Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
38.4 Кб
Скачать

14.8. Автоматизація процесу виробництва керамічних виробів

Технологічні комплекси по виробництву керамічних виробів відносяться до поточно-транспортних систем.

Всі технологічні машини і агрегати зв'язані між собою єдиним технологічним потоком. Тому принципові питання автоматизації всіх розглянутих у цій главі технологічних комплексів аналогічні по розв'язуваних завданнях і мають наступну структуру керування: керування комплексом здійснюється із центрального пульта; керування окремими агрегатами або машинами вико-

405

нується оператором з пульта, пов'язаного із центральним пультом комплексу. Як додаткові пристрої, що забезпечують більшу активність керування, застосовують засобии двостороннього зв'язку і промислового телебачення. Система автоматизації технологічного процесу комплексу в цілому складається із систем автоматизації окремих вузлів, агрегатів і машин. Особлива увага повинне бути приділене автоматичному контролю і керуванню параметрами окремих етапів технологічного процесу. Склад автоматичної системи керування технологічним процесом залежить від обраної схеми і складу устаткування технологічного комплексу. Він впливає на якість готових виробів і вносить вагомий вклад у ціну комплексу в цілому. Склад системи автоматизації комплексів визначається в кожному конкретному випадку окремо.

До основних видів контролю роботи технологічного комплексу відносяться: контроль рівня матеріалу в силосах і бункерах; контроль виходу матеріалу з тічок бункерів; контроль зусилля пресування; контроль температури часу сушіння і випалу; контроль вологості; контроль геометричних параметрів виробів; контроль роботи пресів, конвеєрів, живильників, дозаторів, елеваторів, вентиляторів, дробарок, млинів, змішувачів і т.п.; телевізійний контроль роботи окремих ділянок і відділень комплексу.

Для налагодження режиму роботи кожного з агрегатів, що входять у комплекс, передбачається місцевий режим керування за допомогою кнопкових пультів керування.

Автоматизований режим керування повинен забезпечувати:

  • автоматичний запуск машин і механізмів у прямому і зворотному напрямку технологічного потоку з попереднім включенням попереджувальної звукової й світлової сигналізації;

  • можливість включення і відключення допоміжних машин під час роботи комплексу;

  • послідовне відключення кожної з машин комплексу, з метою його розвантаження;

  • аварійне відключення машин і устаткування із центрального і місцевого пультів керування.

Велике поширення серед багатьох одержала система автоматизованого керування технологічним процесом СМК-350. Вона містить у собі: центральний пульт керування, оснащений мікропроцесором; установку промислового телебачення; комплект пуль-

406

тів керування для кожної з машин, що входять у комплекс; комплект датчиків і виконавчих механізмів для регулювання режиму роботи комплексу.

Централізована система керування і контролю реалізує всі функції автоматичного контролю роботи комплексу, кожної з основних і допоміжних машин, а також постійно представляє дані про хід технологічного процесу, заданих і реальних показниках роботи машин, робить облік готової продукції.