від них до горючих основ (конструкцій, деталей) повинно становити не менше 0,01 м. У разі неможливості забезпечити вказану відстань провід (кабель) слід відокремлювати від горючої поверхні шаром негорючого матеріалу який виступає з кожного боку проводу(кабелю) не менше ніж на 0,01 м. (ППБУ 5.1.15)

Інструктажі

Розробити та опрацювати загально об’єктову інструкцію про заходи пожежної безпеки з послідуючим вивченням обслуговуючим персоналом під час проходження протипожежних інструктажів. Вказані інструкції про заходи пожежної безпеки вивісити на видному місці (ППБУ п.3.4.)

Розробити та вивісити на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі. Розробити та вивісити інструкцію та провести практичні тренування ( не рідше одного разу на півроку) (ППБУ п. 3.5. )

На видних місцях біля телефонів встановити таблички із зазначенням номеру телефону 101 для виклику пожежної охорони.(ППБУ п.3.7)

Для працівників охорони розробити інструкцію щодо контролю за підтриманням протипожежного режиму, огляду території та приміщень, порядок дій у разі виявлення пожежі, спрацювання засобів пожежної сигналізації, а також вказати, хто з посадових осіб адміністрації має викликатися в нічний час у разі пожежі. (ППБУ п. 3.11.)

Провести протипожежний інструктаж з усіма працівниками охорони із зазначенням в журналі під розпис (п. 3.18 ППБУ)

Заборонити допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, протипожежного інструктажу і перевірки знань з питань пожежної безпеки (п. 3.20 ППБУ)

Провести практичні тренування з співробітниками по забезпеченню безпеки і швидкої евакуації людей (3.5 ППБУ)

Загальні вимоги

Продукція протипожежного призначення, а також продукція, до якої встановлені вимоги пожежної безпеки, повинна мати сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання відповідності. Організаційні та правові засади підтвердження відповідності продукції визначаються Кабінетом Міністрів України. (2.9. ППБУ)

З метою пожежогасіння встановити на території пожежні щити (стенди) доукомплектувати первинними засобами пожежогасіння згідно норм належності: вогнегасники-3 шт, ящик з піском -1 шт., покривало з негорючого та теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2м х 2м – 1 шт., гаки – 3 шт., лопати 2 – шт., ломи – 2 ш., сокири – 2шт (ППБУ п. 6.4.9.)

Для здійснення контролю за виконанням протипожежних вимог, нормам і правил, щодо реконструкції, розширення чи технічного переоснащення, капітального ремонту, Вам необхідно надати до ВНПД Б-Дністровського РУ ГУ МНС України в Одеській області копії право установчих документів та тех.. паспорт на будівлю.

Підстава: ст.7 Закону України „Про пожежну безпеку та п.2.3 Правил пожежної безпеки в Україні.

Провести уборку території від сміття, опалого листя та сухої трави (ППБУ п. 4.1.1.)

Провести вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій. (ППБУ п.4.2.6)

При в'їзді на територію школи встановити ПАНО із зазначенням порядку виклику пожежної охорони, місця знаходження первинних засобів пожежегасіння, схеми руху транспорту, розміщення будівель, водойм(ППБУ п. 4.1.17)

Коридори завдовжки більше 60м. слід розділяти перегородками та дверима.(п. 4.5 ДБН В.2.2-9-99)

Кількість підйомів в одному марші повина бути не менше 3-х. Уклон пандусів на шляхах пересування людей слід приймати: всередині 1:6, зовні 1:8 .(п. 4.8, 4.6 ДБН В.2.2-9-99)

Марші сходів повинні мати огорожу заввишки не менше 0.9м. .(п. 4.10 ДБН В.2.2-9-99)

Представити проекто-кошторисну документацію для проходження експертизи органами ДПН на відповідність будівельним нормам (ППБУ п.2.7)

Встановити порядок (систему) оповіщення людей про пожежу, з яким необхідно ознайомити всіх працівників. (ППБУ п.3.7) Керівнику об’єкта наказом визначити порядок оповіщення людей про пожежу та призначити відповідальних за це осіб. (ППБУ 6.2.3.7.)

Розпалювання багать для спалювання сухого листя, бадилля, сміття тощо на території житлових будинків садибної забудови, дач, садових ділянок, підприємств та організацій проводити на відстані не менше 15 м від житлових та господарських будівель і лише під наглядом дорослих. Забороняється розведення багать у вітряну погоду. (ППБУ 7.1.9.)

У разі необхідності встановлення на вікнах приміщень, де перебувають люди, ґрат, останні повинні розкриватися, розсуватися або зніматися. Під час перебування в цих приміщеннях людей ґрати мають бути відчинені (зняті). (ППБУ 4.2.14.)

Заборонити улаштовувати на шляхах евакуації пороги, виступи, турнікети, двері розсувні, підйомні, такі що обертаються, та інші пристрої, які перешкоджають вільній евакуації людей (ППБУ 4.3.11.)

Заборонити застосовувати на шляхах евакуації горючі матеріали для облицювання стін і стель, а також сходів та сходових клітин (ППБУ 4.3.11.)

Перед проведенням вогневих робіт забезпечити очищення робочого місця від горючих матеріалів, захисту горючих конструкцій, забезпечення первинними засобами пожежогасіння (вогнегасником, ящиком з піском та лопатою, відром з водою). (ППБУ п.8.1.1.4.)

Забезпечити приміщення відповідними знаками безпеки згідно ГОСТ 12.4.026-76 „ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности” (ППБУ п.3.8) (порядок відкривання дверей, напрямок руху до евакуаційного виходу, виходи, місце знаходження вогнегасників, місце відключення електроенергії, заборона паління та розведення вогню, напрямок ступінчатого маршу)

На території об’єкта де паління дозволено визначити і обладнати та визначити спеціальні місця для цього встановити урну з негорючого матеріалу (П. 4.1.21 ППБУ)

Створити Добровільну пожежну команду згідно затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи за № 70 від 11.02.2004 р. та зареєстрованого в Міністерстві Юстиції України 19.02.2004 р.за № 221\8820, пункту 3.14 Правил пожежної безпеки в Україні.

Провести обов'язкове особисте страхування членів ДПД, (на випадок загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних під час ліквідації пожежі або наслідків аварії), відповідно до Положення про порядок і умови обов'язкового особистого страхування працівників відомчої та сільської пожежної охорони і членів добровільних пожежних дружин (команд), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України за № 232 від 3 квітня 1995 року та постановою КМУ за №136 від 25 січня 2009 року «Положення про добровільну пожежну дружину (команду)»

При переплануванні або зміні цільового призначення приміщень або об’єктів розробити та представити проектну документацію для проходження експертизи в органи державного пожежного нагляду (ППБУ п.4.2.2)

На кожному підприємстві з урахуванням його пожежної небезпеки наказом (інструкцією) повинен бути встановлений відповідний протипожежний режим, у тому числі визначені:

можливість паління (місце для куріння), застосування відкритого вогню, побутових нагрівальних приладів;

порядок проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт (у тому числі зварювальних);

правила проїзду та стоянки транспортних засобів;

місця для зберігання і допустима кількість сировини, напівфабрикатів та готової продукції, які можуть одночасно знаходитися у виробничих приміщеннях і на території (у місцях зберігання);

порядок прибирання горючого пилу й відходів, зберігання промасленого спецодягу та ганчір'я, очищення повітроводів вентиляційних систем від горючих відкладень;

порядок відключення від мережі електрообладнання у разі пожежі;

порядок огляду й зачинення приміщень після закінчення роботи;

порядок проходження посадовими особами навчання й перевірки знань з питань пожежної безпеки, а також проведення з працівниками протипожежних інструктажів та занять з пожежно-технічного мінімуму з призначенням відповідальних за їх проведення;

порядок організації експлуатації і обслуговування наявних технічних засобів протипожежного захисту (протипожежного водопроводу, насосних станцій, установок пожежної сигналізації, автоматичного пожежогасіння, димовидалення, вогнегасників тощо);

порядок проведення планово-попереджувальних ремонтів та оглядів електроустановок, опалювального, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання;

дії працівників у разі виявлення пожежі;

порядок збирання членів добровільної пожежної дружини та відповідальних посадових осіб у разі виникнення пожежі, виклику вночі, у вихідні й святкові дні.

Працівники підприємства мають бути ознайомлені з цими вимогами на інструктажах, під час проходження пожежно-технічного мінімуму тощо, витяги з наказу (інструкції) з основними положеннями слід вивішувати на видних місцях. (ППБУ п. 3.3.)

Водопостачання

Забезпечити об’єкт пожежною водоймою для здійснення пожежегасіння (ППБУ п. 6.3.1.1)

Доповнити пожежну водойму водою (ППБУ п. 6.3.1.10)

Біля пожежної водойми встановити покажчик (об’ємні зі світильником або плоскі із застосуванням світло відбивних покриттів) літерним індексом - ПВ , цифровим зазначенням запасу води в кубічних метрах. (ППБУ п.6.3.1.11)

Водонапірні башти забезпечити під’їздом і пристосувати для відбору води пожежною технікою будь-якої пори року. На корпус башти нанести позначення, яке вказує місце розташування пристрою для забирання води пожежною технікою. (ППБУ п. 6.3.1.12)

Доукомплектувати пожежні крани пожежними рукавами та стволами. (ППБ п.6.3.2.3.)

Провести перекатку та перевірку пожежного рукава зі складанням акту виконаних робіт (6.3.2.3 ППБУ).

Провести перевірку, для контролю працездатності мережі внутрішнього протипожежного водогону, на тиск та витрату води з оформленням акту виконаних робіт. Перевірку проводити 1 раз на рік. (П 6.3.1.5 ППБУ)

Провести переоснащення навісних шаф з пристосуванням для опломбування та візуального огляду їх без розкривання (П 6.3.2.4 ППБУ)

Надрукувати на дверцях пожежних шаф із зовнішнього боку літерний індекс „ПК” порядковий номер та номер виклику пожежної безпеки(П 6.3.2.5 ППБУ)

Кожен пожежний кран має бути укомплектований пожежним рукавом однакового з ним діаметра та стволом, кнопкою дистанційного запуску пожежних насосів (за наявності таких насосів), а також важелем для полегшення відкривання вентиля. Елементи з'єднання пожежного крана, рукавів та ручного пожежного ствола мають бути однотипними.

Пожежний рукав необхідно утримувати сухим, складеним в "гармошку" або подвійну скатку, приєднаним до крана та ствола і не рідше одного разу на шість місяців розгортати та згортати наново.

Використання пожежних рукавів для господарських та інших потреб, не пов'язаних з пожежогасінням, не допускається. (П 6.3.2.3. ППБУ)

Пожежні крани не рідше одного разу на шість місяців підлягають технічному обслуговуванню і перевірці на працездатність шляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки у спеціальному журналі обліку технічного обслуговування. (П 6.3.2.6. ППБУ)

               Пожежні крани повинні постійно бути справними і доступними для використання.

АЗС

Не допускати паління, проведення ремонтних та інших робіт пов’язаних із застосуванням відкритого вогню як у будівлі АЗС так і на відстані менше 20 м від території (П. 7.12.6 ППБУ)

Надати до Б-Дністровського РУ акт очищення резервуарів відповідно до вимог ГОСТ 1510-84 «Нефть и нефтепродукы. Маркировка, упаковка, транспортирование и хранение» (ППБУ п.7.12.11) яке повинно виконуватись не рідше 1 разу на 2 роки.

На АЗС заборонити:-запрвку транспортних засобів з працюючим двигуном –роботу в одязі та взутті облитим бензином – вїзд на територію АЗС і заправлення тракторів, не обладнаних іскрогасником – експлуатацію без переносного газоаналізатора у вибухозахищеному виконанні(ППБУ п.7.12.19)

Заборонити заправляння транспортних засобів пальним та зливати з низ паливо (ці роботи повинні виконуватись на заправному пункті) (ППБУ п.7.8.5)

Ліс

Негайно повідомити підрозділи пожежної охорони про закриття доріг ділянок доріг, або проїздів на території масиву. В місцях перекриття доріг встановити показчики напрямку обїзду (ППБУ п. 4.1.6)

Територія навколо населених пунктів, дачних та садівничих поселень, об'єктів, розміщених у лісових масивах, повинна утримуватися так, щоб виключалася можливість перекидання лісових, торфових пожеж на будинки та споруди, а у разі виникнення пожежі на об'єктах - поширення вогню на лісові масиви (влаштування захисних протипожежних смуг, прибирання в літній період сухої рослинності, вітролому тощо).

(ППБУ п. 4.1.14 )

Кінотеатри

Усі горючі декорації, сценічне оформлення, драпірування в залах для глядачів та експозиційних залах, фойє мають бути важкозаймистими або обробленими вогнезахисними речовинами для надання їм таких властивостей. Дерев'яні конструкції сценічної коробки (колосники, робочі галереї тощо) повинні бути оброблені вогнезахисними засобами, що забезпечують і групу вогнезахисної ефективності. (ППБУ п. 7.5.5.)

Крім виходів з глядачевих, експозиційних, виставочних, читальних залів, світловими покажчиками з написом "Вихід" повинні бути обладнані виходи з фойє, кулуарів, планшета сцени, робочих галерей, колосників та трюмів(ППБУ п. 7.5.16.)

Демонстрування кінофільмів у місцях їх постійного показу дозволяється здійснювати лише із спеціально обладнаного кіноапаратного комплексу, відокремленого від інших приміщень протипожежними перегородками (стінами) й перекриттями з межею вогнестійкості не менше 0,75 год. (ППБУ п. 7.5.21.)

Проекційні та оглядові вікна у кінопроекційній необхідно захищати заслінками або шторками з межею вогнестійкості не менше 0,25 год. та механічним скиданням. (ППБУ п. 7.5.22.)

Вихід з кіноапаратного комплексу повинен бути назовні або на сходову клітку, що має вихід назовні. Допускається влаштовувати вихід з приміщення кіноапаратного комплексу до фойє чи вестибюля кінотеатру через приміщення, не зв'язане з перебуванням глядачів. Двері кінопроекційного комплексу мають відчинятися в напрямку виходу назовні. (ППБУ п.7.5.23.)

У приміщеннях, у яких неможливе влаштування кіноапаратного комплексу (навчальні класи, лікарні тощо), дозволяється демонструвати лише 16-мм кінофільми на кінопроекційній апаратурі пересувного типу.

При цьому необхідно дотримуватися таких вимог:

               до роботи на кіноапаратурі допускаються особи, які мають кваліфікаційне посвідчення кіномеханіка (кінодемонстратора) та посвідчення, що підтверджує знання вимог пожежної безпеки і проходження пожежно-технічного мінімуму, з позначками про щорічну перевірку знань;

               кінопроектор не повинен установлюватися біля виходу з приміщення і ускладнювати евакуацію людей;

               підключення проектора до електричної мережі повинно здійснюватися лише справними електропроводами за допомогою штепсельних розеток та вилок;

               місце показу повинно бути забезпечене вогнегасниками, кількість яких визначається відповідно до вимог щодо оснащення об'єктів первинними засобами пожежогасіння (додаток 2);

               кінофільми, призначені для демонстрування, повинні зберігатися в закритих негорючих коробках або фільмоносках;

      показ фільмів у класах або аудиторіях у разі присутності учнів у кількості понад 50 осіб, допускається лише за наявності двох евакуаційних виходів з приміщення. (ППБУ п.7.5.25.)

Усі особи, які забезпечують масовий показ кіно- та відеофільмів, зобов'язані мати відповідне кваліфікаційне посвідчення та документ про проходження пожежно-технічного мінімуму, а також щорічної перевірки знань відповідно до Типового положення про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України, затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 29.09.2003 № 368 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 11.12.2003 за № 1148/8469. (ППБУ п.7.5.26.)