Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздрук / Розділ III (готовий).doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
148.48 Кб
Скачать

3. Режим зрошення і техніка поливу сільськогосподарських культур

3.1. Обгрунтування способу і техніки зрошення.

При виборі способу зрошення і поливної техніки враховується кліматичні, грунтові, геоморфологічні, гідрологічні, біологічні, господарські, водогосподарські і економічні фактори.

До кліматичних факторів, які впливають на вибір способу і техніки зрошення, відносяться зволоженість території, випаровуваність, температурна і вологість повітря, вітровий режим.

Однією з характеристик зволоженості території є гідротермічний коефіцієнт (ГТК), рівний відношенню суми опадів за період з температурою вище 10о С до суми температур за цей період, зменшеної в 10 разів. Для території об’єкта зрошення ГТК рівний 0,6. Згідно [1], при ГТК менше 0,8 землеробство можливе лише на основі зрошення. Випаровування з водної поверхні на даній території значне згідно таблиці 1.1, тому приміщення поверхневого способу зрошення не бажане. Висока температура і сухість повітря під час зрошення зменшуються, а вітровий режим при наявності лісосмуг дає можливість використовувати дощувальну техніку. Отже, спосіб зрошення дощуванням більш благо приємний в кліматичних умовах об’єкту зрошення.

Основне обмежуюче значення з грунтово-меліоративних факторів згідно [2] мають швидкість впитування води в грунт, потужність грунтового шару, степінь засолення грунту, глибина залягання грутнових вод. Оскільки територію об’єкту покривають легко глинисті грунти з низькою водопроникністю [3], орієнтовно підбираються способи зрошення дощуванням з інтенсивністю дощу до 0,1…0,2 мм/хв., або по смугах. Враховуючи, що вони відносяться до незасолених перевага надається дощуванню згідно таблиці 3.6 [3]. При виборі дощувальних машин необхідно враховуючи також стійкість грунтів проти запливання внаслідок ударної сили краплин, на легко запливаючих грунтах примінення далекоструминних машин не допускається. Отже, в умовах об’єкту зрошення можна використовувати лише низько- і середньо-струминні дощуальні машини.

Оскільки, мінералізація грунтових вод складає 3-5 г/л, згідно таблиці 3.9. [3] дощування являється найбільш благо приємним способом зрошення в умовах об’єкту зрошення.

До геоморфологічних факторів, які впливають на розміщення зрошувальної мережі і вибір техніки поливу, відносяться похил поверхні землі і протяжність схилів. Необхідно враховувати можливість виникнення іригаційної ерозії на території об’єкту зрошення. Однак, згідно таблиці 3.7 [3], при похилах поверхні землі від 0 до 0,02, інтенсивність ерозійного процесу дуже слабка. Крім того, каштанові грунти стійкі до ерозійного впливу. Похил території об’єкти дає можливість застосування будь-якої поливної техніки.

До біологічних фактрів, які впливають на вибір способу та техніки зрошення відносяться вимоги культур до режиму зрошення, характер розвитку рослин, технологія їх вирощування. Оскільки, в сівозмінах присутні такі культури як кукурудза, озима пшениця і ярий ячмінь виключене застосування інших дощувальних машин.

До господарських факторів, які впливають на вибір способу і техніки зрошення відносяться розміщення і спеціалізація сільськогосподарського виробництва, сівозміни (розміри, полів і види сівозміни, організація території, конфігурація ділянок зрошення). При виборі дощувальної техніки мають значення розміри і конфігурація полів. На території об’єкту зрошення поля мають прямокутну форму і значні по площі, що дає можливість використовувати перспективну широкозахватну дощувальну техніку.

До водогосподарських факторів, які визначають способи і техніку зрошення, відносяться водозабезпеченість території, коефіцієнти використання води, якість, температура і мінералізація зрошуваної води. В умовах степової зони – районі з дефіцитом водних ресурсів згідно [ 3 ] перевага надається дощуванню. Якість води Каховського водосховища, яке є джерелом зрошення для даної території, дає можливість використовувати будь-яку дощувальну техніку.

Враховуючи приведені вище дані, на основі таблиці 3.10 [3 ] підбирає дощувальну техніку, яка найбільше підходить для умов об’єкту зрошення. Дощувальна машина «Zimmatic 800M» відповідає майже всім вимогам приведеним вище, за винятком інтенсивності дощу, яку можна корегувати технологічною схемою роботи машини.

Технічна характеристика дощувальної машини «Zimmatic 800М»

Тиск води на насосі, МПа

0,20

Витрати води, л/с

180

Робоча ширина захвату, м

805

Поливна норма за один прохід, м3/га

100–1000

Продуктивність, га за годину осноаного часу (m=600 м3/год)

1,12

Питомі витрати пального, л/га

18,9

Коефіцієнт ефективного поливу

0,82–0,85

Середня інтенсивність дощу, мм/хв

1,7

Коефіцієнт готовності

0,99

Коефіцієнт використання змінного часу

0,92

Номінальна потужність двигуна, кВт

149

Соседние файлы в папке Роздрук