Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
327.9 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2 зміст організації праці на підприємстві Тема 5. Організація та обслуговування робочих місць

5.1. Поняття і класифікація робочих місць, завдання їхньої організації

Робоче місце відіграє провідну роль в економіці як підприємства і його структурних підрозділів, так і регіону і держави в цілому. Ця роль обумовлена наступними функціями робочих місць:

  1. суспільний продукт держави, прибуток підприємства залежить від результатів, отриманих на окремих робочих місцях;

  2. кількісні і якісні характеристики робочих місць визначають попит та пропозиція на ринках робочих місць і робочої сили;

  3. робоче місце виступає первинною ланкою в ланцюзі поділу і кооперування праці, координації і погодження елементів виробничого, технологічного і трудового процесів;

  4. усе виробниче приміщення підприємства, складається з окремих робочих місць, а все устаткування й оснащення для виробництва товарів або послуг розміщені на робочих місцях відповідно до їхнього місця у виробничому, технологічному і трудовому процесах;

  5. персонал підприємства, розподілений по робочих місцях, а структура, оснащеність, функціонально-технологічні й інші характеристики робочих місць формують вимоги до персоналу і визначають його кількісні і якісні параметри.

  6. управління виробництвом, економікою і персоналом підприємства здійснюється через управління робочими місцями.

Така значна і багатоаспектна роль робочого місця приводить до необхідності реалізації різних підходів до його вивчення, отже, і різних аспектів визначення його сутності. Традиційним і найбільш розробленим є організаційно-технологічний підхід, що розглядає робоче місце з двох сторін. З одного боку, ця первинна ланка структури підприємства, що поряд з більш значними підрозділами (ділянка, цех, сектор, відділ, управління) є об'єктом організації праці З іншого боку, робоче місце — це частина виробничої площі (території, простору) структурного підрозділу підприємства, оснащена необхідними матеріально-технічними засобами, закріпленими для виконання окремих виробничих операцій відповідно до єдиного технологічного процесу. Такий підхід характеризує робоче місце як первинну ланку (пункт) виробничого і трудового процесів.

З економічної точки зору робоче місце - це первинний пункт і джерело одержання прибутку, обумовленої перевищенням доходу від його експлуатації над витратами на його створення і підтримку у робочому стані. Таким чином, у межах економічного підходу потрібно розглянути питання про окупність і прибутковість робочого місця. Для цього необхідно зіставити потенційну прибутковість праці на робочому місці з витратами на його експлуатацію, включаючи амортизацію устаткування, витрати паливно-енергетичних і матеріальних ресурсів, на оплату праці працівників, зайнятих на даному робочому місці.

Соціологічний підхід до розгляду сутності робочого місця пов’язаний зі змістовністю і привабливістю виконуваних на робочому місці функцій, ступенем монотонності і ваги праці, часткою фізичної, розумової, творчої праці, рівнем механізації й автоматизації праці, наявністю на робочому місці певних умов праці, ступенем їхньої безпеки і комфортності.

У ергономічному аспекті робоче місце вивчається з позицій його відповідності антропометричним, біологічним, психофізіологічним і іншим характеристикам організму людини.

Усі перераховані вище аспекти розглядають сутність, особливості і значення робочого місця в межах одного підприємства й у своїй сукупності формують мікрорівневий підхід до даної категорії. На відміну від його, з погляду макрорівневого підходу робоче місце — це первинний рівень складної ієрархічної структури суспільного виробництва і, отже, первинний об'єкт організації праці в процесі організації суспільного виробництва. Саме при даному підході робоче місце розглядається первинною ланкою одержання сукупного суспільного продукту і як найважливіший елемент механізму регулювання ринку праці і зайнятості населення.

Системний розгляд поняття робочого місця передбачає характеристику його як системи, тобто сукупності елементів — суб'єкта, засобів, предметів праці, що знаходяться у певних відносинах і взаємодіях один з одним.

Виходячи з розглянутих аспектів сутності робочого місця, визначення даної категорії повинне поєднувати ці аспекти і відбивати її багатогранність.

Робоче місце — це первинна ланка виробничого процесу і структури підприємства, елементарна частина виробничої площі (території, простору), на якій розташовані всі елементи процесу виробництва і на який суб'єкт праці (працівник, група працівників) відповідно до визначеного цільового призначення, технології й у певних умовах здійснює організовану трудову діяльність; нарешті, це вихідний пункт одержання прибутку підприємства, виробництва сукупного суспільного продукту і найважливіший елемент механізму регулювання ринку праці і зайнятості населення.

Незважаючи на певну відособленість, кожне робоче місце тісно зв'язано з іншими робочими місцями, з попередніми і наступними ланками виробничого процесу й утворює систему робочих місць. Взаємозв'язок і взаємозалежність усіх робочих місць вимагає чіткої, досконалої організації й обслуговування кожного з них, тому що від цього залежать загальний ритм і результати роботи не тільки на даному робочому місці, але і відповідного структурного підрозділу і навіть усього підприємства в цілому. Кожне робоче місце, будучи у свою чергу системою; також прагне до досягнення властивості організованості, тобто до узгодженої взаємодій своїх елементів. Організованість досягається завдяки організації робочого місця - процесу упорядкування й узгодження взаємодій елементів робочого місця (системи робочих місць) за рахунок установлення певних параметрів елементів і визначеної структури відносин між елементами, а також між елементами і механізмами, що регламентують їхню взаємодію.

Процес організації робочого місця може відбуватися в результаті:

  • внутрішніх випадкових нерегулярних впливів самих елементів робочого місця один на одного, що ведуть до організованості робочого місця;

  • внутрішніх цілеспрямованих впливів одних елементів робочого місця на інші, що мають своєю метою досягнення організованості;

  • зовнішніх випадкових нерегулярних впливів на робоче місце і його елементи, що викликають організованість;

  • зовнішніх цілеспрямованих систематичних і безупинних впливів з метою досягнення організованості робочого місця.

Таким чином, організація робочого місця здійснюється не тільки за допомогою спеціальних заходів організуючого зовнішнього суб'єкта, тобто у межах управління робочим місцем, але й у результаті впливів елементів робочого місця один на одного, особливо з боку суб'єкта праці, працівника і впливу на них навколишнього середовища.

Організація робочих місць тісно зв'язана з іншими елементами системи організації праці і впливає на прийоми праці, пов'язані з установкою, закріпленням і переміщенням предметів праці, інструментів і пристосувань, управлінням устаткуванням, контролем над ходом технологічного процесу. Тісний зв'язок організації й обслуговування робочих місць існує і з прийнятими на підприємстві формами поділу і кооперування праці. Від рівня організації робочих місць залежать умови праці, тому що саме від нього залежить ступінь зручності і комфортності в роботі для виконавців, можливість відгородитись від впливу несприятливих факторів виробничого середовища. Рівень організації робочих місць, таким чином, значно впливає і на ступінь напруженості, стомливості і привабливості праці, що позначається на працездатності і продуктивності праці працівників.

При організації робочих місць вирішуються наступні задачі:

  1. раціональне використання виробничої площі підприємства, організації;

  2. раціональне розташування на обмеженій площі окремого робочого місця усіх його елементів;

  3. створення зручності і комфорту для роботи виконавців;

  4. огородження працівників від впливу несприятливих умов зовнішнього і внутрішнього виробничого середовища;

  5. безперебійне якісне обслуговування робочих місць, забезпечення безупинного, ритмічного і синхронного функціонування робочих місць.

Різноманіття і специфіка робочих місць у різних сферах трудової діяльності не дозволяють дати єдиний «рецепт» їхньої раціональної організації. Однак існують загальні принципи проведення цієї роботи стосовно до тієї або іншої групи робочих місць. З цією метою здійснюється групування, класифікація робочих місць по спільності тієї або іншої ознаки (ознак), що визначає і певну спільність у їхній організації.

Класифікація робочих місць здійснюється за наступними ознаками.

I Перша і найважливіша ознака — рівень механізації праці виконавців. У залежності від цього рівня виділяють:

  • робочі місця для ручної праці, де один або кілька виконавців виконують операції за допомогою ручних знарядь праці;

  • механізовано-ручні робочі місця — робочі місця, на яких перетворення предметів праці здійснюється машинами і механізмами при особистій участі працівників;

  • механізовані робочі місця - на них трудові процеси здійснюються машинами і механізмами, дії яких направляє один або група працівників. Ці робочі місця бувають частково - механізовані і комплексно-механізовані. Основна задача організації комплексно-механізованих робочих місць - забезпечення синхронної діяльності машини і людини;

автоматизовані робочі місця, де робота здійснюється механізмами, що виконують всієї основної технологічної операції без особистої участі робітника. Допоміжні роботи механізовані частково (напівавтомати) або цілком (автомат). Управління процесом виробництва виробу ведеться автоматично по заданій програмі. Робітник спостерігає за роботою автомата, налаштовує його, усуває виникаючі неполадки, контролює подачу сировини, матеріалів, заготовок. На напівавтоматах робітник періодично заповнює прийомні бункери машини сировиною і матеріалами. На автоматах подача сировини і матеріалів здійснюється автоматично;

апаратурні робочі місця оснащені спеціальним устаткуванням (печами, апаратами, камерами) у яких проходить процес теплового і (або) хімічного (фізико-хімічного) впливу на предмет праці. Робітники спостерігають за ходом технологічного процесу, регулюють його, запускають у роботу устаткування, зупиняють його роботу. Такі процеси переважають у металургійної, хімічної, нафтопереробної, фармакологічний і деяких інших галузях промисловості.

П. У залежності від кількості устаткування, що обслуговується, робочі місця підрозділяються на: одноверстатні (одноапаратні) і багатоверстатні (багатоапаратні). При організації багатоверстатних робочих місць необхідно: розробити раціональний маршрут руху; забезпечити правильне планування робочого місця й оснащення його спеціальними пристосуваннями, що сприяють більш швидкому і якісно виконанню роботи.

  1. За ознакою поділу праці робочі місця можуть бути індивідуальними і колективними. На індивідуальному робочому місці працює один виконавець, на колективному— декілька. При організації останніх варто враховувати розподіл функцій між працівниками яке повинно бути раціональним і чітким, а також взаємозв'язок у процесі праці. Необхідно також розробити раціональні маршрут переміщення працівників у межах колективного робочого місця.

  2. За ступенем спеціалізації розрізняють спеціальні робочі місця на який виконується одна технологічна операція, спеціалізовані робочі місця, де виконується обмежене число однотипних робіт і універсальні, призначені для виконання різнорідних робіт. Спеціалізовані робочі місця типові для середньосерійного, крупносерійного і масового виробництва, а універсальні — для дрібносерійного й одиничних. Відповідно це накладає свій відбиток і на організацію й обслуговування робочих місць. Так, в одиничному виробництві, де має місце незначна повторюваність виробничих операцій, при організації універсальних робочих місць передбачається застосування універсального устаткування, великої кількості різноманітного інструменту. У серійному виробництві повторюваність виробничих операцій велика. Тому спеціалізовані робочі місця оснащуються в основному спеціалізованим устаткуванням, що часто поєднується в потокові лінії. Ці лінії повинні легко переналагоджуватися на виготовлення різних деталей і вузлів. Такі робочі місця оснащуються і спеціалізованим оснащенням, пристосуваннями.

У масовому виробництві повторюваність операцій надзвичайно велика. У зв'язку з цим робочі місця оснащуються вузькоспеціалізованим устаткуванням, забезпечуються обмеженою кількістю видів інструмента при його високій спеціалізації.

  1. За просторовим розташуванням робочі місця групуються на стаціонарні, які не змінюють свого розташування, і пересувні, що змінюють своє просторове розташування відповідно до характеру і габаритів устаткування, що обслуговується, технологією і потребами виробництва. Пересувні робочі місця важливо оснастити портативним оснащенням, переносними пристосуваннями й іншим. Можуть бути і комбіновані робочі місця, що сполучать у собі ознаки і стаціонарних, і пересувних робітників місць.

  2. За робочою позою, типовою протягом зміни робочі місця можуть бути: для роботи сидячи, для роботи стоячи, із змішаною робочою позою (сидячи-стоячи).

VII. У залежності від типу функцій, виконуваних працівником, можуть бути робочі місця керівників, спеціалістів, технічних виконавців, робітників, молодшого обслуговуючого персоналу, охорони і т.д.

VIII. Робочі місця поділяються також по професійній ознаці, тобто в залежності від професії працівника, що працює на цьому місці. Наприклад, можуть бути робочі місця бухгалтера, економіста по праці, лікаря-терапевта, діловода, столяра, машиніста і т.д.

IX. За місцем перебування розрізняють робочі місця в приміщенні, на відкритому повітрі, на висоті, під землею.

X. За кількістю змін бувають одне-, двох-, трьох-, чотирьох змінні робочі місця.

XI. За умовами праці можна виділити робочі місця з нормальними умовами, з важкою фізичною працею, зі шкідливими умовами, з особливо важкою фізичною працею, з особливо шкідливими умовами, з високою нервово-психічною напруженістю, з монотонною працею.

  1. За часом використання розрізняють постійні і тимчасові, у тому числі сезонні робочі місця. Постійні робочі місця призначені для тривалого (невизначено довгого) використання. Тимчасові робочі місця створюються для виконання робіт тимчасового характеру, у тому числі для епізодичних робіт.

  2. У залежності від характеру використання робочих місць вони підрозділяються на функціонуючі і не функціонуючі, у тому числі, вакантні, резервні, зайві.

У залежності від специфіки виробництва, можуть використовуватися й інші класифікаційні ознаки.

В усіх випадках характер організації й обслуговування робочих місць має свої особливості і залежить від багатьох факторів. Однак можна виділити деякі основні напрямки і вимоги загальні при організації будь-якого робочого місця, незалежно від його виду і приналежності до тієї або іншої галузі, до того або іншого типу.

До числа таких загальних вимог відносять:

  • технічні;

  • організаційні;

  • психофізіологічні.

До технічних вимог відноситься оснащення робочого місця всі необхідним для виконання робіт: устаткуванням, технологічним оснащенням, інвентарем, засобами зв'язку і т.д.

Організаційні вимоги передбачають забезпечення найбільш раціонального способу поєднання засобів і предметів праці з працівниками шляхом оптимального розташування усіх елементів робочого місця в його межах і найбільш раціонального обслуговування робочого місця і т.п.

Психофізіологічні вимоги полягають в досягненні при організації робочих місць необхідної відповідності технічних і організаційних факторів робочого місця психофізіологічним особливостям робітників.

Що стосується основних, «наскрізних» напрямків організації робітник місць, єдиних для будь-якого робочого місця, те це:

  • спеціалізація й оснащення робочих місць;

  • просторове планування робочих місць;

  • обслуговування робочих місць.