Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
715.26 Кб
Скачать

Лекція № 2

1. Область застосування, призначення і класифікація пресових агркгатів

При виробництві будівельної кераміки з використанням пластичного і напівсухого способів основним технологічним процесом є процес формування виробів, а технічними засобами його реалізації – пресове устаткування різних типів.

Вибір способу формування виробів, а також типу пресового устаткування, а також визначається, у першу чергу, номенклатурою продукції, що випускається, а також вихідними фізико-механічними характеристиками сировинних матеріалів (мінералогічним складом, пластичністю та ін.).

Пресові агрегати пластичного способу формування характеризується тим, що конструктивні особливості і режими роботи використовують пластичність керамічних мас – здатність зберігати задану форму і розміри без розривів і тріщин після припинення дії зусиль формування. Режими роботи агрегатів: тиск формування – Р=1,5...3 МПа, вологість формованої маси – W=17...22%.

Для пластичного формування керамічних мас використовують: стрічкові безвакуумні преси (вироби – глиняна цегла, порожньо тілі керамічні блоки, черепиця); вертикальні трубні вакуум-преси (каналізаційні і дренажні труби); штемпельні преси (для допре совки лицювальної, вогнетривкої і кислототривкої цегли, для штампування черепиці – салазочні і револьверні преси); роторні преси (глиняна цегла, блоки); без шнекові преси (глиняна цегла, довгомірні порожньо тілі керамічні блоки).

Пресові агрегати напівсухого способу формування використовують для отримання різних виробів будівельної кераміки (будівельної і лицювальної цегли, плитки для внутрішнього і зовнішнього облицювання будинків, плитки для підлог, кислототривких і вогнетривких виробів і ін.) при тиску пресування – Р=15...45 МПа і вологості шихти – W=6...12%, а також для отримання силікатної цегли – у колін важільних пресах револьверного типу.

Пресові агрегати класифікуються за технологічними і конструктивними ознаками.

За технологічними ознаками преси розрізняють в залежності від напрямку прикладених зусиль – однобічного (при виготовленні виробів невеликої висоти, наприклад, керамічних плиток, для яких опір тертю маси об стінки прес-форми не робить значного впливу на рівномірність ущільнення по висоті виробу) і двостороннього пресування; по кратності додатка зусиль пресування – одноступінчатого і багатоступінчастого пресування (для полегшення видалення повітря з маси, яка пресується, і зниження пружних деформацій).

За конструктивними ознаками розрізняють механічні (коліно-важільні, роторні, фрикційні) і гідравлічні преси.

Коліно-важільні преси використовуються для виробництва глиняної і вогнетривкої цегли, лицювальних плиток (СМ-301А, СМ-143А, ПК-630, СМ-1085 та ін.), виробництва лицювальних плиток і плиток для підлоги (СМ-329, типу “Робот”, КПП-20, заводу “Тюрінгія”, КРК-125).

Роторні преси застосовуються в промисловості будівельних матеріалів при виробництві глиняної цегли.

Фрикційні преси використовуються у керамічному і вогнетривкому виробництв і для пресування і допре совки лицювальних плиток, фасонних деталей (карнизів, плінтусів, кутів, капселів і ін.). Найбільше поширення отримали фрикційні автоматичні преси РЕ/500 фірми “Сакми” (Італія).

При виготовленні виробів великої товщини, що вимагають рівномірного розподілу по об’єму, використовуються гідравлічні преси, що забезпечують двохстороннє ступеневе пресування з тривалою витримкою шихти при максимальному тиску пресування (КРУ-300, КРУ-160 фірми “Тюрінгія”, РН-330 фірми “Сакми” (Італія), преси фірми “Никкей” (Японія) і ін.).

Преси для виготовлення силікатної цегли (СМ-816, СМ-152, СМ-1085А і ін.) розділяють за способом подачі суміші і видачі сирцю: з револьверним столом, з періодичним човнорухомим столом і з нерухомим столом. Використовують преси однобічного і двохстороннього формування з механічним, гідравлічним або змішаним способом створення тиску.

Соседние файлы в папке Курс лекцій