Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
33.79 Кб
Скачать

14.1. Загальна характеристика комплексів

Керамічними називають виробу (цегла, черепиця, плитка, труби, сантехвироби), виготовлені з легкоплавких глин з добавками шляхом формування, сушіння і випалу. При всій розмаїтості комплексів по виробництву керамічних виробів, вони мають єдиний обов'язковий набір виробничих ділянок:

  • видобуток основної глини, завезення і підготовка основної глини і інших сировинних компонентів (добавок);

  • підготовка керамічної шихти (суміші) до формування;

  • формування сирцю;

  • сушіння сирцю до вологості 4…8 %;

  • випал при температурі близько 1000 °С;

- пакетування, складування і відвантаження споживачам. Розрізняють два основних методи виробництва керамічної цег- ли - методи пластичного і напівсухого формування.

Пластичне формування характеризується екструзією бруса і розрізуванням його струнами на окремі цегли. Для реалізації цього методу сировина (глина) готується до формування у вигляді пластичної шихти вологістю W = 17…25 %, здатної до бездефектної екструзії, що виконують, як правило, на шнекових пресах.

Напівсухе формування базується на пресуванні окремих цеглин із сировини у вигляді порошку вологістю W=7…12% ущільненням у закритих прес-формах. Невисока вологість сирцю при цьому методі дозволяє в деяких комплексах сполучити сушіння з випалом.

Основний недолік, органічно властивий методу напівсухого формування, пов'язаний із зернистою структурою сирцю і цегли, що програє в однорідності цеглі пластичного формування. Показники якості цегли напівсухого формування (міцність, морозостійкість, довговічність), відповідаючи вимогам стандартів, все-таки мають значно меншу максимальну границю. Стабільне виробництво лицьової цегли методом напівсухого пресування неможливе, тому в розвинених країнах світу керамічну цеглу роблять методом пластичного формування.

Метод напівсухого формування має істотні переваги. Його використання дозволяє на базі місцевої глинистої сировини

347

невисокої якості розгорнути виробництво досить якісної цегли, що задовольняє вимогам стандарту, правильної форми, із чіткими гранями. Витрати палива на сушіння сипкої глини у сушильному барабані перед формуванням виявляються значно меншими, чим на відносно більше повільне сушіння вологого сирцю пластичного формування. Та й взагалі процес підготовки порошку і сушіння при цьому методі не вимагає таких витрат, як при пластичному формуванні. Ще одна перевага пов'язана з високої міцністю сирцю, що дозволяє укладати його відразу після формування в багатошарові технологічні пакети без наступного перекладання. Ці переваги обумовили широке поширення метода напівсухого формування. Випал цегли при обох методах виконується в однакових печах, хоча цегла напівсухого формування, як правило, вимагає на 50°С більше високої температури випалу і висуває підвищені вимоги до сталості цієї температури. Напівсухе формування з успіхом використовується в комплексах невеликої продуктивності по виробництву звичайної керамічної цегли.