Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
86.02 Кб
Скачать

8. Природоохоронні заходи.

Разом з позитивною дією навколишнє середовище зрошення земель нерідко супроводжується рядом негативних явищ, які мають місце внаслідок втручання людини в не рівноваги природних процесів. Окремі з них з’являються неминучими, багато можна упередити і не допустити.

Охорона навколишнього середовища від виснаження та забруднення являється важливою проблемою сучасності. Основними природними об’єктами при сільськогосподарські меліорації являються землі і водні ресурси.

Водне господарство передбачає не тільки захист водні джерела забруднення, але і підтримання сприятливого режиму як поверхневих та підземних вод, а також попередження водної ерозії грунтів держзамовлення водоймищ продуктами їх розриву. З цією метою влаштовуються водоохоронні зони, метою яких є захист водних джерел від замовлення та забруднення, покращення санітарного стану. По берегах водоймищ шорина водоохоронної смуги передбачається не лише 20м відсутність води при нормально підтепертому горизонті. У межах водоохоронних смуг землекористувачі повинні закріплювати береги, будувати та ремонтувати протиерозійні споруди, доглядати за лісосмугами, захищати річки від забруднення.

На зрошувальних системах основною причиною забруднення поверхневих водних джерел являється скидання в них дренажно-скидних вод зрошувальної території. При дренажі засолених земель води до належного стоку містять собі надлишок водорозчинних солей, у всіх останніх випадках – останки мінеральних добрив, гербіцидів пестицидів, які застосовуються для боротьби з бур’янами дослідниками. Всі ці речовини, потрапляючи до водойми, приводять їх до забруднення.

Забруднення підземних вод виходить при близькому й заляганні до поверхні внаслідок глибинної фільтрації зрошувальної води із знаменитими нею добривами, гербіцидами, пестицидами, розчинними солями. Для попередження такого забруднення необхідно суворо дотримуватися розрахункових норм поливу сільськогосподарських культур і технічно грамотно проводити в життя плани водокористування.

Незважаючи на хорошу захищеність підземних вод території з метою попередження можливого забруднення їх в процесі експлуатації зрошувальні системи ПСП що необхідно дотримуватися таких умов:

  • не допускати влаштування складів і добрив та ядохімікатів в межах санітарної зони водозабірних споруд, зовні живлення водоносних горизонтів;

  • заборонити неорганізоване скидання стічних вод промислових підприємств тваринницькі комплекси в пониззя рельєфу;

  • для недопущення попадання азотних сполук вносити азотні мінеральні добрива вже три строки: 60… 80% річної норми під зяблеву оранку, 20… 30% – під весняну культивацію з раннє підживлення, 10% – в вегетаційний період; органічні добрива вносяти під зяблеву оранку в повному обсязі;

  • ширше застосування біологічний спосіб постачання груддю азотні сполуками шляхом збільшення площ дубовик багаторічних трав в структурі орних земель;

  • використання мінерально-рухомі форми азотних добрив ( сульфат амонію, мочевина, аміачна селітра);

  • збільшити густоту посівів на легких грунтах з більш високим фільтраційними властивостями з метою створення умов для підвищення вологозабезпеченості і максимального використання рослинами поживних речовин.

Поверхневим стоком виносячи на окремі види нерозчинних пестицидів, амонійно азоту, нітратів, фосфору і калію в концентраціях, які перевищують ПДК для водоймищ рибогосподарського та культурно-побутового водокористування. З метою запобігання вплив на екологію водоприймачів даних речовин необхідно виконати ряд заходів:

  • обвалування зябу та парів під зиму тимчасовими земляними валками, влаштування переривчастих борозн на виконання інших прийомів затримання талих та зливових вод,

  • безвідвальна оранка на більш крутих схилах,

  • створення системи види регулюючих та полезахисних смуг, захисних насаджень навколо ставків і водоймищ.

Можливе погіршення властивостей грунтів при експлуатації системи обумовлений складними гідрогеологічними, геоморфологічними і грунтовими умовами. Для усунення негативного впливу рекомендується гіпсування невеликими дозами ( 2- 4т/га), а також внесення високих доз гною ( 12- 15т/га) в рік розміщення клину багаторічних трав, а також раціональний режим зрошення.

Основними ґрунтово-охоронними підприємствами є:

  • чітке дотримання проекту режим зрошення,

  • скорочення фільтраційних втрат,

  • гіпсування земель невеликими дозами,

  • зниження інтенсивності дощу,

  • для боротьби з дефляцією грунтів доведення площа лісосмуг до 2% площі зрошувального машин масиву, покращення якості лісосмуг,

  • примінення грунтозахисної агротехніки,

  • для захисту від замулення магістрального і розподільчих каналів насадка вздовж них лісосмуг,

  • при будівельних роботах ще зрізка складування і слідуюче використання гумусованих горизонтів потужністю 0,4–0,6м,

  • після поливний догляд за грунтами.

На протязі вегетаційного періоду один раз в місяць напірний басейні відбирають проби на предмет визначення її повного хімічного складу ігри іригаційного коефіцієнту. Іригаційний коефіцієнт повинен бути Кір.>1, модуль необхідно вносити хімічні меліоранти.

Для запобігання заносу гербіцидів і мінеральних добрив з полів рослини водою необхідно виконати слідуючи умови:

  • після обробки полів гербіцидами про внесення необхідно коли ви проводити не раніше чим раз 7- 9днів;

  • Перед обробкою полів гербіцидами та внесення мінеральних добрив необхідно закрити всі випуски на водозабірно скидній межі,

  • При внесенні мінеральних добрив з поливною водою розрахункову певну норму необхідно вносити за два прийоми.

Природоохоронні заходи

Арк.

Зм.

Кільк

Арк.

№ док.

Підп.

Дата